16o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Μια διαχρονική αποτύπωση του τοπίου του σύγχρονου χορού: παρελθόν και μέλλον

 

Εμμένοντας σ’ έναν προγραμματισμό υψηλής ποιότητας, το Φεστιβάλ Χορού έχει συμβάλει καθοριστικά στη διεύρυνση των προσδοκιών του κοινού και ελπίζει να συνεχίσει να διευρύνει με κάθε τρόπο τις προσλαμβάνουσες εικόνες από το τοπίο του χορού σε όλους όσους υποστηρίζουν το Φεστιβάλ δεκαέξι χρόνια τώρα, αλλά και στους νέους φίλους του. Αρχές και στόχοι του ταυτόχρονα παραμένουν η πολύ προσεκτική επιλογή των παραστάσεων, η συνεύρεση κοινού και καλλιτεχνών στο μοναδικό πλαίσιο ενός εξειδικευμένου στο χορό φεστιβάλ και η ένταξη των παραστάσεων σ’ ένα περιβάλλον διαρκούς εμβάθυνσης, μέσα από τη δημιουργία ενός παράλληλου χώρου θεωρητικής υποστήριξης και επαγγελματικής εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Η εμμονή στην επιδίωξη των στόχων του είναι ακριβώς αυτή που ανοίγει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Χορού νέες προοπτικές και μεταθέτει τον ορίζοντά του όλο και πιο μακριά.

Στόχος του προγραμματισμού του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια παραμένει η ανάδειξη του πολυσύνθετου τοπίου της διεθνούς και ελληνικής δημιουργίας. Χαρακτηριστικό του φετινού προγραμματισμού είναι η αποτύπωση των τάσεων του σύγχρονου χορού αλλά και η διερεύνηση των πηγών του με την αναβίωση σημαντικών έργων ρεπερτορίου χορογράφων που σημάδεψαν την εξέλιξή του στα τέλη του προηγούμενου αιώνα αλλά και νεότερων.  Επίσης, οι νέες φωνές που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα διαγράφουν την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα των σύγχρονων τάσεων, με επιδράσεις από πολύ διαφορετικά πεδία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τον αφηρημένο χορό μέχρι την περφόρμανς, και από το stand-up comedy μέχρι το χιπ-χοπ. Η πολύπλευρη διάσταση του προγραμματισμού φιλοδοξεί να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό, καθώς προσφέρονται επιλογές ώστε ο θεατής να αισθάνεται ευπρόσδεκτος, ακόμα κι αν δεν έχει καμία εξοικείωση με τον σύγχρονο χορό. Το Φεστιβάλ παραμένει ευγνώμον στο κοινό της Καλαμάτας που το στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και καλωσορίζει όλους τους φίλους του χορού, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Με κριτήριο, όπως πάντα, την αυθεντικότητα της δημιουργίας και την προσωπική καλλιτεχνική γραφή, το 16ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενεί γνωστούς και έμπειρους χορογράφους και σχήματα, αλλά και νέους δημιουργούς από διαφορετικές χώρες. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει δέκα παραγωγές, τις οποίες παρουσιάζουν σχήματα και δημιουργοί από διαφορετικές χώρες: Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρο, Ισπανία και Ελλάδα. 

Μια ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις ελληνικές συμμετοχές. Η ομάδα Lemurius συγκεντρώνει τέσσερις από τους σημαντικότερους χορευτές της χώρας (Νίκος Δραγώνας, Όλια Λυδάκη, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά), ορισμένοι από τους οποίους συνεργάζονται συστηματικά με σχήματα εκτός Ελλάδας, συμμετέχοντας ενεργά με τον τρόπο τους στο διάλογο της εδώ κοινότητας με τη διεθνή. Ας σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μανταφούνης εργάζεται κοντά στον Ουίλλιαμ Φορσάιθ από το 2005.

H Ζωή Δημητρίου, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, θεωρείται ήδη από τις πιο σημαντικές ανερχόμενες χορογράφους στη Βρετανία και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε έγκριτες διοργανώσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

To σεμινάριο του Μπρούνο Καβέρνα και η δημιουργική παρουσία της Λίας Χαράκη και του Guy Cools, που θα διευθύνουν φέτος το εργαστήρι για χορογράφους, καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις διαμορφώνουν το τοπίο του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το καθιστούν μοναδικό και ιδιαίτερο. 

 

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 20 €

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 20 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας