Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων με αρχιμουσικό τον Διονύση Γραμμένο γίνεται η ορχήστρα νέων in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνει μόνιμη στέγη στην ΕΛΣΟΝ, ένα ανερχόμενο μουσικό σύνολο που, μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υλοποιώντας τη δέσμευσή του να στηρίζει έμπρακτα τη νέα γενιά Ελλήνων μουσικών, δίνει μόνιμη στέγη στην Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), η οποία γίνεται η πρώτη του ορχήστρα νέων in residence. Η ΕΛΣΟΝ είναι ένα ανερχόμενο μουσικό σύνολο που, μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του βραβευμένου αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου, έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Το Μέγαρο εγκαινιάζει με ενθουσιασμό τη συνεργασία του μαζί της, προσφέροντάς της τους φιλόξενους χώρους του, στους οποίους η Ορχήστρα θα πραγματοποιεί από φέτος τις συναυλίες, τις δοκιμές, τα σεμινάρια, τις ακροάσεις και τις εκπαιδευτικές της δράσεις.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Πιμπλής δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που υποδεχόμαστε στο Μέγαρο την ΕΛΣΟΝ, μια ελληνική ορχήστρα νέων με διεθνή ακτινοβολία. Φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε στη συνέχιση της εκπαιδευτικής της δράσης και της συμμετοχής των ταλαντούχων νέων Eλλήνων μουσικών της σε ελληνικές και διεθνείς εκδηλώσεις συμφωνικής μουσικής αξιώσεων. Το Μέγαρο βρίσκεται πάντα στο πλευρό όσων ανοίγουν τον δρόμο σε όλο και περισσότερους νέους να ασχοληθούν με την κλασική μουσική».

Ο μαέστρος Διονύσης Γραμμένος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣΟΝ, αναφερόμενος σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, υπογράμμισε: «Σαν μια άλλη “Εθνική Ελπίδων” στον τομέα του πολιτισμού της χώρας μας, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποκτά νέα στέγη ως ορχήστρα in residence σε έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για αυτή την καινούργια συνεργασία, η οποία θα επιτρέψει στην Ορχήστρα να συνεχίσει το έργο της, την καλλιέργεια της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών, παρέχοντάς τους ορχηστρική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και συναυλιακές εμπειρίες  ̶̶ πολύτιμα εφόδια για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία».

Η ΕΛΣΟΝ ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και από Έλληνες που ζουν το εξωτερικό. Βασικοί της στόχοι είναι η αναζήτηση, καθοδήγηση, εκπαίδευση και ανάδειξη νεαρών ταλαντούχων καλλιτεχνών που ασχολούνται με το συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων που προέρχονται από ελληνικά αλλά και μεγάλα ευρωπαϊκά σύνολα.

H συμμετοχή των νεαρών μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ παρέχεται δωρεάν μέσω των χρηματοδοτήσεων που εξασφαλίζει η ίδια. Παράλληλα, ειδική μέριμνα δίνεται στις εκπαιδευτικές δράσεις για το νεανικό κοινό αλλά και στην ευκολία προσβασιμότητας των νέων στις συναυλίες της, καθώς η Ορχήστρα επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που πρεσβεύει αυτό το είδος μουσικής. Η ΕΛΣΟΝ φιλοδοξεί, κατ’ αυτό τον τρόπο, να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μουσικής πλατφόρμας για τους νέους σολίστ και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι τον μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.

Στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας της, περισσότεροι από 100 Έλληνες μουσικοί έχουν επιλεγεί, κατόπιν ακροάσεων, να συνεργαστούν με την Ορχήστρα, ενώ πάνω από 1.500 νέοι έχουν λάβει μέρος σε εκπαιδευτικές της δράσεις. Ως σήμερα, η ΕΛΣΟΝ έχει πραγματοποιήσει εννέα συναυλίες στην Ελλάδα συμπράττοντας με διάσημους σολίστ, ενώ έχει επίσης αναθέσει σε δύο συνθέτες να γράψουν νέα έργα για την Ορχήστρα. Σημαντικά ορόσημα για τη μέχρι στιγμής πορεία της ήταν η ηχογράφηση της Πέμπτης Συμφωνίας του Beethoven και του Δεύτερου Κοντσέρτου για πιάνο του Mendelssohn με σολίστ τον Βασίλη Βαρβαρέσο καθώς και η συμμετοχή νέων μουσικών της Ορχήστρας σε συναυλίες στην Αθήνα και τη Ραβένα, στις οποίες παρουσιάστηκε η Ενάτη του Beethoven υπό τον Riccardo Muti στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

Τον Ιούλιο του 2020 η Ορχήστρα προσέθεσε στο βιογραφικό της την ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της Πρώτης Συμφωνίας του Gustav Mahler σε μεταγραφή για σύνολο 15 μουσικών, υπό τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Johannes Debus, Μουσικό Διευθυντή της Canadian Opera Company και τακτικό προσκεκλημένο μαέστρο της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης.

Πρόσφατα, το έργο και η ποιότητα της ΕΛΣΟΝ αναγνωρίστηκαν και με την επιλογή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras), μια συνεργασία που δίνει την ευκαιρία στους μουσικούς της, μεταξύ άλλων, να συμπράττουν με άλλα νεανικά εθνικά σύνολα στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής MusXchange που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΛΣΟΝ είχε πέρυσι την τιμή να προσκληθεί στο Konzerthaus του Βερολίνου, όπου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ Young Euro Classic, της σπουδαιότερης πλατφόρμας στον κόσμο για νεαρούς μουσικούς ορχήστρας με διεθνή προσανατολισμό που ενδιαφέρονται για την παράδοση της ευρωπαϊκής κλασικής μουσικής

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων λειτουργεί με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

O Διονύσης Γραμμένος έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Σημείωσε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 2008, όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Νέου ευρωπαίου μουσικού της χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Βιέννης μπροστά σε κοινό 50.000 θεατών και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για περισσότερες από 20 χώρες. Είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου (κλαρινέτο) στην ιστορία του διαγωνισμού που έχει τιμηθεί με τη διάκριση αυτή.

Εμφανίζεται τακτικά σε μεγάλα συμφωνικά κέντρα της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Άμστερνταμ, του Λονδίνου, της Βιέννης και του Παρισιού, ενώ έχει δώσει ζωντανές συναυλίες που μεταδόθηκαν από μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης.

Έκανε το ντεμπούτο του ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με σύνολα και πολιτιστικούς φορείς διεθνούς κύρους, όπως η Όπερα του Καναδά («Ευγένιος Ονιέγκιν» του Tchaikovsky, «Η απαγωγή από το σεράι» του Mozart), η Ορχήστρα Δωματίου της Σκάλας του Μιλάνου με σολίστ τη διάσημη πιανίστα Khatia Buniatishvili (Δεύτερο κοντσέρτο του Rachmaninoff), η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης, η Ορχήστρα Δωματίου του Βελγίου (Μαγικός Αυλός του Mozart), η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας (στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο προεδρικό γκαλά), αλλά και οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Οδησσού και Ταϊλάνδης (Συμφωνίες των Nielsen και Βrahms αντίστοιχα).

Για τη σεζόν 2020 – 21 ο Διονύσης Γραμμένος είναι κορυφαίος αρχιμουσικός της English Touring Opera στην παρουσίαση της όπερας Λα Μποέμ του Puccini και διευθύνει, μεταξύ άλλων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Επίσης, είναι ο πρώτος Έλληνας μαέστρος που κλήθηκε να συμμετάσχει στο Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν (ΗΠΑ).

Του έχουν απονεμηθεί το διεθνές βραβείο τέχνης ”Leonardo da Vinci”, το βραβείο ”Rising Star” του ECHO και το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών, ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε ως ”European Young Leader” από το think-tank Friends of Europe υπό την καθοδήγηση του Jean-Claude Juncker. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και naïve.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας