Λένα Κιτσοπούλου: Μια ανοιχτή επιστολή – καταπέλτης προς την «Ελευσίνα 2021»

Λένα Κιτσοπούλου

Μιλά ανοιχτά για τον βαθύ συντηρητισμό, αλλά και για τον τρόπο που προχωράμε-δυστυχώς, σήμερα-, σε μια διοργάνωση με την οποία κινδυνεύουμε να εκτεθούμε διεθνώς

Η Λένα Κιτσοπούλου μετά από συζητήσεις με την προηγούμενη καλλιτεχνική διευθύντρια της Eleusis 2021, Κέλλυ Διαπούλη, έκανε μία καλλιτεχνική πρόταση προς τον θεσμό. Είχαν μεσολαβήσει συζητήσεις και συναντήσεις και όλα έβαιναν καλώς. Η Λένα Κιτσοπούλου θα παρουσίαζε την πρότασή της στο φετινό φεστιβάλ του Συνοικισμού τον Ιούνιο στην Ελευσίνα, ένα έργο με τίτλο “Paradise- το ασπόνδυλο τέρας του έρωτα”.  Η κ. Διαπούλη απολύθηκε και η νέα διεύθυνση απέρριψε την πρόταση χωρίς ποτέ να της απαντήσει επισήμως. Η Λένα Κιτσοπούλου είχε ήδη αρχίσει να δουλεύει το έργο με τους συνεργάτες της. Το έργο της θα παρουσιαζόταν σε ένα σχολείο και η παραγωγός της την ενημέρωσε ότι αλλάζει αρχικά ο χώρος, αφού η Λένα Κιτσοπούλου είναι ακραία και προκλητική σκηνοθέτης, και -συμπερασματικά- δεν θα ταίριαζε σε σχολικό χώρο και στη συνέχεια την ενημέρωσε για την απόρριψη της πρότασής της με αιτιολογία ότι είναι μια προκλητική καλλιτέχνης που δεν ταιριάζει στο κλίμα μιας ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Η Λένα Κιτσοπούλου μας παραχώρησε την επιστολή της. Πέρα από το χρονικό, η Λένα Κιτσοπούλου μιλά ανοιχτά για τον βαθύ συντηρητισμό, αλλά και για τον τρόπο που προχωράμε-δυστυχώς, σήμερα-, σε μια διοργάνωση με την οποία κινδυνεύουμε να εκτεθούμε διεθνώς εξαιτίας των καθυστερήσεων, των κακών συνεννοήσεων και του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Η επιστολή της Λένας Κιτσοπούλου:

Αξιότιμη και αγαπητή πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης του 2021!  Αναγκάζομαι να ζητήσω από τον Χρήστο Χριστόπουλο να σας προωθήσει αυτό το μέιλ, καθότι έχω καταλάβει ότι το δικό σας ευρωπαϊκό στιλ επιβάλλει οι προτάσεις όπως και η οποιαδήποτε επαγγελματική συνδιαλλαγή να γίνονται μέσω φίλων και γνωστών και όχι με κάποια τυπική και επίσημη, προσωπική επιστολή, που στη δική μας περίπτωση μου οφείλατε, καθότι εγώ επίσημα σας είχα υποβάλλει μία πρόταση (δεν έστειλα κάποιον θείο μου που τυχαίνει να ζει στην Ελευσίνα να σας πει τα νέα μου).

Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν, πέρα από ευγενικό και πρέπον να μου είχατε απαντήσει με ένα τυπικό μέιλ, ή γράμμα, ώστε να είχα τουλάχιστον κάποια διεύθυνσή σας για να μπορέσω κι εγώ να σας γράψω και να σας ευχαριστήσω θερμότατα για την απόφασή σας να απορριφθεί η πρότασή μου.

Τέλος πάντων τα ‘χει αυτά η Ευρώπη, έχω ταξιδέψει αρκετά και γνωρίζω, ευτυχώς τυχαίνει να ξέρω τον Χρήστο, αλλιώς θα έπρεπε να είχα κοπιάσει πολύ για να έρθω ως εκεί να βρω τον μπακάλη της γειτονιάς σας, ή κάποιον περιπτερά και να αφήσω ένα σημείωμα, δεν ξέρω, είπαμε έχω ταξιδέψει πολύ, αλλά ίσως όχι τόσο ώστε να γνωρίζω πώς συμπεριφέρεται κανείς σωστά μέσα στο πλαίσιο ενός επίσημου φορέα όπως είναι ο δικός σας.

Θέλω λοιπόν με αυτό το μέιλ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που δεν θα συνεργαστούμε, γιατί ειλικρινά παρακολουθώντας τις τελευταίες σας κινήσεις και αντιλαμβανόμενη το υψηλό ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό σας επίπεδο, το οποίο θεωρεί το προκλητικό, αρνητικό στοιχείο για έναν καλλιτέχνη (και πάλι σας συγχαίρω για το σκεπτικό σας, γιατί όντως η τέχνη δεν πρέπει να προκαλεί, ούτε να ταράζει), κατάλαβα ότι ορθώς δεν μπορώ να ανήκω σε ένα τέτοιο προοδευτικό σχήμα, σαν αυτό που εκπροσωπείτε.

Όσον αφορά την πρόκληση, η οποία σαφέστατα είναι το γυμνό, το αίμα, και διάφορα τέτοια απεχθή στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο μου, συμφωνώ μαζί σας ότι πρέπει να καταδικάζεται και να απορρίπτεται από φεστιβάλ ευρωπαϊκών προδιαγραφών και με βάση την ευρωπαϊκή νοοτροπία σας θα ήθελα με όλη μου την ταπεινότητα να σας προτείνω, μιας και τώρα είστε επιτέλους Ευρώπη, να σβήσετε από το ευρωπαϊκό θέατρο και τα ονόματα των, Frank Castorf, Angelica Liddell, Vegard Vinge, Christoph Schlingensief (συγγνώμη που αναφέρω ονόματα που σίγουρα δεν γνωρίζετε) επίσης μιας και πήρατε τη γομολάστιχα στα χέρια σας γιατί δεν διαγράφετε από τον καλλιτεχνικό χάρτη και τον Χάνεκε και τον Ταραντίνο και τον Μπουνιουέλ και τον Φράνσις Μπέικον και τον Μπουκόφσκι και τον Καζανόβα και τον Εμπειρίκο και τον Λάνθιμο, έχετε πάρα πολύ δουλειά να κάνετε και ειλικρινά σας μιλάω μόνο εσείς μπορείτε! Θα προσφέρετε πολλά καλά στην τέχνη, πιστέψτε με.

Και κάτι τελευταίο: Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, υπάρχουν πλέον πολύ φτηνά αεροπορικά εισιτήρια για την Ευρώπη, ειδικά σε low season περιόδους. Δεν θα ήταν κακό να πηγαίνατε μερικές βόλτες, είναι φτηνά και πραγματικά γίνονται πολλά φεστιβάλ έξω. Καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα είναι ωραία χώρα, και σαν το ελληνικό κλίμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, όμως ειλικρινά θα ήταν χρήσιμο έστω να δείτε πώς γίνονται τα φεστιβάλ, να πάρετε μία μυρωδιά. Δεν έχετε περιέργεια να δείτε τι είναι αυτή η Ευρώπη επιτέλους; Που όλο την ακούτε και δεν την έχετε δει ποτέ; Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλές φιλικές συμβουλές ακόμα, απλώς επειδή δεν μου αρέσει να καταβάλλω τόσο κόπο αφιλοκερδώς, θα σταματήσω εδώ. Σας ευχαριστώ και πάλι θερμότατα που δεν θα χρειαστεί να συναντηθούμε ποτέ και σας εύχομαι ολόψυχα ένα φεστιβάλ όπως το ονειρεύεστε: ανώδυνο, ακίνδυνο και φιλήσυχο, σαν την ίδια την τέχνη.

 

Λένα Κιτσοπούλου

Υ.Γ. Σε περίπτωση που θελήσετε να επανορθώσετε έστω στο ελάχιστο, έχω αφήσει τον αριθμό του λογαριασμού μου στην ταβέρνα Στράτος για να μου καταβάλετε το ποσό των 1000 ευρώ. Είναι το κόστος του γράμματος που μόλις συνέταξα, μου πήρε συνολικά μία ώρα, στην τιμή όμως συμπεριλαμβάνω και το γεγονός ότι είμαι βραβευμένη συγγραφέας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας