Open House Thessaloniki

Η γιορτή της αρχιτεκτονικής που μετατρέπει την πόλη σε ένα ανοιχτό μουσείο

Το Open House μετρά ήδη 4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικούς διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε περισσότερες από 35 πολλές ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια στη Θεσσαλονίκη, το καθένα διαφορετικό και ξεχωριστό. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί χτίστηκαν; Πώς σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν; Ή πόσο χρονών είναι; Πίσω από τις όψεις και τις πόρτες πολλών από αυτών των κτιρίων βρίσκονται εκπληκτικοί χώροι για να εξερευνήσετε και ενδιαφέρουσες ιστορίες για να μάθετε.

Από ιστορικά αξιοθέατα της πόλης μέχρι σύγχρονες κατοικίες και δημόσια κτίρια. Το Open House Thessaloniki δίνει πρόσβαση σε σπάνια και σημαντικά κτίρια της πόλης. Στο φετινό πρόγραμμα θα υπάρχουν 67 κτίρια και χώροι ειδικού ενδιαφέροντος για περιήγηση κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Από βυζαντινά μνημεία μέχρι το σταθμό του  μετρό Ευκλείδη και από διατηρητέες βίλες της συνοικίας των Εξοχών μέχρι επιλεγμένα ιδιωτικά κτίρια που ξεχωρίζουν για το σύγχρονο design τους και την σύγχρονη αισθητική τους, περιμένουν όλους να τ’ ανακαλύψουν.

Το φετινό πρόγραμμα πέρα από το καθιερωμένο διήμερο των ελεύθερων ξεναγήσεων εμπλουτίζεται με παράλληλες δράσεις, δραστηριότητες και ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Open box: Ενημερωτικό περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως
16 –  22/11 & ώρες: 10:00 – 22:00

Το ΟΗΤ έχει το δικό του σημείο συνάντησης στο κέντρο της πόλης. Στο ενημερωτικό περίπτερο του Open House Thessaloniki 2015 μπορεί το κοινό να ενημερωθεί σχετικά με τη δράση και το φετινό πρόγραμμα, να προμηθευτεί τα προϊόντα της και να βγει φωτογραφίες στο «σπιτάκι» του Open House.

Made in Thessaloniki
18 – 20/11
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Open house θα διοργανωθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε δημιουργικούς  και χώρους παραγωγής της πόλης. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούςπαραγωγούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας του Open House Thessaloniki

Open school
20/11
Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHT την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

Sony open photo
20 – 29/11
Για άλλη μια χρονιά θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός φωτογραφίας Sony ανεβάζοντας φωτογραφίες στο instagram γράφοντας το #sony_oht2015. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι οι «Ανοιχτές Πόρτες». Oι νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν δώρα από τη sony.

Open tours
21 – 22/11
67 κτίρια και χώροι στην πόλη ανοίγουν τις πόρτες τους για ένα σαββατοκύριακο και 350 εθελοντές είναι έτοιμοι να ξεναγήσουν το ευρύ κοινό σε αυτά. Η είσοδος δωρεάν και ελεύθερη για όλους χωρίς να απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη. Θα τηρηθεί σειρα προτεραιότητας με βάση το χρόνο άφιξης.

Open Bike
21 – 22/11
Στο πλαίσιο του ΟΗΤ 2015 το Open Bike φέτος προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει  την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας. Κατά το σαββατοκύριακο του ΟΗΤ θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε μια προκαθορισμένη διαδρομή για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο και κράνος από το BikeIT και αναμνηστικό υλικό του Open House Thessaloniki 2015. Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας του Open House Thessaloniki

Time to close…party
22/11
Το ΟΗΤ 2015 θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο πλέον πάρτυ λήξης, την Κυριακή 22 Noεμβρίου στο Μπενσουσάν Χάν (Εδέσσης 6, Λαδάδικα), όπου είναι προσκεκλημένοι όλοι οι εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες και φίλοι του ΟΗΤ με ποτά και cocktails από τη cafeteria-bara Elephantas.

Για το πλήρες πρόγραμμα των ξεναγήσεων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Open House Thessaloniki

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας