«Η Νύχτα της Ευτυχίας» στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Η μεγάλη ετήσια συνάντηση αφιερωμένη στην ανταλλαγή ιδεών, το διάλογο και τη σύγχρονη σκέψη

Η έκτη διοργάνωση της Νύχτας ιδεών έχει θέμα την «Ευτυχία» και θα διοργανωθεί στις 17 Μαΐου 2019 σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Βελγίου και με την υποστήριξη του Institut français του Παρισιού, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Athens Culture Net. Σ’ αυτή τη Νύχτα 2019 συμμετέχουν το περιοδικό Mouvement, η ομάδα Γκαβαγκάι, το φεστιβάλ Longueur d’ondes και το πρόγραμμα El Sistema Greece.

Η ευτυχία δεν είναι ένα γεγονός, είναι μια κατάσταση: για να υπάρχει, πρέπει να παρατείνεται στον χρόνο. Πώς να σκεφτούμε αυτή την έννοια το 2019, όταν το ίδιο το μέλλον της Γης και του ανθρώπινου είδους απειλούνται από τη μαζική εξαφάνιση πολλών ειδών και την κλιματική αλλαγή; Όταν οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις κάνουν επισφαλή τη σχέση μας με τον κόσμο; Όταν o χρόνος νοείται από τον νεοφιλελευθερισμό ως μια διαρκής ξέφρενη κούρσα προς το καινούργιο και την ένταση;  Στον απόηχο της Νύχτας της Βραδύτητας που διοργανώθηκε πέρυσι, η φετινή Νύχτα των Ιδεών μας προσκαλεί να ανοίξουμε νέους ορίζοντες σ’ αυτή την έννοια της ευτυχίας, που είναι πανταχού παρούσα στις κοινωνικές προσταγές, αλλά υπονομεύεται από τις πρόσφατες κοινωνικές, πολιτικές και οικολογικές αναταράξεις. 

Πρόγραμμα

AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS

18.30: Εναρκτήρια συναυλία με τη Χορωδία των Νέων της El Sistema Grèce

 

Πιάνο: Στέλλα Λέσση
Διεύθυνση Χορωδίας: Αντιγόνη Κερετζή
Φωνητικό Σύνολο: Κωνσταντίνα Βρεττού, Εύα Δασκαλάκη, Ζωή Αγγελική Καβούρα, Κώστας Κάλλιας, Βασιλική Λαδά, Αθηνά Μυριδάκη, Ειρήνη Οικονόμου, Πολυτίμη Παπαδοπούλου, Βασιλεία Παπαρήγα, Μαίρη Πέγκα, Ελεονώρα Πλοσιχίνα, Ιάκωβος Σερασκέρης

Η 15μελής Χορωδία Νέων του El Sistema Greece σχηματίστηκε το 2016 υπό τη διεύθυνση της τραγουδίστριας και διευθύντριας χορωδιών Αντιγόνης Κερετζή. Έκτοτε και μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στο Ηρώδειο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στις δομές του El Sistema Greece, συνοδεύοντας τους μικρούς μαθητές του El Sistema Greece αλλά και ως αυτόνομη χορωδία, με σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο.

20.00: Εναρκτήριες ομιλίες

 – Γιώργος Αραμπατζής, φιλόσοφος : Όλβος (félicité) και Μακαριότης (béatitude). Δυο προεκτάσεις της ελληνικής ευδαιμονίας (bonheur)

Η ελληνική ευτυχία εκφράζεται συχνότατα, από την αρχαιότητα, με τον όρο «ευδαιμονία» που εμπεριέχει τη λέξη «δαίμων» και, έτσι, εκφεύγει του απλού, φυσικού υποστρώματος των αισθημάτων ευζωίας. Αν, όμως, η ελληνική ευτυχία συνδέεται παραδοσιακά με το απροσδιόριστο, δυο εκδοχές της που αποδίδονται με τους όρους «όλβος» και «μακαριότης» μας κατευθύνουν προς μια διπλή κατεύθυνση: αυτής της υλικής πλήρωσης των όντων και εκείνον της υπερβατικής ένωσης με την ίδια την πηγή της ευτυχίας. Η ανακοίνωση θα διατρέξει τη σημασία και την αλληλεπίδραση των όρων, στοχεύοντας σε μια γενική και επίκαιρη περιγραφή της ευτυχίας υπό την προοπτική των σχέσεων απροσδιοριστίας, πληρότητας και υπερβατικής ένωσης.

– Michaël de SaintChéron, φιλόσοφος των θρησκειών : Πώς να μιλήσουμε για την ευτυχία;

Η ευτυχία είναι ταυτόχρονα μια τύχη και μια ψυχική κατάσταση, όπως ορίζεται σε πολλά από τα κοινά λεξικά. Στην πρώτη περίπτωση, συνδέεται με την ευκαιρία, στη δεύτερη, συνδέεται με την εσωτερική ζωή του καθενός. Αν υπάρχει τύχη, υπάρχει συμπερασματικά η αναπόφευκτη σχέση με την κακοτυχία, με την αδικία του πεπρωμένου. Στη δεύτερη περίπτωση, η ευτυχία ως ψυχική κατάσταση είναι η υψηλότερη μορφή. Έτσι πώς γίνεται να συγχέονται ευτυχία και γαλήνη;

21.00: Λογομαχία : Η ευτυχία σε περίοδο κρίσης

 Τη λογομαχία συντονίζει η Aïnhoa Jean-Calmettes

«Πρέπει να αντιληφθούμε τη μακρά και σκοτεινή νύχτα του τέλους της ιστορίας ως μια τεράστια ευκαιρία» γράφει ο Mark Fisher στην κατακλείδα του βιβλίου του Le Réalisme capitaliste. Και ετυμολογικά να το δούμε, η καταστροφή δεν συνιστά ένα δράμα αλλά μια ανατροπή. Η κρίση λοιπόν, είτε είναι οικονομική είτε κοινωνική, ανθρωπιστική ή προσωπική, μπορεί πλέον να μη νοείται ως ένα τέλος αλλά ως η αρχή μιας ανατροπής.

 

Συμμετέχουν:

Michaël de Saint-Chéron, φιλόσοφος των θρησκειών και συγγραφέας
Lisette Lombé, καλλιτέχνις και συγγραφέας του βιβλίου La Μagie du burn-out
Φωτεινή Τσαλίκογλου, ψυχολόγος και συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων

22.00: Λογομαχία : Οπλίζοντας ξανά τη φαντασία για την ευτυχία

Τη λογομαχία συντονίζει η Aïnhoa Jean-Calmettes

«Εναλλακτικές δεν υπάρχουν». Η φράση της Margaret Thatcher έχει φωλιάσει για τα καλά στον τρόπο με τον οποίο αναπαριστούμε τον κόσμο. Στο πλαίσιο μιας καπιταλιστικής κοινωνίας, που δεν προσφέρεται πλέον ως επιλογή αλλά ως δεδομένο, όλοι μας θα είχαμε την ατομική ευθύνη να βρούμε την ευτυχία μας. Μόνο που παντού στον κόσμο επινοούνται και δοκιμάζονται άλλες μορφές ζωής. Αυτές θα πρέπει αρχικά να τις ονειρευτούμε και να τις φανταστούμε. Επομένως, αφού μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες, η μυθοπλασία παρουσιάζεται ως ένα εξαιρετικό πολιτικό όπλο.

Συμμετέχουν:

Γιώργος Αραμπατζής, φιλόσοφος
Emmanuel Puisais-Jauvin, φιλόσοφος

23.30 – 01.00 : To δικαστήριο των μελλοντικών γενεών  

Πρέπει να εγκαταλείψουμε την πόλη για να βρούμε την ευτυχία;

Η κατανόηση όλων των διακυβευμάτων μιας ευρείας προβληματικής για το μέλλον: αυτό είναι το στοίχημα του Δικαστηρίου των Μελλοντικών Γενεών, που υιοθετεί τους κώδικες της διάλεξης στήνοντας τη σκηνογραφία μιας δίκης. Μια πρωτότυπη και «μετατοπισμένη» μορφή συζήτησης για ένα μελλοντικό διακύβευμα στο όνομα των επερχόμενων γενεών.

Για τη φετινή Νύχτα τo Δικαστήριο έχει συγκαλέσει έναν εισαγγελέα, μάρτυρες και έναν συνήγορο για να αποσαφηνίσουν το εξής ερώτημα: «Πρέπει να εγκαταλείψουμε την πόλη για να βρούμε την ευτυχία;» Για να πείσουν τους ενόρκους που είναι επιφορτισμένοι να εκδώσουν μια ετυμηγορία στο όνομα των μελλοντικών γενεών, έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες εμπειρογνώμονες του ερωτήματος αλλά και απλοί πολίτες. 

Βασισμένο σε μια σύλληψη του www.usbeketrica.com, με την υποστήριξη του Institut français του Παρισιού.

Σκηνοθεσία: Esther André Gonzalez
Συντονισμός: Γκαβαγκάι

Συμμετέχουν:

Δάνης Κουμασίδης, συγγραφέας και δρ. φιλοσοφίας, ειδικός στις σχέσεις λογοτεχνίας και φιλοσοφίας και στη θεώρηση της πόλης/χώρου κατά τον Foucault
Βάλια Στεργιώτη, συντονίστρια εκπαιδεύσεων του Interpret Europe – the European Association for Heritage Interpretation
Φοίβος Τσαραβόπουλος, συνιδρυτής της ομάδας Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece)

Γήπεδο Τέννις

19.00 – 20.00 : Συζήτηση με έναν φιλόσοφο: Τι γνωρίζουμε για την ευτυχία;

Στο πλαίσιο της φετινής Νύχτας ιδεών με θέμα την Ευτυχία, η ομάδα φιλοσοφίας Gavagai φέρνει κοντά νέους ερευνητές, καλλιτέχνες και καταξιωμένους στοχαστές με το ευρύτερο κοινό της Νύχτας, σε μια ενδιαφέρουσα διάδραση. Στο χώρο του Γηπέδου Tennis της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής θα συγκροτηθούν κύκλοι συζητήσεων στους οποίους οι καλεσμένοι του Gavagai και το κοινό θα συζητήσουν είτε tête-à-tête είτε ομαδικά, σε μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης και κατανόησης της ευτυχίας. Τι ξέρουμε για την ευτυχία; Μπορούμε να την αποκτήσουμε; Έπειτα από μισή ώρα θα ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων με άλλους συμμετέχοντες. 

Για την ενεργή συμμετοχή στους κύκλους συζητήσεων, ζητείται προεγγραφή, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ταράτσα

19.00 – 20.00 : Το κλειδί της ευτυχίας

Μια περφόρμανς του Jean-Philippe Rossignol και της Μάρως Μιχαλακάκου

Πώς έχουν τα πράγματα για το κλειδί της ευτυχίας; Θέλουμε να εξερευνήσουμε μαζί με το κοινό αυτή την έκφραση που κάνει την ευτυχία «σουσάμι», ένα αντικείμενο ικανό να ανοίξει μια μαγική πόρτα. Ποιο είναι αυτό το κλειδί και τι υπάρχει πίσω από την πόρτα; Προσκαλούμε τους θεατές σε μια περφόρμανς όπου η τροφή θα ξαναβρεί τον προορισμό της, να τη μοιράζονται οι άνθρωποι. Γιατί για να αγγίξεις την ευτυχία, πρέπει να τη γευτείς! Είναι ένα στοιχείο αρμονίας ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα, αλλά και ένας τρόπος να αρθούν εμπόδια.

Στη διάρκεια της παράστασης θα παρουσιάσουμε κείμενα, εικόνες και ήχους για να διευρύνουμε τις αντιλήψεις μας και να διανθίσουμε το συμπόσιο.

Για τη συμμετοχή απαιτείται προεγγραφή.

Καφέ Παρίσι – Αθήνα

21.00 έως 23.00 : Δημιουργία ραδιοφωνικής εκπομπής

Η ευτυχία, ήχοι άνω-κάτω

Μερικά μικρόφωνα, ένα τραπέζι στο καφέ του γαλλικού Ινστιτούτου. Ηχητικές ενότητες, ασκήσεις ύφους και οι καλεσμένοι που παίρνουν τον λόγο. Περαστικοί, παρεμβάσεις, μουσική και – ποιος ξέρει – απρόοπτα. Παρακάμψεις που δίνουν στην ευτυχία ένα ηχείο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο: ένα εφευρετικό και εκλεκτικό ραδιόφωνο που διαρκεί όσο μια ξεχωριστή βραδιά. Δίνοντας ελεύθερο βήμα στο φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης Longueur d’ondes για τρεις ολόκληρες ώρες, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στοιχηματίζει ότι η ευτυχία θα ξεδιπλωθεί ελεύθερα, ακολουθώντας ένα ηχητικό και αφηγηματικό πλέγμα που θα βασίζεται τόσο στον αυτοσχεδιασμό όπου μπερδεύονται διαφορετικά είδη (συνέντευξη, ανάγνωση, τραγούδι…) όσο και σε μια μορφή έξαψης που δημιουργεί το ζωντανό ραδιόφωνο. Στο πρόσταγμα μιας ηχητικής Βαβέλ που θα μπλέκει χαρωπά την τέχνη και τον τρόπο έκφρασης αυτού που ήταν, είναι, θα ήταν ή θα είναι η ευτυχία: η  Irène Omélianenko, μια σημαντική δημιουργός ντοκιμαντέρ του France Culture που αγαπά τις πρωτότυπες ραδιοφωνικές παραλλαγές, και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού στην κρατική γαλλική ραδιοφωνία.

Σε σκηνοθεσία της Emily Vallat, την εκπομπή θα συντονίζει η AnneClaire Lainé.

Με τη συμμετοχή του Eric Cénat, σκηνοθέτη και ηθοποιού, που θα διαβάσει κομμάτια της γαλλικής κλασσικής λογοτεχνίας σε σχέση με το θέμα της Ευτυχίας.

Αυλή

23.00 : Συναυλία «Τίποτα πιο τίμιο από την ευτυχία, έλα!»

 Ντουέτο Danai & Io: μια φωνή και ένα ακορντεόν αφηγούνται

Ποια είναι η στάση μας απέναντι στην ευτυχία; Σε τούτη τη νύχτα του Μάϊου, κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια, θα σας διηγηθούμε ιστορίες όπου η ευτυχία είναι εφικτή η και εύκολη, ή αντίθετα δυσπρόσιτη, αδύνατη ή και απλησίαστη. Ελάτε να «μηρυκάσουμε» περί ευτυχίας κατά τη διάρκεια μιας παράστασης που αναμειγνύει ακορντεόν και φωνή, αντλώντας κυρίως έμπνευση από το ρεπερτόριο δύο διαχρονικών ποιητών, του Georges Brassens και του Jacques Brel.

Προσκεκλημένοι

Γεώργιος Αραμπατζής

Ο Γεώργιος Αραμπατζής είναι Αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είναι και διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία» και του Εργαστηρίου Μελέτης του θεσμικού Λόγου. Οι έρευνές του επικεντρώνονται στη Βυζαντινή Φιλοσοφία, τις αρχαίες πηγές της και τις σύγχρονες προσλήψεις της. Έχει συγγράψει μονογραφίες, μεταξύ των οποίων το βιβλίο Éthique du bonheur et orthodoxie à Byzance όπως και πολυάριθµα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Γιώργος Αρχιμανδρίτης

Συγγραφέας, δημιουργός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι Διδάκτωρ της συγκριτικής λογοτεχνίας από τη Σορβόνη. Έγραψε τις βιογραφίες των Μίκη Θεοδωράκη (Actes Sud), Danielle Mitterrand (Le Cherche-Midi), Θέoδωρου Αγγελόπουλου και Μελίνα Μερκούρη (Εκδόσεις Πατάκη). Τα ραδιοφωνικά του ντοκιμαντέρ και οι μεγάλες συνεντεύξεις του μεταδίδονται από γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο France-Culture, ενώ τα άρθρα και οι συνεντεύξεις του με εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες του πολιτισμού και της πολιτικής δημοσιεύονται στον ελληνικό και τον γαλλικό Τύπο (Le Point, Καθημερινή). Το 2010, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Ιππότη στο γαλλικό Τάγμα των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Ιορδάνης Κουμασίδης

Είναι διδάκτορας πολιτικής φιλοσοφίας/φιλοσοφίας της τέχνης και συγγραφέας. Διδάσκει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

 Μάρω Μιχαλακάκου

Είναι εικαστική καλλιτέχνις. Εξετάζει τον άνθρωπο και το ζώο, στη σχέση τους με το δέσιμο και την παρεμπόδιση. Ορισμένες από τις εκθέσεις της: A voyage around my room (Αθήνα, 2019), Till it’s gone, an exhibition on Nature and Sustainability (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, 2016), Motopoétique (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λυών 2014).

Βάλια Στεργιώτη

Η Βάλια Στεργιώτη έχει ζήσει τα πρώτα της 25 χρόνια στην Αθήνα, τα επόμενα 12 στη Δαδιά Έβρου και τα τελευταία 9 στην Άλλη Μεριά Μαγνησίας. Σήμερα κάνει εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε επαγγελματίες που προβάλλουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, ενώ είναι συντονίστρια εκπαιδεύσεων του Interpret Europe – the European Association for Heritage Interpretation.

Φωτεινή Τσαλίκογλου

Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με καθηγητή τον Ζαν Πιαζέ και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και δοκιμίων. Μυθιστορήματά της έχουν ανέβει στο θέατρο, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Το μυθιστόρημα 8 ώρες και 35 λεπτά (The Secret Sister) διακρίθηκε από το World Literature Today ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015 στην Αμερική. Η ιταλική του μετάφραση (La Sorella Segreta) από τον Μαουρίτσιο ντε Ρόζα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα.

Φοίβος Τσαραβόπουλος

Ο Φοίβος Τσαραβόπουλος είναι συνιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Μονοπάτια της Ελλάδας”. Έχει θέσει ως στόχο του να αναπτυχθεί η Ελλάδα ως ένας από τους κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς παγκοσμίως, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον. Έχει ασχοληθεί ενεργά με την ανάπτυξη πεζοπορικών προορισμών σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και στην ηπειρωτική χώρα. Θεωρεί πως η πεζοπορία σήμερα είναι ένα μέσο που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Eric Cénat

O Eric Cénat αποφοίτησε από το Ωδείο της Ορλεάνης και το 1986 δημιούργησε το Théâtre de l’Imprévu στην ίδια πόλη. Εργάζεται ως σκηνοθέτης και ηθοποιός, και διδάσκει θέατρο ενώ προσαρμόζει έργα. Έχει σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά έργα στο δημόσιο γαλλικό ραδιόφωνο Radio-France. Εργάζεται τακτικά στο εξωτερικό, ειδικά στην Ελλάδα (καλλιτεχνική κατεύθυνση της εκδήλωσης «31 jours en poésie (31 ημέρες στην ποίηση)» και διάφορα Ποιητικά Πρωινά.

Michaël de SaintChéron

Φιλόσοφος των θρησκειών, ειδικός στη σύγχρονη εβραϊκή σκέψη, συγγραφέας, ο Michaël de Saint-Chéron έχει δημοσιεύσει ή επιμεληθεί πάνω από τριάντα βιβλία. Οι μονογραφίες του για τον Εμμανουήλ Λεβινά, τον Έλι Βίζελ και τον Μαλρώ έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες. Διερευνά τη μνήμη των γενοκτονιών και, τα τελευταία χρόνια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Μεταξύ των έργων του: Γκάντι: αντιβιογραφία μιας μεγάλης ψυχής. Το τελευταίο του βιβλίο επικεντρώνεται στους Στοχασμούς περί ντροπής, από τον Πλάτωνα στον Λεβινά.

El Sistema Greece

Είναι ένα μουσικό πρόγραμμα που δημιουργεί μια κοινότητα και έχει εμπνευστεί από τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του El Sistema στη Βενεζουέλα. Η μουσική εκπαίδευση έχει αποδειχθεί ένα απίστευτα αποτελεσματικό μέσο για να συντελεστεί μακροπρόθεσμα μια κοινωνική αλλαγή για τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά και τις οικογένειές τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Gavagaï

Η ομάδα φιλοσοφίας Gavagaï ενδιαφέρεται για τη διαμορφώση ενός χώρου πλουραλισμού, διαλόγου και κριτικής αναζήτησης της φιλοσοφικής -ακαδημαϊκής και μη- κουλτούρας. Ακολουθώντας τη δομή και τα ίχνη του παλιού, προάγει τη σκέψη νέων συγγραφέων και την ανταποδοτικότητα μεταξύ κοινωνίας και φιλοσοφίας.

Esther Andre Gonzalez

Είναι στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου ως σκηνοθέτης και ηθοποιός για περισσότερα από 40 χρόνια. Γεννήθηκε στο Μεξικό, πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στη Γαλλία και τώρα έχει ως βάση την Ελλάδα. Έχει υπάρξει για πολλά χρόνια συνεργάτης της Αριάν Μιουσκίν στο Θέατρο του Ήλιου. Οι σκηνοθεσίες της ανεβαίνουν στη Γαλλία, το Μεξικό και την Ελλάδα. Πιο πρόσφατες δουλειές της: Τσέχωφ βωβός; (Η. Μαρούτση, Ελλάδα), Kame hame Ha (J. Chabaud, Μεξικό), Frida – Frida (της ίδιας, Γαλλία -Ελλάδα), 12η νύχτα (Γ. Σαίξπηρ Μεξικό), Ομηριάδα (Δ. Δημητριάδης, Μεξικό), Τριαντάφυλλο στο στήθος (Τ. Γουίλιαμς, Ελλάδα), Le Cabaret Récapitulatif, (Théâtre Impérial de Compiègne).

Aïnhoa JeanCalmettes

Είναι αρχισυντάκτρια της νέας έκδοσης του Mouvement, ατίθασο πολιτιστικό περιοδικό. Συντονίζει κάθε μήνα στο DOC, στο Παρίσι, έναν κύκλο στοχασμών με θέμα «Τι μπορεί να κάνει η σκηνή;» για τους δεσμούς μεταξύ θεάτρου και πολιτικής.

Anne-Claire Lainé

Είναι Γενικός Εκπρόσωπος του φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης Longueur d’ondes. Μετά από σπουδές στη σύγχρονη ιστορία, ανακάλυψε το ραδιόφωνο στο γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο France-Culture, πριν εκπαιδευτεί στο ντοκιμαντέρ με ένα master Ντοκιμαντέρ του Πανεπιστήμιου Γκρενόμπλ στο Lussas στην περιοχή Ardèche. Είναι μέλος της ομάδας Longueur d’ondes από το 2010.

Ιώ Le Moller και Δανάη Τεζαψίδου

Η Ιώ παίζει ακορντεόν και η Δανάη τραγουδάει. Αν και Ελληνίδες, έχουν και οι δύο γαλλόφωνο υπόβαθρο. Με έδρα την Αθήνα από το 2016, συνθέτουν το ντουέτο Danai & Io. Το έργο τους, μέσα από διασκευές και πρωτότυπες συνθέσεις, διερευνά πάνω απ’ όλα το ζήτημα της αντίληψης, αυτής που έχουμε για τον εαυτό μας όπως και για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Lisette Lombé

Βελγό-Κονγκολέζα καλλιτέχνης γεννημένη το 1978, δημιουργεί ποιητικά αντικείμενα (κείμενα, κολάζ, περφόρμανς, εγκαταστάσεις) που μας ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Εδώ και χρόνια, μοιράζεται την αγάπη της για την ποίηση εμψυχώνοντας εργαστήρια συγγραφής, που την έχουν οδηγήσει από το Βέλγιο στο Ιράκ, μέσω Κονγκό, Σενεγάλης, Καναδά και Μαρόκου. Ιδρύτρια του Συλλόγου L-SLAM, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο βραβείο Paroles Urbaines και την τρίτη θέση στο γαλλικό Grand Poetry Slam National. Το 2017, ανταμείφθηκε ως Επίτιμος Πολίτης της Πόλης της Λιέγης για την πρακτική της ως στρατευμένη καλλιτέχνιδα. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων (Black Words και Η μαγεία του burn-out) που αναμειγνύουν κολάζ και ποιήματα.

Irène Omelianenko

Είναι ραδιοφωνική δημοσιογράφος ειδικευμένη στα ντοκιμαντέρ, πρώην σύμβουλος προγραμμάτων στο γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο France-Culture, και ζει πλέων στην κεντρική γαλλική επαρχεία Creuse. Πριν μπει στην θρυλική εκπομπή Les Νuits Μagnétiques (Οι Μαγνητικές Νύχτες), δημιούργησε το 1985 με τον Jean Couturier την εκπομπή Clair de Nuit. Σχετισμένη με τις διάσημες εκπομπές Sur les Docks, l’ACR, Une Vie une Œuvre, λάτρης του ακουστικού κινηματογράφου σε ήχο-χωροθέτηση, προεδρεύει το Addor, Ένωση για την ανάπτυξη του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ και της ηχητικής δημιουργίας.

Emmanuel Puisais Jauvin 

Είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής για την παγκοσμιοποίηση, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη διεθνή ανάπτυξη στο γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών. Είναι απόφοιτος της Ecole Normale Supérieure, πτυχιούχος φιλοσοφίας και της Ecole nationale d’administration. Πρώτα, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων για νομικές υποθέσεις, διορίστηκε στη συνέχεια ως σύμβουλος του υπουργικού συμβουλίου της Catherine Colonna, της τότε υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων. Στη συνέχεια διετέλεσε διπλωματικός σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, στη συνέχεια Αναπληρωτής Διευθυντής Εσωτερικών Πολιτικών και Θεσμικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2015 εώς το 2017, ήταν Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

 Jean-Philippe Rossignol

Είναι συγγραφέας. Έχει γράψει τα βιβλία Vie électrique (Gallimard, 2011) και Juan Fortuna (Bourgois, 2015). Τώρα ετοιμάζει ένα μυθιστόρημα με θέμα τα κλίματα. Γράφει κριτικές στο περιοδικό  Art Press, δίνει διαλέξεις και φέτος,  σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια Julie Brugier, φτιάχνει το project L’Atlas des feuilles με θέμα την οικολογία. 

Emily Vallat

Είναι παραγωγός και σκηνοθέτρια για το ραδιόφωνο (Radio Campus Paris, Arte Radio, France Culture). Επί 5 χρόνια, έχει σχεδιάσει και παράγει παιδαγωγικές ραδιοφωνικές δράσεις για το μη κερδοσκοπικό σύλλογο L’œil à l’écoute.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

  1. Υπεροχες οι εκδηλωσεις σας θα χαρω να με ενημερωνετε για τις επομενες!!!!ευχαριστω εκ των προτερων!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.