Ομαδική έκθεση φωτογραφίας

Έχοντας ως βασική θεµατική την έννοια του πορτρέτου, η έκθεση επιχειρεί να εξετάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην απεικόνιση ενός προσώπου σε ένα πορτρέτο. Παρουσιάζοντας πορτρέτα κατασκευασµένα ή όχι, τα περίπου 130 έργα της έκθεσης δίνουν στο θεατή την ευκαιρία να κατανοήσει ότι ένα πορτρέτο δεν είναι απλώς ένα τυχαίο στιγµιότυπο, αλλά η απεικόνιση µιας πολυεπίπεδης κατάστασης. Κοινωνικά, πολιτισµικά ή συµβολικά, τα επίπεδα αυτά µπορεί να αναπτύσσονται µε διάφορους τρόπους, προσκαλώντας έτσι τον καθένα από µας να αντικρίσει έναν καθρέφτη και να δει το πρόσωπο που φωτογραφίζεται, τον ίδιο του τον εαυτό, τη µατιά της ∆ύσης απέναντι στη Μέση Ανατολή ή και το αντίστροφο.

– Ένας αόρατος καθρέφτης υπάρχει στις εικόνες του Yasser Alwan στη σειρά Mirror Image (2011). «Παίζοντας» µε τις έννοιες του καθρέφτη και του αντικατοπτρισµού, ο Alwan ενώνει στις ασπρόµαυρες εικόνες του πορτρέτα διαφορετικών ανθρώπων, διαφορετικές στιγµές της καθηµερινότητας, τυχαία και σκηνοθετηµένα στιγµιότυπα, για να δηµιουργήσει ένα ιδιαίτερο καθρέφτισµα: αυτό που µοιάζει ίδιο και από τις δύο πλευρές, είναι στην ουσία πολύ διαφορετικό.

-«Η ανωνυµία είναι η καθηµερινή ζωή. Σκόπευα να αποτρέψω την κακοτυχία και την πραγµατικότητα, αποσπώντας ένα πράγµα από την καθηµερινή ζωή». Ασπρόµαυρα πορτρέτα αντρών ηλικίας 25-70 ετών, χωρίς όνοµα, χωρίς προσδιορισµό του χώρου στον οποίο βρίσκονται αυτά τα πρόσωπα, όλα µε ένα σκούρο φόντο: ο Gilbert Hage µε τη σειρά Anonymes (2002) αποτίνει φόρο τιµής στην ανωνυµία, θέτοντας ταυτόχρονα ερωτήµατα για φαινόµενα όπως η παγκοσµιοποίηση και το star-system.

– Χρησιµοποιώντας την τεχνική της επιχρωµάτωσης των φωτογραφιών στη σειρά You Never Left (2010), ο Υοussef Nabil µας παρουσιάζει πορτρέτα αντρών και γυναικών της Μέσης Ανατολής, αλλά και εικόνες – στιγµιότυπα από το οµώνυµο και πρώτο του φιλµ (διάρκειας 8’) µε τους ηθοποιούς Fanny Ardant και Tahar Rahim, που θα προβάλλεται επίσης στην έκθεση.

– Την ανωνυµία της θρησκείας επιχειρεί να προσεγγίσει ο Hrair Sarkissian στη σειρά Zebiba (2007). Όπως λέει ο ίδιος ο δηµιουργός, τα έργα του απεικονίζουν πορτρέτα θεοσεβούµενων ανθρώπων στην Αίγυπτο, που έχουν όλοι το “Zebiba” ή αλλιώς το σηµάδι της προσευχής στο µέτωπό τους.

– Τα αντιθετικά γεγονότα και το πλαίσιο που περιέβαλε τη δολοφονία του πατέρα του εξερευνά η σειρά Who Killed the King of Disco (2010-2011) του Raed Yassin. Η σειρά αποτελείται από Polaroid στιγµιότυπα αιγυπτιακών ταινιών της δεκαετίας του ’70 και συνοδεύεται από ένα σύντοµο βίντεο.

Βιογραφικά

Yasser Alwan
Γεννήθηκε στη Νιγηρία από Ιρακινούς γονείς το 1964. Έζησε στο Λίβανο και στο Ιράκ πριν η οικογένεια του µετακοµίσει στη Νέα Υόρκη το 1972. Αφού σπούδασε για έναν χρόνο στο Rhode Island School of Design, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γαλλική Λογοτεχνία στο Colby College το 1986 και το 1992 το µεταπτυχιακό του στις Αραβικές Σπουδές στο Edmund A. Walsh School of Foreign Service – Georgetown University. Το 1992-1994 εργάστηκε στην Ιορδανία, ενώ το διάστηµα 1994-1998 δίδαξε στο Αµερικανικό Πανεπιστήµιο του Καΐρου. Έχει πραγµατοποιήσει διαλέξεις και έχει συγγράψει άρθρα που δηµοσιεύθηκαν σε πολλές εφηµερίδες, περιοδικά και εκδόσεις για τη φωτογραφία. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αίγυπτο, τη Νέα Υόρκη, το Κατάρ, το Λίβανο, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο, τη Φρανκφούρτη και το Canterbury. Ζει και εργάζεται στην Αίγυπτο. www.yasser-alwan.com

Gilbert Hage
Γεννήθηκε το 1966 στο Λίβανο. Το έργο του περιλαµβάνει τις σειρές: Eleven Views of Mount Ararat (2009), Strings (2008), Pillows (2007) Screening Berlin (2006), 242 cm² (2006), Phone[Ethics] (2006), Beirut (2004), Roses (1999) κ.ά. Έχει πραγµατοποιήσει εκθέσεις τόσο στο Λίβανο και στη Συρία, όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συµµετείχε στην Μπιενάλε της Sharjah το 2011. Μαζί µε τον Jalal Toufic, είναι ο συν-εκδότης των Underexposed Books. O Gilbert Hage εκπροσωπείται από την Galerie Tanit (Μόναχο) / Espace Kettaneh-Kunigk (Βηρυτός). www.gilberthage.com

Υοussef Nabil

Γεννήθηκε το 1972 στο Κάιρο. Ξεκίνησε την καριέρα του στη φωτογραφία το1992. Τη δεκαετία του ’90 εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφου σε εξέχοντα στούντιο στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Το 1999 επέστρεψε στην Αίγυπτο, όπου και ανέπτυξε τη µοναδική του προσέγγιση πάνω στην επιχρωµατισµένη φωτογραφία, µε πορτρέτα από συγγραφείς, τραγουδιστές και ηθοποιούς του αραβικού κόσµου. Στα έργα του χρησιµοποιεί την ξεχωριστή τεχνική της επιχρωµάτωσης των φωτογραφιών (επιχρωµατισµένες αργυροτυπίες), αφαιρώντας µ’ αυτόν τον τρόπο τις όποιες ατέλειες της πραγµατικότητας και θυµίζοντας την εποχή της ακµής του αιγυπτιακού κινηµατογράφου. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις, σε χώρους όπως: Βρετανικό Μουσείο-Λονδίνο, Centro de la Imagen-Mεξικό, Galeria Leme-Σάο Πάολο, Townhouse Gallery-Κάιρο, Institut du Monde Arabe-Παρίσι, Volker Dielh Gallery-Bερολίνο, Aperture Foundation-Νέα Υόρκη κ.ά. Έχουν εκδοθεί δύο µονογραφίες για το έργο του: Sleep in my Arms (2007) και I won’t let you die (2008). Ο Υοussef Nabil εκπροσωπείται από την Galerie Nathalie Obadia (Παρίσι/Βρυξέλλες). Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. www.youssefnabil.com

Hrair Sarkissian
Γεννήθηκε στη ∆αµασκό της Συρίαs το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στην Gerrit Rietveld Academie στο Άµστερνταµ. Πρόσφατες εκθέσεις: 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, TATE Modern (Λονδίνο) και Darat Al Funun – The Khalid Shoman Foundation (Αµµάν, Ιορδανία), Sharjah Biennial 10, Kalfayan Galleries (Αθήνα, 2010), Fondazione Cassa di Risparmio di Modena (2010-2011), PhotoΒiennale Θεσσαλονίκης
2010, 11η Μπιενάλε Κων/πολης (2009). Το 2010 πραγµατοποίησε residency στο The Delfina Foundation (Λονδίνο) και στο Platform Garanti Contemporary Art Center (Κων/πολη). Έργα σε συλλογές: TATE Modern (Αγγλία) / Sharjah Art Foundation (Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα) / Fondazione Cassa di Risparmio di Modena (Ιταλία), ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Τουρκία, Λίβανο, Οµάν και Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Ο Hrair Sarkissian εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη). Ζει και εργάζεται στη ∆αµασκό και το Λονδίνο.

Raed Yassin

Γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1979. Σπούδασε στο τµήµα θεάτρου του Πανεπιστηµίου του Λιβάνου. Ασχολείται µε τη φωτογραφία, το βίντεο και τη µουσική. Έχει συµµετάσχει σε φεστιβάλ και εκθέσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, συµπεριλαµβανοµένων των: Κέντρο Pompidou-Παρίσι, Delfina Foundation-Λονδίνο, Tetra Art Space-Ιαπωνία, Hi Zero Festival-Βαλτιµόρη, Chicago Cultural Center-ΗΠΑ, Oslo International Short Film Festival-Νορβηγία κ.ά. Έχει εκδώσει επίσης δέκα µουσικά άλµπουµ, ενώ το 2009 ίδρυσε τη µουσική εταιρία Annihaya. Ο Raed Yassin εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ