Η Ελλάδα πόλος έλξης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών;

Αριθμοί, παραδείγματα και διαπιστώσεις στη συνέντευξη τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Το επίσημο καλωσόρισμα που έκανε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης, στη συνέντευξη τύπου στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συνοδεύτηκε από αναφορά σε συγκεκριμένες στρατηγικές για προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών με αριθμούς και παραδείγματα.

Με τη διευκόλυνση των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, ανέλυσε ο υπουργός, θα συμπαρασυρθεί και η ελληνική παραγωγή και θα επωφεληθεί το κράτος τόσο πρωτογενώς με έσοδα, όσο και με δευτερογενή οφέλη, όπως ανάπτυξη του κινηματογράφου, του τουρισμού, δημιουργία θέσεων εργασίας, κ.ά.

Η ξένη κινηματογραφική βιομηχανία φέρνει μέχρι σήμερα λίγες παραγωγές με μικρά οφέλη στην Ελλάδα. Σήμερα πχ. γυρίζονται στην Ελλάδα 3 ξένες ταινίες με τζίρο 5,5 εκ ευρώ, ενώ πολλές χώρες, όπως Μάλτα, Βουλγαρία, Κροατία, Σερβία φιλοξενούν περί τις 50 παραγωγές ετησίως. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μια μέση αμερικανική παραγωγή δαπανά ημερησίως 50.000 δολάρια με μίνιμουμ 30 ημέρες γυρίσματος. Η Ελλάδα δεν προσφέρει κίνητρα, καθώς αφενός δεν υπάρχει καθεστώς φοροελάφρυνσης, αφετέρου κυριαρχεί μια αβεβαιότητα σχετικά με τις αδειοδοτήσεις και διευκολύνσεις γυρισμάτων σε δημόσιες δομές. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε άλλες χώρες λαμβάνουν μια φοροεπιστροφή ύψους 25-30%, συνεπώς η Ελλάδα αποτελεί γι’ αυτές μια ακριβή χώρα. Καθ’ ύλην αρμόδιο για την εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου στη χώρα μας είναι το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο το ΥΠΠΟ είναι σε διαβούλευση, προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρχει σχετική εξέλιξη.

Ως προς τις αδειοδοτήσεις αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι είναι περιζήτητοι για τις ξένες παραγωγές, μέχρι σήμερα υπεύθυνο είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το ΥΠΠΟ μελετά την απλοποίηση της διαδικασίας, προκειμένου να αδειοδοτούν οι τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων κι έτσι να εξαλειφτεί η χρονοτριβή και η αβεβαιότητα, και μόνο σε ειδικότερες περιπτώσεις το αίτημα να παραπέμπεται στο ΚΑΣ. Οι δε εγγυήσεις για τη χρήση του χώρου θα διασφαλίζονται με την παρουσία αρχαιολόγου στα γυρίσματα και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εγγυήσεις που ήδη προβλέπονται στο νόμο. Ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε επίσης στα τέλη κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους για ταινίες μυθοπλασίας, που ανέρχονται βάσει του νόμου σε 1.600 ευρώ την ημέρα, κόστος ελκυστικό σε σχέση με τα δεδομένα του εξωτερικού. Ο νόμος επίσης προβλέπει την κινηματογραφική επιτροπή (film commission), κάτι που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Το ΕΚΚ με την τεχνογνωσία του φαίνεται ότι θα αναλάβει την δημιουργία της επιτροπής αυτής, η οποία θα λειτουργεί ως κόμβος υποδοχής, θα κατευθύνει, θα διευκολύνει τα γυρίσματα και θα αναλαμβάνει ενέργειες προώθησης- μάρκετινγκ της χώρας, ενώ θα μπορούσαν να ιδρυθούν και τοπικοί σύνδεσμοι σε δημοφιλείς προορισμούς (πχ Σαντορίνη).

Αναφορά έγινε και στο περίφημο 1,5%, ποσοστό από τις ελληνικές ταινίες που τα κανάλια οφείλουν να επενδύουν σε ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές και στη διαφήμισή τους. Τα ιδιωτικά κανάλια φέρνουν προσκόμματα επικαλούμενα ασάφειες στο νόμο και το ΥΠΠΟ συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚ Αλέξης Γρίβας μίλησε για τα προβλήματα και τη στασιμότητα που αντιμετώπισε το νέο ΔΣ, όταν ανέλαβε. Αναφέρθηκε στο Eurimages και στην υποστήριξη που προσέφερε σε ταινίες σαν το Xenia, αλλά και στην ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης από ιδρύματα καθώς και σε επέκταση συμφωνιών με το εξωτερικό, όπως έχει ήδη γίνει από το προηγούμενο ΔΣ με τη Γαλλία. Το ΕΚΚ δεν μπορεί να εγκρίνει νέες ταινίες που εκκρεμούσαν στο προηγούμενο ΔΣ, ενώ θα εξεταστούν εκ νέου εκείνες που έχουν ήδη ξεκινήσει γυρίσματα (Μπουλμέτης, Δήμας, Μανουσάκης).

Ως προς το “καυτό” θέμα του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ – ο οποίος αναζητείται μετά τον Γρηγόρη Καραντινάκη, μετά και την πρόταση του προηγούμενου ΔΣ για διορισμό του Προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρη Παπαδόπουλου, που όμως δεν προχώρησε από τον προηγούμενο υπουργό πολιτισμού, κ. Τασούλα – το ΕΚΚ έχει προκηρύξει τη θέση και βρίσκεται στην τελική φάση επιλογής. Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουν γίνει ήδη ορισμένες συνεντεύξεις. «Ξέρουμε ότι θα τ’ ακούσουμε ό,τι και αν γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γρίβας. «Αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε». Όσο για τις προσφυγές του κ. Χ. Παπαδόπουλου, «θα κριθούν από τη δικαιοσύνη» (αυτή τη φράση την ακούμε πολύ τώρα τελευταία ή μου φαίνεται;)

Τέλος, ο υπουργός, άθελά του ίσως, έδωσε είδηση για την έναρξη του Athens Open Air Film Festival, το οποίο θα ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου με τη βωβή ταινία του Buster Keaton «Ο κινηματογραφιστής» συνοδευόμενη από ζωντανή μουσική στους Στύλους Ολυμπίου Διός, χώρο για τον οποίον, όπως σχολίασε γελώντας ο διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, δεν αντιμετώπισαν πάντως καμία δυσκολία αδειοδότησης!

Ελπίζουμε να υλοποιηθούν και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ώστε πέρα από γνωστές διαπιστώσεις, να γίνουν κι αυτά ειδήσεις…

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.