Δωρεάν ξεναγήσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης μπορούν να απολαύσουν για ακόμα μια φορά δωρεάν ξεναγήσεις, διαδρομές σε ιστορικά κτίσματα καθώς και επισκέψεις σε σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους, σε δημόσια κτίρια, σε ιδιωτικά διαμερίσματα, στο Open House Thessaloniki 2014, από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου.

Για μια ακόμη χρονιά η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Open House θα είναι αφιερωμένη στους μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιας και θα πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις τους σε επιλεγμένα κτίσματα. Κάθε χρόνο οι μαθητικές αυτές επισκέψεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ρυθμό, οι συμμετοχές των σχολείων αυξάνονται και οι μαθητές εκδηλώνουν με σαφήνεια και ενθουσιασμό το ενδιαφέρον τους για τις ξεναγήσεις.

Η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τις δύο επόμενες ημέρες, 15 και 16 Νοεμβρίου. Στο 3ο Open House έχουν προστεθεί πολλά νέα κτίρια. Μεταξύ αυτών είναι εντυπωσιακές κατοικίες και διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης και στα προάστια, επαγγελματικοί χώροι με ξεχωριστό design και πολλά δημόσια κτίρια, που μπορούν να ειδωθούν μέσα από μια νέα οπτική.

Παράλληλα με τις ξεναγήσεις, θα τρέχει ένας διαγωνισμός φωτογραφίας. Σε αυτόν, θα βραβευτούν οι καλύτερες φωτογραφίες που θα αποτυπώνουν όμορφα στιγμιότυπα από το τριήμερο των εκδηλώσεων του Open House, ανεβάζοντας τις φωτογραφίες στο Instagram χρησιμοποιώντας #sony_oht2014, oι 3 καλύτερες φωτογραφίες κερδίζουν δώρα). Το Open House θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτυ λήξης, στο οποίο προσκεκλημένοι είναι όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης.

Το Open House είναι ένας διεθνής αρχιτεκτονικός θεσμός που μετρά 22 χρόνια παρουσίας. Σήμερα πραγματοποιείται ετησίως σε περισσότερες από 26 πόλεις. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε δύο φορές με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη (2012 και 2013) και μία στην Αθήνα (άνοιξη του 2014). Στόχος του είναι η προβολή της αρχιτεκτονικής κάθε πόλης και η δράση περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, για ένα τριήμερο, κάθε έτος. Πρόκειται για ένα θεσμό που ταυτίζεται πλήρως με τις ανησυχίες και τους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής, έναν θεσμό που συνεχίζει να πορεύεται σε δρόμους δημιουργικούς με κύριο άξονα τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική. Βασικό στοιχείο του Open House είναι ότι πρόκειται για δράση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία βασίζεται στις αξίες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των χορηγιών και του εθελοντισμού. Χαρακτηριστική είναι η συγκινητική σχεδόν συμμετοχή κάθε χρόνο εκατοντάδων εθελοντών στη δράση, γεγονός που φανερώνει την αποδοχή και την επιτυχία του θεσμού αυτού στις πόλεις όπου πραγματοποιείται.

Τα κτίρια επίσκεψης είναι τα εξής: Λευκός Πύργος, ΧΑΝΘ, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Πολεμικό μουσείο, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ- Νέα Μονάδα, Διατηρητέο κτίριο – πολυχώρος, Ροτόντα, Αγιορειτική Εστία, Αχειροποίητος, Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, Aρχαία αγορά, Αλατζά Ιμαρέτ, Μονοκατοικία στην Άνω Πόλη, Διπλοκατοικία στην Άνω Πόλη, Κτίριο Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων- ΥΠΑΙΘΠΑ, Μονοκατοικία στο Επταπύργιο, Επταπύργιο, Στάδιο Ποδοσφαίρου (ΠΑΟΚ), Αρχιτεκτονικό Γραφείο (office 25), Μακεδονία Παλλάς, Γενί Τζαμί, Διατηρητέο κτίριο – Νηπιαγωγείο (Κοπερτί), Έπαυλη Μοδιάνο (Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακ/νίας-Θράκης), Βίλλα Καπαντζή (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης), Α’ Μέγαρο Μουσικής, Β’ Μέγαρο Μουσικής, Βίλλα Μορντώχ, Βίλλα Μπιάνκα, οφθαλμολογική κλινική, Κτίριο στον οικισμό Ουζιέλ, Πολυκατοικία στην Καλαμαριά, Μοντέρνα Μονοκατοικία, Διώροφο Διαμέρισμα, Κατοικία-εργασιακός χώρος στην Καλαμαριά, Μονόκατοικία στον Αγ. Ιωάννη, Βιβλιοθήκη Bissell, Macedonia Hall, Μονοκατοικία στο Πανόραμα, Μονοκατοικία στο Πανόραμα, Οινοποιείο Γεροβασιλείου & Μουσείο Κρασιού, Οινοποιείο Γεροβασιλείου Νέο Κτίριο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας