Οπτική ποίηση και ερευνητική γραφή στην Ελλάδα και την Ιταλία

διημερίδα λογοτεχνίας

Ένα διαδραστικό διήμερο στο κέντρο της πόλης

To διαπολιτισμικό πρόγραμμα Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee [Α.Μ.Κ.Ε] σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό εργαστήριo ARCH_06 / Less is More, που εδρεύει στην Αθήνα, οργανώνουν διήμερη εκδήλωση την Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Μαΐου 2019, αφιερωμένη στην οπτική ποίηση και στις σύγχρονες ερευνητικές τάσεις στην λογοτεχνία.

Ειδικότερα θα επιχειρήσουμε μια συγκριτική θεώρηση ανατρέχοντας στην εξέλιξη της λογοτεχνίας από την εποχή της οπτικής ποίησης έως τις σύγχρονες τάσεις της ερευνητικής γραφής με τη παρεμβολή των οπτικοακουστικών υλικών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελλάδα και την Ιταλία θα προσεγγίσουν τις παραπάνω θεματικές για να διαπιστωθούν οι συγκλίνουσες σε κινήματα, λογοτέχνες και εκδοτικά εγχειρήματα στις δύο χώρες.

Έτσι η Τίνα Πανδή, Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια Ε.Μ.Σ.Τ. , θα ανακαλέσει την ιστορία της ομάδας των Ελλήνων καλλιτεχνών και λογοτεχνών που απασχολήθηκαν με την οπτική ποίηση κατά την δεκαετία του 1980. Η παρουσίασή της είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για την οργάνωση έκθεσης στο ΕΜΣΤ το έτος 2012 με τίτλο: «Αυτό είναι ένα ποίημα-Ομάδα οπτικής ποίησης 1981-2011».

Ο Δημοσθένης Αγραφιώτης ποιητής/καλλιτέχνης διαμέσων, θα παρουσιάσει τα συμβολικά και αισθητικά στοιχεία του πειραματισμού του στα σημεία που συναντιέται με την διαπολιτισμική αίσθηση της γραφής. Έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα παραπάνω θέματα σε κείμενα και δημοσιεύσεις. Έργα του έχουν περιληφθεί σε εκθέσεις και αφιερώματα στο εξωτερικό όπως πρόσφατα στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Bonotto της Ιταλίας.

Επιπλέον, η Mariangela Guatteri και ο Giulio Marzaioli, συγγραφείς και συν-επιμελητές στο εκδοτικό πρότζεκτ Benway Series, θα επιχειρηματολογήσουν σχετικά με τη πρόσφατη λογοτεχνική παραγωγή στην Ιταλία που περιλαμβάνεται στον γενικό τίτλο της «ερευνητικής γραφής». Η ερευνητική γραφή αφορά τις αισθητηριακές ποιότητες της γραφής όπως εκφράζονται με την χρήση οπτικοακουστικών και ψηφιακών μέσων.

Οι απαρχές της ερευνητικής γραφής μπορούν να αναζητηθούν σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση του πρωτοποριακού κινήματος των neo avanguardie στην Ιταλία κατά τις δεκαετίες 1970-1980, αλλά οι σύγχρονοι συγγραφείς διαχωρίζονται επίσης από το ιδεολογικό και εικαστικό /λογοτεχνικό ορίζοντα του κινήματος.

 

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα:

 1η ημέρα: Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

18.00-18.30: Καλωσόρισμα-Γνωριμία  (καφές/τσάι)
18.30-19.00: Tίνα Πανδή,  Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ , «Ομάδα Οπτικής Ποίησης στην Ελλάδα. Ιστορία, μορφολογικές και εννοιολογικές αναζητήσεις».
19.00-19.30: Mariangela Guatteri συγγραφέας/συν-εκδότρια Benway Series, «Ερευνητική γραφή: νέες τεχνολογίες και εικαστικές επιλογές στη λογοτεχνική σύνθεση. Σύγχρονα λογοτεχνικά παραδείγματα στην Ιταλία».
19.30-20.15: Συζήτηση / Κεράσματα

2η ημέρα: Σάββατο 11 Μαΐου 2019

12.00-12.30: Καφές-τσάι
12.30-13.00: Giulio Marzaioli, λογοτέχνης/μεταφραστής, neo-avanguardie και η παράδοση της οπτικής ποίησης στην Ιταλία.
13.00-14.30:  Δημοσθένης Αγραφιώτης, ποιητής/καλλιτέχνης διαμέσων, «Αισθητική και σημειολογία στο λογοτεχνικό κείμενο. Γλωσσικός κοσμοπολιτισμός και λογοτεχνικό νόημα»
14.30-15.00: Συζήτηση/ Συμπεράσματα
15.00-17.10: Διακοπή για φαγητό (συμμετοχή με κράτηση)
17:10- 17:50: Εργαστήριο Πειραματικής Γραφής (προαιρετική δήλωση συμμετοχής: 5,00€/άτομο*)
17.50-18.00: Καφές-τσάι
18.00-18.30: Συνοπτική συζήτηση και ερωτήσεις.
18.30-18:40: Αποχαιρετισμός/ Πρόταση επόμενων δράσεων.

Συντελεστές

Ομιλητές:  
Tίνα Πανδή: ιστορικός τέχνης/επιμελήτρια ΕΜΣΤ
Δημοσθένης Αγραφιώτης, ποιητής/καλλιτέχνης πολυμέσων
Mariangela Guatteri, συγγραφέας/συνεκδότρια Benway Series
Giulio Marzaioli, συγγραφέας/συνεκδότης Benway Series

Συντονίστριες:
Γεωργία Τσουδερού
(Labirinto-Mediterraneo)
Βασιλική Παναγιωτοπούλου (ARCH_06/Less is More)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.