«Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την τέχνη»: Το πρωτοποριακό πρόγραμμα προσβασιμότητας για άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

10 έργα από τη μόνιμη συλλογή Ιόλα συνθέτουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα προσβασιμότητας για άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, σε μόνιμη βάση

«Το έργο “Αεροπλάνο” του Αλέξη Ακριθάκη δημιουργήθηκε το 1982 και αναπαριστά ένα αεροπλάνο που πετάει στον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη στεριά και την κυματιστή θάλασσα»: Αυτό είναι το κείμενο της ακουστικής περιγραφής του έργου «Αεροπλάνο» (1982) του Αλέξη Ακριθάκη που μαζί με άλλα 9 έργα από τη μόνιμη συλλογή Ιόλα των Ντέννις Οππενχάϊμ, Άντυ Γουόρχολ, Βίκτωρ Μπράουνερ, Πατρίκ Ρεϋνώ, Μάρτιαλ Ραΰς, Μαρίνα Καρέλλα και Τάκι, συνθέτουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα προσβασιμότητας για άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης με τίτλο «Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την τέχνη».

Το πρόγραμμα ξεκινά επίσημα και σε μόνιμη βάση στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 23 Ιουνίου, με τα μέλη της ομάδας του Mind’s Eye να βρίσκονται στο χώρο του μουσείου καθημερινά, μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου 12:00-14:00 το μεσημέρι, για να δώσουν τις σχετικές οδηγίες στους επισκέπτες, τηρώντας όλες τις οδηγίες ασφάλειας της υγείας μέσα στον χώρο.

Το πρόγραμμα Mind’s Eye οργανώθηκε στο πλαίσιο του START – Create Cultural Change σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης, ενώ στόχοι του είναι η άρση των αποκλεισμών και η προώθηση της ισότιμης πρόσβασης ατόμων με οπτική αναπηρία στις διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού. Επαγγελματίες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία συνέπραξαν με ειδικούς από την κοινότητα ατόμων με οπτική αναπηρία και ανέπτυξαν συμπεριληπτικές πρακτικές για την ερμηνεία των έργων τέχνης, προτείνοντας νέους τρόπους προσέγγισης και πρόσληψης της τέχνης πέρα από την όραση. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται -οδηγός όδευσης, ανάγλυφοι χάρτες με δυνατότητα ακουστικής περιγραφής, απτικά βοηθήματα και ακουστικές περιγραφές- εστιάζουν στην πρόκληση απτικών και ηχητικών ερεθισμάτων ενεργοποιώντας το «μάτι του μυαλού», εξασφαλίζοντας παράλληλα και την ασφαλή και όσο το  δυνατόν ανεξάρτητη περιήγηση των επισκεπτών. Οι εφαρμογές αναπτύχθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας νέα μέσα και τεχνολογίες και προτείνουν νέους τρόπους προσέγγισης και πρόσληψης της τέχνης πέρα από την όραση.

Το «Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη» σχεδιάστηκε από τη Στέλα Αναστασάκη, Ιστορικό Τέχνης και Διαχειρίστρια του Πολιτισμού και υλοποιείται σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Παράρτημα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του START – Create Cultural Change 2019/20. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Συντελεστές

Ομάδα Έργου Mind’s Eye

Στέλα Αναστασάκη | Σύλληψη, Σχεδιασμός, Διαχείριση Mind’s Eye
Χριστίνα Βλάχου | Υπεύθυνη Επικοινωνίας Social Media

Mind the Map_ Γιώργος Μικρού | Σχεδιασμός Απτικών Xαρτών Περιήγησης
Plan Fab_Χρήστος & Δημήτρης Γκεμιτζής | Τρισδιάστατη Εκτύπωση- Αναπαραγωγές Έργων Τέχνης & Κυριάκος Γεωργιάδης | Τρισδιάστατη Σχεδίαση Έργων Τέχνης – Μοντελοποίηση

Κατερίνα Μπακαλιού | Σχεδίαση και Παραγωγή Διαδραστικών Μουσειοπαιδαγωγικών Αντικείμενων
Αδάμ Σιάγας | Ηχογράφηση, Ηχοτοπία & Δημιουργία Ακουστικής Περιγραφής Έργων Τέχνης
Θανάσης Σιδέρης & Φρίντα (σκύλος οδηγός) | Τα έργα τέχνης από την σκοπιά ατόμων με οπτική αναπηρία
Φανή Τσικούρα | Τα έργα τέχνης από την σκοπιά ατόμων με οπτική αναπηρία
Γιώργος Τριανταφυλλάκος | Δημιουργία Ψηφιακής Γραμματοσειράς Ελληνικής Braille
Γιώργος Καρβελάς | Συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία ψηφιακής γραμματοσειράς ελληνικής Braille
Χασάν Σεχ & Γιώργος Γεωργακόπουλος | Καταγραφή & Τεκμηρίωση σε Φωτογραφία και Βίντεο

Designerd_Δημήτρης Μουχταρόπουλος | Ανάπτυξη Ιστοσελίδας Προσβάσιμη σε Άτομα με Μειωμένη Όραση
Studio Hervik_Ηρακλής & Βίκτωρ Γκουντάρας | Οπτική Επικοινωνία, Γραφιστική Επιμέλεια & Σχεδιασμός Ιστοσελίδα

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

4 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.