Διασταυρώσεις του Ελληνικού & Αραβικού πολιτισμού μέσα από το βλέμμα σύγχρονων καλλιτεχνών

Tο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη του προγράμματος «Σταυροδρόμι Πολιτισμού» του ΥΠΠΟΤ, σχεδίασε ένα ευρύ δυναμικό εικαστικό πρόγραμμα το οποίο, σε συνεχή διάλογο με το τοπικό αραβικό καλλιτεχνικό δυναμικό, έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα στο Ομάν, τη Σάρτζα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), το Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο – και φυσικά στη Θεσσαλονίκη.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των τοπικών δράσεων (καλλιτεχνικά εργαστήρια, συμπόσια, εκθέσεις κ.ά), τόσο σε μορφή ψηφιακής καταγραφής όσο και έργων τέχνης παρουσιάζονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. ‘Έτσι το σκεπτικό της έκθεσης, συνεπές και με τον τίτλο της Roaming Images – Routes, προσπαθεί να αποτυπώσει τις εικόνες και φυσικά και την αντίληψη για την εικόνα όλων αυτών των καλλιτεχνικών περιβαλλόντων-σταθμών, με όσο το δυνατό πιο αδιαμεσολάβητο από το δυτικό βλέμμα τρόπο, χωρίς βέβαια να υποχωρεί και στον εξωτισμό. 

Παράλληλα, στο Μουσείο παρουσιάζεται και η έκθεση Roaming Images – Exhibition, επιλέγοντας έργα καλλιτεχνών που κατάγονται τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή, συνδέοντας τους δύο κόσμους στο Σταυροδρόμι Πολιτισμού που συγκροτεί η Θεσσαλονίκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Την επιμέλεια αυτής της έκθεσης έχει η Iara Boubnova, γνωστή διεθνώς επιμελήτρια τέχνης, Ιδρυτικό Μέλος και Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης της Σόφια (ICA Sofia) και μέλος του συμβουλίου του διεθνούς ιδρύματος της Manifesta.

Η έκθεση Roaming Images – Routes πρόκειται να στηθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη μεταξύ 18/09-13/11 και η δεύτερη μεταξύ 15/11-08/01, προκειμένου να παρουσιαστούν οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και αυτές που θα προκύψουν. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει τη διαδρομή του τόσο σε χώρες της Ανατολής όσο και της Δύσης.

Πληροφορίες

Στις δύο αυτές εκθέσεις διασταυρώνονται και τελικά συνομιλούν έργα 54 συνολικά καλλιτεχνών, κυρίως από τον αραβικό κόσμο, παράλληλα με τις δράσεις που διεξήχθησαν στις χώρες τους.

Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του project κινητοποιήθηκε, διασταυρώθηκε και συνομίλησε ένας μεγάλος αριθμός φορέων, επιμελητών και καλλιτεχνών από την ευρεία αυτή γεωγραφική περιοχή: η Κλίτσα Αντωνίου, ο Γαβριήλ Κουρέας και το Ίδρυμα ARTos στην Κύπρο, οι επιμελήτριες Tal Ben Zvi και Hanna Farah-Kufer Bir’im και η Palestinian Art Gallery στο Ισραήλ, η επιμελήτρια και καλλιτέχνις Rola Khayyat στη Βηρυτό, η επιμελήτρια Delphine Leccas και το ίδρυμα Association IN στη Δαμασκό, ο καλλιτέχνης Hassan Meer και η Omani Fine Arts Society με τη διευθύντριά της, Maryam Al Zadjali, στο Ομάν, ο επιμελητής Giuseppe Moscatello και το Maraya Art Centre στη Σάρτζα, η επιμελήτρια Sarah Rifky, ο καλλιτέχνης Wael Shawky και το Mass-Alexandria στην Αίγυπτο.

Επικεφαλής του Project: Χρήστος Σαββίδης

Επιμελητές: Roaming Images- Exhibition: Iara Boubnova δρυτικό Μέλος και Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης της Σόφια (ICA Sofia) και μέλος του συμβουλίου του διεθνούς ιδρύματος της Manifesta.

Roaming Images-Routes: Σωτήρης Μπατχτσετζής, Δρ ιστορίας της τέχνης, διδάσκων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι καλλιτέχνες που μετέχουν στις δύο αυτές εικαστικές δράσεις είναι:

Roaming Images-Exhibition: Adel Abdessemed, Mounira Al Sohl, Lida Abdul, Luchezar Boyadjiev, Babak Golkar, Bouchra Khalili, Eleni Mylonas, Natascha Sadr Haghigian, Panayiotis Michael, Leila Pazooki, Kiril Prahskov, Aidan Salakhova, Kalin Serapionov, Wael Shawky.

Roaming Images-Routes: Ebtisam Abdulaziz, Khalil Abdulwahid, Haig Aivazian, Ammar Mohammed Al Attar, Tarek Al Ghoussein, Maisoon Al SAleh, Ziad Antar, Κλίτσα Αντωνίου, Mouna Atassi, Marwa and Mirene Arsanios, Amna Badawy, Salma Badawy, Rabia Buchari, Wissam Charaf, Scandar Copti, Sherif El-Azma, Rami Farah, Ala Farhat, Zlatan Filippovic, George Haddad, Raya Haddad, Raafat Hatab, Fahed Halabi, Eman Hamdy, Ayla Hibri, Mahmoud Hojeij, George Katodrytis, Dalia Khamissy, Rola Khayyat, Van Leo, Rania Matar, Tim Kennedy, Fassih Keiso, Hassan Meer, Roy Samaha, Mark Pilkington, Wael Shawky, Zena Takieddine, Tanya Trabulsi, Elias Zayat.

tags / ΕΛΙΖΕ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ