Η μουσική μαγεία της Lotte Reiniger

Ταινίες animation της μεγάλης κυρίας του πρωτοποριακού κινηματογράφου

Ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut που περιλαμβάνει όλα τα μουσικά φιλμάκια της Lotte Reiniger (Λότε Ράινιγκερ) που έχουν σωθεί, όπως π.χ. την απολαυστική παρωδία Κάρμεν (εμπνευσμένη από την ομώνυμη όπερα του Μπιζέ), τον Παπαγκένο (εμπνευσμένο από την όπερα «Ο Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ) που νιώθει μοναξιά παρά την παρέα των πουλιών, Δέκα λεπτά Μότσαρτ, όπου ζευγάρια χορεύουν στο ρυθμό της «Μικρής νυχτερινής μουσικής» ή Μία νύχτα στο χαρέμι, απόσπασμα από το έργο της Ράινιγκερ «Απαγωγή από το Σεράι» (όπερα του Μότσαρτ), το οποίο θεωρείτο μέχρι πρότινος χαμένο.

H γοητεία, η χάρη, η λεπτότητα, η κομψότητα, η έμπνευση, η ευθυμία, το χιούμορ, το κέφι, η φαντασία, πάνω απ’ όλα όμως η μαγεία είναι η λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει τις ταινίες της Lotte Reiniger.

Η Lotte Reiniger (1899-1981) είναι η μεγάλη κυρία του πρωτοποριακού κινηματογράφου. Είναι εκείνη που δημιούργησε το πρώτο μουσικό κλιπ στην ιστορία του σινεμά πάνω σε μοτίβα του Μότσαρτ και τιμάται μέχρι και σήμερα από τους νέους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων. Η ζωή της είναι συναρπαστική όσο και το έργο της. Ανήκοντας στο λογοτεχνικό κύκλο γύρω από τον Bertolt Brecht, γνώρισε στη δεκαετία του ’20 μεγάλες μορφές της τέχνης, μεταξύ άλλων τους László Moholy-Nagy, Karl Schmidt-Rottluff, Carl Zuckmayer, Fritz Lang, Georg Wilhelm Pabst. Συνεργάστηκε επίσης με τους Paul Wegener, Jean Renoir και Walter Ruttmann. Η Lotte Reiniger δεν διακρίθηκε μόνον για τις κινηματογραφικές της παραγωγές, αλλά και για τη μαεστρία και την πείρα της στο θέατρο σκιών, για τις εικονογραφήσεις βιβλίων και τη δραστηριότητά της στο θέατρο

Το κινηματογραφικό έργο της Lotte Reiniger είναι συνυφασμένο με τα παραμύθια και τη μουσική. Με την αξεπέραστη τεχνική της και με λεπτό χιούμορ σχεδίαζε και έκοβε ανάλαφρες χάρτινες σιλουέτες, δημιουργούσε αιθέρια πλάσματα που γλιστρούν και ελαφροπερπατούν στο χώρο με απόλυτη χάρη κι ομορφιά χωρίς ποτέ να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ