Μυστήριο 58 Capital Connections: Πρόγραμμα ενίσχυσης καλλιτεχνών και επαγγελματιών των σύγχρονων παραστατικών τεχνών

Ένα πρόγραμμα ενίσχυσης καλλιτεχνών και επαγγελματιών των σύγχρονων παραστατικών τεχνών στους τομείς των διεθνών συνεργασιών και της δραματουργίας

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Μπασάρτ και το Διεθνές Δίκτυο για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move διοργανώνουν το Μυστήριο 58 Capital Connections, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης καλλιτεχνών και επαγγελματιών των σύγχρονων παραστατικών τεχνών στους τομείς των διεθνών συνεργασιών και της δραματουργίας.

Μια ευκαιρία για 15 ελληνικούς φορείς των παραστατικών τεχνών ή/και μεμονωμένους καλλιτέχνες να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική και καθοδήγηση (mentoring) από την Κέλλυ Διαπούλη και εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικτύου για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move, διάρκειας ενός έτους, με σκοπό να ξεκινήσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στη διεθνή σκηνή.

Ταυτόχρονα, πέντε ακόμη καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να εκκινήσουν μία αντίστοιχη διαδικασία συμβουλευτικής στον τομέα της δραματουργίας με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, με στόχο να ολοκληρώσουν ένα καλλιτεχνικό έργο.

«Διασύνδεση με την ευρωπαϊκή σκηνή» / Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Κέλλυ Διαπούλη

Η εξωστρέφεια και η δραστηριοποίηση εκτός εθνικών συνόρων είναι μια διαδικασία-πρόκληση για τον τρόπο απεύθυνσης των έργων, το μοίρασμα κοινών ανησυχιών, παρόμοιων επιδιώξεων και συγγενούς αισθητικής, με στόχο τη συνεργασία με συναδέλφους σε εκατοντάδες πόλεις από την Πορτογαλία μέχρι τη Βουλγαρία και από την Κύπρο μέχρι την Ισλανδία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η συζήτηση για την εξωστρέφεια δεν ξεκινά από την καλλιτεχνική αριστεία αλλά από την επιθυμία και την περιέργεια.

Το πρόγραμμα «Διασύνδεση με την ευρωπαϊκή σκηνή» ξεκινά με ένα εισαγωγικό διήμερο σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2023, συνεχίζεται με online μηνιαίες κατ’ ιδίαν συνεδρίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες και το On the Move, το κατεξοχήν διεθνές δίκτυο ενημέρωσης αναφορικά με την καλλιτεχνική και πολιτιστική κινητικότητα, με περισσότερα από 60 μέλη από 27 χώρες, και ολοκληρώνεται με μία διήμερη δια ζώσης συνάντηση στο τέλος του προγράμματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε φορείς, καλλιτέχνες και επαγγελματίες που ξεκινούν τώρα την προσπάθεια να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους και στο εξωτερικό, σε φορείς του ανεξάρτητου χώρου και σε φορείς και άτομα που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.

«Ενίσχυση στον τομέα ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ» / Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Αλέξανδρος Μιστριώτης

Σε μια εποχή που μαστίζεται από αλλεπάλληλες και βαθιές κρίσεις και χρειάζεται να αφηγηθούμε ξανά τα πάντα χωρίς κανένα δεδομένο, η συζήτηση γύρω από τη δραματουργία εντείνεται διεθνώς. Βασική επιδίωξη του προγράμματος «Ενίσχυση στον τομέα ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ», διάρκειας ενός έτους, είναι η ανάπτυξη της προσωπικής καλλιτεχνικής γλώσσας των συμμετεχόντων/ουσών μέσα από έναν μεθοδικό διάλογο. Η προσπάθεια είναι διμερής και απαιτεί ισχυρό κίνητρο για την ολοκλήρωση ενός προσωπικού καλλιτεχνικού εγχειρήματος, χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς το είδος και τη μορφή: θέατρο, σύγχρονος χορός, έργα site specific, τσίρκο κ.ο.κ..

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους βρίσκονται τώρα στη διαδικασία διαμόρφωσης της προσωπικής τους γλώσσας, δηλαδή είτε σε αναδυόμενους καλλιτέχνες είτε σε καλλιτέχνες με πιο μακρά πορεία σε στάδιο μετάβασης ή επανακαθορισμού.

©John Stathis

Ανοιχτή πρόσκληση

Για το πρόγραμμα «Διασύνδεση με την ευρωπαϊκή σκηνή»:
Επιμέλεια: Κέλλυ Διαπούλη, On the Move, Διεθνές Δίκτυο για την Πολιτιστική Κινητικότητα
Αιτήσεις συμμετοχής εδώ για φυσικά πρόσωπα και εδώ για φορείς, έως τις 8 Φεβρουαρίου

Για το πρόγραμμα «Ενίσχυση στον τομέα ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ»:
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Αιτήσεις συμμετοχής εδώ έως τις 8 Φεβρουαρίου

Πληροφορίες

Κόστος συμμετοχής: 500€ & ΦΠΑ (καταβολή σε δύο δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο αντίστοιχα)

Συνολικό κόστος προγράμματος: 3500€ & ΦΠΑ (καλύπτεται από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης)

Διήμερη συνάντηση γνωριμίας σεμιναριακού χαρακτήρα – Έναρξη Προγράμματος: 25 & 26 Φεβρουαρίου (10:00 μέχρι τις 18:00, Ελευσίνα). Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική για όσους υποψηφίους επιλεγούν.

Χώρος διεξαγωγής του εναρκτήριου σεμιναρίου: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), Χαριλάου 28, Ελευσίνα

Σημείωση: Μόνο οι υποψήφιοι για την «Ενίσχυση στον τομέα ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ» που θα περάσουν από την πρώτη φάση, θα ενημερωθούν για να προσέλθουν σε συνέντευξη, η οποία θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μυστήριο 58 Capital Connections εδώ & στο e-mail [email protected]

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο

Cover photo ©John Stathis

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.