Οι νικητές των βραβείων Public Book Awards 2023 μιλούν στο ελc

Όλα όσα μας είπαν οι μεγάλοι νικητές στις 8 κατηγορίες που ανέδειξε το κοινό στα Public Book Awards

Ο θεσμός που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες, είναι εδώ για 10η χρονιά, σε μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο ελληνικό βιβλίο. Τα Public Book Awards. Για άλλη μια χρονιά, η ανταπόκριση υπήρξε θεαματική. Χιλιάδες αναγνώστες ψήφισαν το αγαπημένο τους βιβλίο στις 8 κατηγορίες των βραβείων κοινού, αναδεικνύοντας έτσι τα δημοφιλέστερα βιβλία για το 2022. Εμείς, μιλήσαμε με τους νικητές στις 8 κατηγορίες των βραβείων. 

Στην κατηγορία Eλληνικό non-fiction, το κοινό ξεχώρισε το γεμάτο χιούμορ Αρχαιολογία αγάπη μου…. έλα πάρε με από δω του Θεόδωρου Παπακώστα, στην κατηγορία Ελληνικό διήγημα νικητής αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Νάστος με το βιβλίο Είναι ζήτημα χημ…ίου, ένα μαγικό ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο της χημείας.

Στην κατηγορία Ελληνική ποίηση, νικητής αναδείχθηκε από το κοινό ο Λευτέρης Ζαμπετάκης για την ποιητική του συλλογή με τίτλο Ψυχής μου κύματα. Επόμενη στάση, η κατηγορία Ευ ζην. Το βραβείο πήγε στο best seller του ψυχολόγου Ελευθέριου Γ. Ελευθεριάδη, Όλα είναι σκέψεις. 

Οι 8 βασικές κατηγορίες των Public Book Awards 2023 έκλεισαν με τα βραβεία Ελληνικής Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. Τα δύο βραβεία δόθηκαν αντίστοιχα στον Μάριο Μαζάρη για την Αγκαλιά που ψήλωνε και στη Δανάη Δραγωνέα για το φανταστικό Το νησί της βροχής.

Κατηγορία Ελληνικό μυθιστόρημα

Κώστας Κρομμύδας – Δούρειος Ίππος

Θέλετε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες μας;

Στο δέκατο μυθιστόρημά μου ήθελα να παραθέσω μια δυνατή ιστορία η οποία διαδραματίζεται στη σκιά της κατασκοπικής δράσης μιας γυναίκας. Της Ισιδώρας. Λάτρης των μυθιστορημάτων με δυνατή πλοκή, ήθελα πολύ να γράψω μια ιστορία την οποία ο αναγνώστης να μην μπορεί να αφήσει από τα χέρια του.

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Έμπνευση αποτέλεσε η πραγματική ιστορία του Έλληνα κατασκόπου Βασίλη Γιαννόπουλου. Από κει και μετά ξεκίνησα ένα ταξίδι συνεντεύξεων και έρευνας, έτσι ώστε να προκύψει μια «αληθινή» ιστορία, η οποία όμως στην ουσία ήταν προϊόν μυθοπλασίας.

Τι αίσθηση θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Συνειδητά στόχος μου ήταν να βιώσει ο αναγνώστης όλη την ατμόσφαιρα της δράσης των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα να ταξιδέψει στις προσωπικές τους ιστορίες, που αναμφισβήτητα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τόσο υπηρεσιακά όσο και ερωτικά.

Το βιβλίο Δούρειος Ίππος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Κατηγορία Ελληνική ποίηση

Λευτέρης Ζαμπετάκης – Ψυχής μου κύματα

Θέλετε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες μας;

Η ποιητική συλλογή Ψυχής μου κύματα θα μπορούσε να είναι ένα ημερολόγιο για την πορεία του ανθρώπου από τα σκοτεινά μονοπάτια της ζωής, της ψυχής, του μυαλού και της αυτοκαταστροφής προς την επώδυνη αλλά ελπιδοφόρα και εντέλει υπαρκτή άνοδο προς το φως! Το βιβλίο φαντάζει σκοτεινό και στενάχωρο, αλλά είναι γεμάτο αισιοδοξία, υμνεί τη ζωή και τη λαχτάρα της ανθρώπινης ψυχής για τις ομορφιές και τις ευλογίες αυτής!

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Φίλοι που γνώριζαν την ικανότητά μου να δίνω φωνή στο συναίσθημα μέσω της ποίησης και βίωναν παρόμοια συναισθήματα και εσωτερικούς αγώνες θεώρησαν ότι τα γραπτά μου δεν είναι μόνο προσωπικά αλλά θα μπορούσαν να ανυψώσουν η έστω να δώσουν βήμα σε ανθρώπους ευαίσθητους, που δεν έχουν τρόπους να εκφραστούν ή που δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Είναι ένας λόγος καθολικός και ειλικρινής! Δόθηκαν λοιπόν στις εκδόσεις Διόπτρα, που εκτίμησαν τη γραφή, την αλήθεια και αφέθηκαν να παρασυρθούν από την ευαισθησία, που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται μεγάλη δύναμη και όχι αδυναμία! Τους ευχαριστώ πολύ που φώτισαν με αγάπη και γενναιοδωρία αυτό το ταξίδι!

Τι αίσθηση θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Ο αναγνώστης θέλω να αισθάνεται κάθε λέξη, κάθε πρόταση αλλά και κάθε παύση δική του. Θέλω να νιώσει ότι θα μπορούσε να έχει γράψει ο ίδιος τα ποιήματα ή σαν να μίλησε η ψυχή του! Θέλω να καταλάβει ότι είναι μία διαδρομή, μια πορεία αισιόδοξη, φωτεινή, ότι στη ζωή υπάρχει ελπίδα και ότι δεν είναι μόνος. Η ανθρωπότητα βασίζεται σε αυτό: Δεν είμαστε μόνοι, πορευόμαστε μαζί στα δύσκολα για να καταφέρουμε τα μεγάλα.

Το βιβλίο Της ψυχής μου κύματα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

 

Κατηγορία Ευ Ζην

Ελευθέριος Γ.Ελευθεριάδης – Όλα είναι σκέψεις

Θέλετε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες μας;

Το βιβλίο μας αυτό, είναι ένα βιβλίο για το Άγχος. Ένα βιβλίο, το οποίο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει και να τακτοποιήσει στον αναγνώστη οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό. Το τι είναι το Άγχος, γιατί υπάρχει, πώς εκφράζεται, πώς το διαχειριζόμαστε κ.ο.κ. Και επειδή οι σκέψεις, οι λογισμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Άγχους στους ανθρώπους, κάπως έτσι γεννήθηκε και το όνομα του βιβλίου μας «Όλα είναι σκέψεις».

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Έχοντας δουλέψει κλινικά με ανθρώπους επάνω στις Αγχώδεις Διαταραχές για πάνω από δέκα χρόνια, συνειδητοποίησα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας σε σχέση με αυτό το θέμα είναι η άγνοια. Έτσι θέλησα να υπάρξει ένα βιβλιαράκι-οδηγός, το οποίο θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ένα βιβλίο το οποίο θα μπορεί να το διαβάσει οποιοσδήποτε ταλαιπωρείται από «τα αγχωτικά» του και να βοηθηθεί. Έτσι, χάριτι Θεού και με το ενδιαφέρον των ανθρώπων των εκδόσεων Ψυχογιός το βιβλιαράκι μας αυτό έγινε πραγματικότητα.

Τι αίσθηση θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Θέλω και ελπίζω να κατανοήσει. Να κατανοήσει σε βάθος. Αυτό με ενδιαφέρει. Να κατανοήσει σε βάθος τι είναι αυτό το οποίο τον ταλαιπωρεί. Τι είναι αυτό το οποίο τον παιδεύει. Και έτσι, να βάλει μια αρχή, για να μπορέσει να το διαχειριστεί. Να το διαχειριστεί και να αναπνεύσει, ελεύθερα ξανά και πάλι …

Το βιβλίο Όλα είναι σκέψεις, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Κατηγορία Eλληνικό non-fiction

Θεόδωρος Παπακώστας – Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω

Θέλετε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες μας;

Το Αρχαιολογία Αγάπη μου Έλα Πάρε Με Από Δω είναι ένα βιβλίο γεμάτο με τις πιο παράξενες, πρωτότυπες, αστείες, τρομακτικές, θλιβερές και χαρούμενες ιστορίες της ανθρωπότητας. Για την ακρίβεια της αρχαίας ανθρωπότητας. Μας δείχνει πόσο ίδιοι και πόσο διαφορετικοί είμαστε, πόσο περίπλοκο πλάσμα είναι ο άνθρωπος και πώς ήταν η ζωή και οι άνθρωποι την εποχή που έπλασε όλο τον δυτικό πολιτισμό. Από ταξίδια και εξερευνητές, μέχρι πολέμους και απώλειες, από κατοικίδια και κυνηγούς ελεφάντων μέχρι μάγισσες και φαντάσματα, και φυσικά με πολύ έρωτα, άγνό, παράνομο, αγοραίο, κάθε είδους έρωτα, το βιβλίο αυτό έχει τα πάντα.

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Υπάρχουν μοναδικές και πολύ σπάνιες και ενδιαφέρουσες ιστορίες από τον αρχαίο κόσμο που μπορούν να μας μαγέψουν. Ήθελα να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές όσος περισσότερος κόσμος γίνεται. Η αρχαιολογία εξερευνά τον άνθρωπο άρα αυτό το βιβλίο είναι βαθιά ανθρώπινο. 

Τι αίσθηση θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Θέλω όταν κλείσει το βιβλίο ο αναγνώστης να είναι γεμάτος συγκίνηση και ελπίδα (γιατί αυτό κυρίως κάνει ο επίλογος), ότι ο άνθρωπος είναι κάτι περίεργο και μαγικό, θέλω να νιώσει μια ταύτιση με κάθε αρχαίο άνθρωπο, και να νιώσει και τη μοναδικότητα της ύπαρξής του.

Το βιβλίο Αρχαιολογία Αγάπη μου Έλα Πάρε Με Από Δω κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Key Books

Κατηγορία Ελληνικό Διήγημα

Βαγγέλης Νάστος – Είναι ζήτημα χημ..ΙΟΥ

Θέλετε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες μας;

Το Είναι ζήτημα χημ..ΙΟΥ, είναι ένα βιβλίο που ονειρεύεται να μετατρέψει το μοχθηρό και άδικο ΙΟU που βγαίνει αυτόματα από το στόμα σου όταν ακούς τη λέξη «Χημεία», σε ένα ζεστό, ολοφώτεινο I❤U! 34 διηγήματα αυτοτελή μα και με ενιαία πλοκή, ένα εκρηκτικό μείγμα αποτελούμενο από ίσες δόσεις Λογοτεχνίας και Χημείας, θα σου δώσουν πληροφορίες για θέματα καθημερινά και θα σε οδηγήσουν σε ένα σχεδόν αυταπόδεικτο συμπέρασμα: Η Χημεία δεν είναι απλά μέρος της ζωής μας, η Χημεία είναι η ίδια η ζωή!

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Το βιβλίο προέκυψε ως μια βαθιά εσωτερική ανάγκη να κάνω κάτι δημιουργικό στον καιρό της πανδημίας, για να μην χάσω τον εαυτό μου. Αποτελεί τη μεταφορά στο χαρτί των διηγημάτων της ομώνυμης σελίδας στο Facebook, που μετράει πάνω από 30.000 ακολούθους. Πρόκειται για μια μικρή εκστρατεία υπέρ της –αδικημένης- επιστήμης μου, της Χημείας, η οποία βρίσκεται στ’ αλήθεια παντού και πιστεύω πως ήρθε επιτέλους η ώρα να την αγαπήσετε!

Τι αίσθηση θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Ο βαθύτερος σκοπός του βιβλίου είναι να αποδείξει πως όλα είναι θέμα οπτικής! Αν καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο πως ακόμα και αυτή η απεχθής, η αδιάφορη -στην καλύτερη- επιστήμη, αν ιδωθεί με διαφορετική ματιά κρύβει μια απίστευτη ομορφιά, αυτομάτως μπορεί ν’ αλλάξει η κοσμοθεωρία του και ν’ αρχίσει να εστιάζει πάντα στο καλό!

Κατηγορία Παιδική λογοτεχνία

Μάζαρης Μάριος – Aγκαλιά που ψήλωνε

 

Θέλετε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες μας;

Η «Αγκαλιά που ψήλωνε» είναι το πρώτο μου βιβλίο, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και το τελευταίο μου, κυρίως γιατί συνοψίζει πολλά από τα θέματα που με απασχολούν μέσα στις σχολικές τάξεις: ένα παιδί που δε νιώθει αποδοχή, απρόβλεπτα γεγονότα που δεν μπορεί να εξηγήσει, μια γιαγιά που λειτουργεί σαν καθρέφτης ή σαν εσωτερική φωνή, η Αγκαλιά μιλάει για τη σημασία της ψυχικής ενδυνάμωσης σ’ έναν κόσμο που σε θέλει να αμύνεσαι και να ξεχνάς ότι αγαπιέσαι. Η μικρή Αλίκη λοιπόν έχει σαν μεγάλο της παράπονο ότι δεν ψηλώνει κι ίσως ακόμα μεγαλύτερο που οι άλλοι το παρατηρούν.

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Προέκυψε μέσα από την ανάγκη μου να αφηγηθώ αληθινές ιστορίες. Η «Αγκαλιά» βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας μαθήτριας που είχα πριν από χρόνια που γεννήθηκε με νανισμό και κάποια στιγμή θέλησε να «ψηλώσει». Αν και αγαπώ τα παραμύθια, η δική μου επιθυμία είναι να γράψω ιστορίες, όσες κι αν είναι αυτές, μέσα από τα εκατοντάδες παιδιά που συνάντησα και συνδέθηκα μαζί τους μέσα από τα χρόνια που δουλεύω σε δημοτικά σχολεία. Η συγκεκριμένη ιστορία ήθελα οπωσδήποτε να είναι η πρώτη που θα εκδοθεί γιατί πίστευα ότι αυτή η Αγκαλιά που μοιράστηκα με το συγκεκριμένο κορίτσι, έχει κάτι μαγικό που ήθελα να το μοιραστώ και απ’ ο,τι φαίνεται συγκίνησε πολύ κόσμο που την ψήφισε.

Τι αίσθηση θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μας παρακολουθούν να ψηλώνουμε κι ας μην τους βλέπουμε πάντα. Ότι η ζωή μας όσο δύσκολη κι αν είναι, έχει ανθρώπους που παίρνουν δύναμη από εμάς ή εμείς από εκείνους. Και πως το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείχνουμε στους ανθρώπους ότι τους σκεφτόμαστε ή τους αγαπάμε. Ακόμα κι αυτοί που δείχνουν ότι δεν το έχουν ανάγκη, έχουν πάντα ανάγκη μια Αγκαλιά, λειτουργεί θεραπευτικά και φέρνει τόση μαγεία όσο και ρεαλισμό στη ζωή. Είναι δύσκολο να είσαι φεγγάρι ή να νιώθεις φεγγάρι σ’ έναν κόσμο που κοιτάζει τον ήλιο ή μαζεύει αστέρια.

Το βιβλίο Αγκαλιά που ψήλωνε κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Κατηγορία Εφηβική Λογοτεχνία

Δανάη Δραγωνέα – Το Νησί της Βροχής

Θέλετε να συστήσετε το βιβλίο σας στους αναγνώστες μας;

Το Νησί της Βροχής, είναι η ιστορία της Ίζι και του Βικέντιου, της «αναγκαστικής» τους φιλίας και ενός μυστηρίου 100 ετών που τους οδηγεί να ανακαλύψουν αν η Αριάνα, ένα κορίτσι που έζησε στην Ελλάδα της Μπελ Επόκ, κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα το 1996 και μιλά με χιούμορ για τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Με οδηγό το ημερολόγιο της Αριάνα, τα δύο παιδιά θα μάθουν για τη σπουδαία Εφημερίδα των Κυριών, θα γνωρίσουν την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και θα καταλάβουν τι σημαίνει να έχεις γεννηθεί γυναίκα τον 19ο αιώνα και πώς μερικές ανάμεσα τους αντιστάθηκαν στα στερεότυπα της εποχής. Η Κέρκυρα, φυσικά, αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου. Το παρόν μπλέκεται με το παρελθόν και οι ήρωες που ζουν σε ένα «σχεδόν θεατρικό» σκηνικό, κάνουν καθημερινά, μικρά ταξίδια στον χρόνο. Το θέατρο του San Giacomo, όπου δοκιμάζονταν οι ιταλικές οπερέτες πριν πάρουν εισιτήριο για τα ιταλικά θέατρα της εποχής, το Μποσκέτο με τους ανθισμένους κήπους και φυσικά το ιστορικό καφέ Ζήσιμος που διατηρούν τα μόνιμα κρατημένα τραπεζάκια τους η γιαγιά του Βικέντιου και οι φιλενάδες της, γίνονται κάποια από τα αγαπημένα τους μέρη.

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Η αφορμή είναι πάντα η ιστορία. Δεν υπήρχε, δηλαδή, κάποιος άλλος σκοπός, πέρα απ’ την ίδια την ιστορία και την ανάγκη να τη διηγηθώ. Βέβαια, θεωρώ σημαντικό το να ανασύρουμε ιστορίες ανθρώπων που με κάποιον τρόπο στάθηκαν με θάρρος απέναντι στα στερεότυπα της εποχής τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το ημερολόγιο της Αριάνα που έρχεται από τον 19ο αιώνα και φέρνει στο φως θραύσματα απ’ την ιστορία των γυναικών στην Ελλάδα της Μπελ Επόκ.

Τι αίσθηση θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Θα ήθελα να έχω γράψει ένα βιβλίο από αυτά που παίρνουμε παντού μαζί μας, που τα λερώνουμε, τα τσαλακώνουμε και τα αγαπάμε καιρό μετά. Με τόση απαισιοδοξία που μοιάζει να κυριαρχεί γύρω μας, πιστεύω ότι είναι σημαντικό, κάποιες φορές, η λογοτεχνία να προσφέρει αισιόδοξες εκδοχές της πραγματικότητας.

Το Νησί της Βροχής κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.