Νέα σχολική χρονιά – Οδηγός επιβίωσης για τους γονείς με προτάσεις χρήσιμων βιβλίων

Πέντε προτάσεις βιβλίων που θα γίνουν χρήσιμα στην πλοήγησή μας ως γονείς παιδιών και εφήβων για αυτή τη χρονιά

Επιμέλεια: Πέπη Νικολοπούλου

 

Πέντε προτάσεις βιβλίων που θα γίνουν χρήσιμα στην πλοήγησή μας ως γονείς παιδιών και εφήβων για αυτή την χρονιά με σημαντικά εργαλεία αλλά και σκέψεις για να αντιμετωπίσουμε ομαλά όλες τις προκλήσεις.

Με πινέλο και ψυχή – Εκδόσεις Πεδίο

Το βιβλίο «Με Πινέλο και Ψυχή: Η τέχνη της ζωής για παιδιά» της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας Αρετής Δόνου είναι ένα τρυφερό βιβλίο και συνάμα ένα χρήσιμο και ευχάριστο εγχειρίδιο συναισθηματικής καλλιέργειας για μικρούς και μεγάλους.

Ο Μαρκ Ρόθκο, Αμερικανός ζωγράφος που για πολλά χρόνια δίδασκε στα παιδιά ζωγραφική είχε πει πως «Η τέχνη όπως η ομιλία ή το τραγούδι είναι μια στοιχειώδης μορφή έκφρασης και όπως ακριβώς τα παιδιά πιάνουν αμέσως μια ιστορία ή ένα τραγούδι, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να μετατρέψουν την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους σε τέχνη».

Δεν είναι λοιπόν ποτέ νωρίς για να μιλήσεις για την τέχνη στα παιδιά. Όχι με διδακτική πρόθεση, μήτε για να γίνουν μεγάλοι ζωγράφοι αλλά για να δείξουμε έναν νέο δρόμο έκφρασης, έναν νέο τρόπο αντίληψης του κόσμου και των εικόνων γύρω τους. Σήμερα που οι εικόνες βρίσκονται παντού γύρω μας: στα τηλέφωνα, τα περιοδικά, εφημερίδες, στους δρόμους, στους σταθμούς, η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Με αφορμή τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων (όπως ο Βαν Γκογκ, ο Ρενουάρ, ο Πικάσο και άλλοι) και τα εμβληματικά τους έργα, ξετυλίγονται ιστορίες που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν στους μικρούς αναγνώστες την ψυχική ανθεκτικότητα, μια σημαντική ιδιότητα που θα τους επιτρέψει να αντεπεξέρχονται στα δύσκολα, να μην «μπλοκάρουν» μπροστά στις αβεβαιότητες και στις αντιξοότητες και να αντιμετωπίζουν με χαρά και αισιοδοξία τη ζωή.

Αυτή την ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών µας μπορούμε να την πετύχουμε εύκολα ακολουθώντας το μονοπάτι της τέχνης. Οι απλές ιστορίες ζωής, που ξεδιπλώνονται σε αυτό το βιβλίο, συνθέτουν ένα χρήσιμο και ευχάριστο εγχειρίδιο συναισθηματικής καλλιέργειας για παιδιά. Οι ιστορίες της μικρής ηρωίδας φέρνουν τα παιδιά αλλά και τους γονείς σε επαφή µε κάποια από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης και τους διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα ζωής.

«Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι, Αφροδίτη µου, είναι πως η ίδια η ζωή είναι τέχνη. Και, βέβαια, θέλει και τέχνη για να ζεις όμορφα! Το να ξεκινάς τη μέρα σου µε χαμόγελο και αισιοδοξία είναι κι αυτό τέχνη! Το να έχεις πάθος και φαντασία είναι επίσης τέχνη! Το να βρίσκεις την ομορφιά και τη σοφία ακόμα και μέσα στις δυσκολίες είναι σίγουρα τέχνη! Το να ελέγχεις πώς σκέφτεσαι και να δαμάζεις τα συναισθήματά σου θέλει τέχνη! Το καλό νέο είναι πως αυτή η τέχνη, η τέχνη της ζωής, διδάσκεται. Το μυστικό για να μάθει κανείς την τέχνη της ζωής είναι να έχει πάντα ανοιχτά τα µάτια της ψυχής του, να έχει πάθος και φαντασία, να µη φοβάται να βάζει στόχους, να κοιτάζει πάντα ψηλά!»

Οι γονείς, εκτός από σημαντικές πληροφορίες για την ψυχική ανθεκτικότητα και τον τρόπο που μπορούν να την καλλιεργήσουν στα παιδιά τους, θα βρουν πολλές χρήσιμες δραστηριότητες για να περάσουν δημιουργικό και εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους.

Συγγραφέας: Αρετή Δόνου

Γονείς απλά! – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Kim John Payne έχει δουλέψει, ως ψυχολόγος και σύμβουλος οικογένειας, με πάρα πολλούς γονείς και παιδιά. Μέσα από αυτή την κοινή συμβουλευτική πορεία, ανακάλυψε τρόπους και εργαλεία που προτείνει προκειμένου να μειώσουμε το άγχος και να αποκαταστήσουμε μια αίσθηση ψυχικής ηρεμίας και ευδαιμονίας στα παιδιά. Αυτά τα εργαλεία είναι εκείνα που μοιράζεται στο βιβλίο «γονείς Απλά!».

Ανθρώπινες εμπειρίες και σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που μας βοηθούν να συντονίσουμε την πραγματική μας ζωή με τα όνειρα που είχαμε για την οικογένειά μας, με το ρυθμό της παιδικής ηλικίας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 5 κεφάλαια και κάθε ένα αναφέρεται σε κάποιον πολύ σημαντικό τομέα της ζωής. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά σε βασικούς κανόνες απλοποίησης της καθημερινότητάς μας. Μειώνοντας τα περιττά, έχουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια να εστιάσουμε στα σημαντικά.

Το δεύτερο κεφάλαιο καταπιάνεται με τον «πυρετό της ψυχής» και όλες εκείνες τις περιπτώσεις που νιώθουμε άρρωστοι, πολύ απλά γιατί το σώμα και το πνεύμα είναι εξαντλημένο και χρειάζεται ξεκούραση, προσοχή και λίγη φροντίδα. Κάνει αναφορά στο ρυθμό της καθημερινότητας, στις ανάγκες αποσυμπίεσης που μειώνουν την ένταση.

Στο τρίτο κεφάλαιο, το «Περιβάλλον», ξεκινά από την πόρτα του παιδικού δωματίου, καθώς αρχίζουμε να μειώνουμε τη σαβούρα από τα πάρα πολλά παιχνίδια, τα βιβλία και τις πάρα πολλές επιλογές. Τα παιδιά δε χρειάζονται περισσότερα παιχνίδια. Χρειάζονται λιγότερα και απλούστερα παιχνίδια, άφθονο ελεύθερο χρόνο, εμπειρίες στη φύση με τις αισθήσεις και τη φαντασία τους, χρόνο με τους γονείς και τους φίλους τους.

Ο ρυθμός είναι μια άλλη μορφή απλοποίησης, την οποία εξετάζει το βιβλίο στο τέταρτο κεφάλαιο. Μια καθημερινότητα με καλύτερο ρυθμό δημιουργεί νησίδες ηρεμίας μέσα στη ροή του χρόνου. Ζητήματα όπως τα γεύματα και ο ύπνος προσεγγίζονται ως «οι βασικές συγχορδίες στη μελωδία της ημέρας, ενώ θα δούμε πολλές ακόμη δυνατότητες για νότες και παύσεις στις οποίες το παιδί μπορεί να υπολογίζει, μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με τη συγγραφέα.

Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο εξετάζεται το θέμα του ελεύθερου χρόνου, και της βαρεμάρας των παιδιών. Η βαρεμάρα μπορεί να γίνει η αρχή για καλλιέργεια της δημιουργικότητας.

Συγγραφέας: Kim John Payne
Μετάφραση: Λαμπρινή Σταμάτη

Πώς να μιλάτε στους εφήβους ώστε να σας ακούν και πώς να τους ακούτε ώστε να σας μιλούν, Εκδόσεις Πατάκη

Ένα βιβλίο γραμμένο από τους διεθνούς φήμης ειδήμονες στη συμβουλευτική οικογενειών Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις δεν είναι να το αγνοείς. Το επιτυχημένο τους best seller «Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν» βοήθησε εκατομμύρια οικογένειες να δημιουργήσουν γέφυρες με τους εφήβους τους. Με αυτό το βιβλίο, επανέρχονται και πάλι δυναμικά καταθέτοντας έναν ζωντανό, πρακτικό οδηγό, που αντιμετωπίζει τα σύγχρονα ζητήματα της εφηβείας.

Αν παρομοιάσουμε τη ζωή με ένα μεγάλο ταξίδι εξερεύνησης με σταθμούς και χρονοδιαγράμματα, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι η εφηβεία είναι το λιγότερο οριοθετημένο μέρος αυτού του ταξιδιού. Ένα μέρος γεμάτο προκλήσεις, προβληματισμούς, αγωνίες και περιστατικά συνεχούς αντιπαράθεσης.

Στις σελίδες του ανακαλύπτουμε πρακτικές συμβουλές για μια ουσιαστική και εποικοδομητική επικοινωνία βασισμένη στην καινοτόμο προσέγγιση των Φέιμπερ και Μάζλις όπως:

  • Να ακούτε και να απαντάτε αποτελεσματικά στις ανησυχίες των εφήβων σας.
  • Να εκφράζετε τον εκνευρισμό ή τον θυμό σας χωρίς να πληγώνετε τα συναισθήματά τους.
  • Να αναλαμβάνετε δράση χωρίς να τιμωρείτε.
  • Να ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να αναλαμβάνουν ευθύνες.
  • Να βρίσκετε μαζί λύσεις στα προβλήματά σας.
  • Να μιλάτε για το σεξ και τα ναρκωτικά χωρίς να κάνετε κήρυγμα ή να αποξενώνεστε από τα παιδιά σας.

Συγγραφείς: Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις
Μετάφραση: Άννα Κοντολέων

Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί, Εκδόσεις Μεταίχμιο

H φιλοσοφία της παιδαγωγικής μεθόδου Montessori μπορεί πολύ δύσκολα να την περιγράψει κανείς με μερικές μόνο λέξεις. Αποτελεί έναν τρόπο αντίληψης της ζωής. Για αυτό άλλωστε και για να κατανοήσουμε ή τουλάχιστον να πάρουμε μία μικρή ιδέα αυτής της παιδαγωγικής μεθόδου, δεν έχουμε παρά να ακούσουμε τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι ίδιοι δάσκαλοι, οι παιδαγωγοί της Μοντεσσοριανής Μεθόδου. Λέξεις και εκφράσεις που σέβονται το παιδί και που έχουν επιλεγεί προσεκτικά, ώστε να ενθαρρύνουν την Ανεξαρτησία, την ελευθερία με όρια και την φυσική ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Το βιβλίο «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί» δίνει στους γονείς πρακτικές συμβουλές, χρήσιμες λίστες και ιδέες εύκολα εφαρμόσιμες στο σπίτι, ώστε αξιοποιώντας τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι να μπορούν στο σπίτι και στο πλαίσιο της καθημερινής ρουτίνας και ενασχόλησης με το παιδί τους να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον. Ο στόχος του βιβλίου δεν είναι να μετατρέψουν οι γονείς το σπίτι τους σε σχολείο αλλά να καταλάβουν ότι η άσκηση των δεξιοτήτων ενός παιδιού δεν είναι θέμα χώρου. Κάθε ώρα και κάθε μέρος μπορεί να γίνει η αφορμή για να τα βοηθήσουμε να γίνουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα.

Συγκεκριμένα, το βιβλία παρουσιάζει έξυπνες λύσεις στους γονείς για να:

  • Παραμένουν ήρεμοι όταν το παιδί δεν είναι, και να θέτουν όρια με αγάπη και σεβασμό.
  • Μεγαλώνουν ένα ανεξάρτητο παιδί που αγαπάει να μαθαίνει μέσα από την εξερεύνηση και την ανακάλυψη.
  • Δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού για να καταλάβουν πώς αντιλαμβάνεται εκείνο τον κόσμο.
  • Οργανώσουν το σπίτι τους έτσι ώστε να απαλλαγούν από την ακαταστασία.
  • Δημιουργήσουν μοντεσσοριανές δραστηριότητες στο σπίτι ιδανικές για το παιδί τους. 

Αυτό που είναι άκρως ενδιαφέρον στη Μοντεσσοριανή προσέγγιση είναι ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από εκπαίδευση – είναι ένας τρόπος να βλέπουμε, να προσεγγίζουμε και να βρισκόμαστε με τα παιδιά. Ακόμα και αν το παιδί μας δεν παρακολουθεί σχολείο Μοντεσσόρι, μπορούμε πολύ εύκολα να εφαρμόσουμε μερικές από τις ιδέες του στο σπίτι μας.

Ένα σημαντικό βιβλίο-οδηγός για γονείς γραμμένο με απλό και πρακτικό τρόπο. Ο τόμος αυτός εστιάζει κυρίως στην ανατροφή των παιδιών 1-3 ετών.

Συγγραφέας: Simone Davies
Μετάφραση: Ελένη Στεργιοπούλου

Τα Ψάρια που Σκαρφαλώνουν στα Δέντρα, Εκδόσεις Διόπτρα

«Όλοι είναι ιδιοφυΐες! Αλλά αν το κριτήριο για την ευφυΐα ενός ψαριού είναι η ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, τότε θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο», είχε αναφέρει ο Άινσταιν, μια ρήση αφορμή για τον Fitzek να γράψει το βιβλίο αυτό με την σκέψη να συμπληρώσει τη ρήση με την εξής: «Μην αφήνετε τίποτα να σας εμποδίσει να σκαρφαλώσετε σε ένα δέντρο, απλώς και μόνο επειδή οι άλλοι σας θεωρούν ψάρι. Μην ακούτε όσους σας λένε: «Αυτό είναι αδύνατον, δεν θα το καταφέρεις! Να είστε ψάρια που θέλουν να σκαρφαλώσουν στα δέντρα».

Ο Fitzek εμπνεύστηκε αυτό το βιβλίο από τον ρόλο του ως πατέρας – και συγκεκριμένα από το ερώτημα τι συμβουλές θα έδινε στα παιδιά του για τη ζωή αν δεν είχε πολύ χρόνο μπροστά του. Χωρίς να ισχυρίζεται ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, πετυχαίνει να μιλήσει για πράγματα πολύ σοβαρά χωρίς καμία σοβαροφάνεια, με χιούμορ, ειλικρίνεια και αμεσότητα.

Τι έχει σημασία στη ζωή; Πώς βρίσκεις την ευτυχία; Τι μπορεί κανείς να μάθει από την αποτυχία; Πώς μπορείς να ξεπεράσεις εμπόδια;

Ερωτήματα που σίγουρα όλοι έχουμε λίγο πολύ κάνει στους εαυτούς μας και απαντήσεις που θα θέλαμε να έχουμε ώστε να μεταδώσουμε λίγη γνώση, λίγο προβληματισμό και στα παιδιά μας για να αναπτύξουν τη δική τους προσωπική κρίση. Αυτά είναι συμπυκνωμένα σε δύο γραμμές όλα όσα ο Sebastian Fitzek προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το βιβλίο.

Ο συγγραφέας δίχως να προσφέρει οδηγίες για την τελειότητα, προσφέρει μερικά εφόδια στα παιδιά, ώστε κάποια στιγμή να σχηματίσουν τη δική τους κρίση, να ανακαλύψουν τι θέλουν από τη ζωή και να βρουν τη θέση τους στον κόσμο.

Έτσι, «Τα Ψάρια που Σκαρφαλώνουν στα Δέντρα» είναι μια πολύ προσωπική κατάθεση ενός πατέρα για τα παιδιά του, που γίνεται μια «πυξίδα», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Fitzek, προς τα παιδιά του για να πορευτούν στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, είναι και ένα πολύτιμος οδηγός πλοήγησης για κάθε έναν που αναζητά ή θέλει να επαναπροσδιορίσει τον δρόμο του στον κόσμο.

Συγγραφέας: Sebastian Fitzek
Μεταφραστής: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Αναζητήστε περισσότερες προτάσεις βιβλίων στο public.gr και επιλέξτε ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα βιβλίων/οδηγών επιβίωσης για γονείς

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.