Oι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν εντοπίστηκαν σε ρεματιά στην Κερατέα

Εθνική Πινακοθήκη - Πικάσο

Αναμένονται στις 11.00 οι κοινές δηλώσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη

Δύο πίνακες του Πάμπλο Πικάσο και του Πιετ Μοντριάν που είχαν κλαπεί στις 9 Ιανουαρίου του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη, εντόπισε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου η αστυνομία.

Πρόκειται για το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ του Πάμπλο Πικάσο και τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν. Οι συγκεκριμένοι πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα, σε σημείο μέσα σε ρεματιά συσκευασμένοι και προστατευμένοι για να μην υποστούν φθορές.

Ο 49χρονος που εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας μετά από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια, προσήχθη στην ΓΑΔΑ, ομολόγησε τη συμμετοχή του στην κλοπή και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο που έκρυβε τους πίνακες.

Αναμένονται στις 11.00 οι κοινές δηλώσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Ο πίνακας «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο φιλοτεχνήθηκε το 1939. Δέκα χρόνια μετά, το 1949, ο Πικάσο πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: ”Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso” ( «Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο»).

Εθνική Πινακοθήκη - Πικάσο

Ο δεύτερος πίνακας με τίτλο «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ» του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν είναι του 1905. Το 1963 αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Παππά, ο οποίος τον δώρισε στην συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη.

Εκτός από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ένα ακόμη έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.