H Ουκρανία εγκαινιάζει το NFT Μουσείο της για να διαφυλάξει την ιστορία της

Στο Meta History Museum of War τα NFTs δημιουργούνται με χρονολογική σειρά, ακολουθώντας σε χρονική γραμμή τα γεγονότα, ώστε η αληθινή ιστορία να διασωθεί και να γίνει γνωστή

Καθώς η Ουκρανία εξακολουθεί να δέχεται επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε την έναρξη του Meta History Museum of War, το οποίο διαθέτει μόνο NFT.

«Για να διαφυλάξουμε το κράτος και την ιστορία της Ουκρανίας», δήλωσε σχετικά ο Alex Bornyakov, αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας.

Η συλλογή είναι μια σειρά ψηφιακών εικόνων, που περιλαμβάνει σιλουέτες πολεμικών αεροπλάνων, εικόνες από ρεπορτάζ ειδήσεων και μια εικόνα σε στυλ καρτούν μιας έκρηξης, με την καθεμία να σηματοδοτεί μια διαφορετική ημέρα της σύγκρουσης.

Καθένα από τα NFT περιλαμβάνει ένα tweet σχετικά με μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο, συνοδευόμενο από μια εικονογράφηση από διάφορους Ουκρανούς καλλιτέχνες. Ένα NFT, για παράδειγμα, παρουσιάζει ένα tweet από το ΝΑΤΟ που καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή την 3η μέρα του πολέμου στις 4:40 μ.μ. ώρα Ουκρανίας. Το συνοδευτικό γραφικό απεικονίζει μια πυξίδα εικονογραφημένη από την καλλιτέχνιδα Alina Kropachova.

Ο Bornyakov αποκάλυψε τα σχέδια για τον ιστότοπο, με τίτλο “Meta History: Museum of War”, στο Twitter. Ο ιστότοπος περιλαμβάνει επίσης μια «γραμμή πολέμου», ένα χρονοδιάγραμμα γεγονότων, καθένα από τα οποία συνοδεύεται από ένα αντίστοιχο NFT.

Τα NFTs δημιουργούνται με χρονολογική σειρά, ακολουθώντας σε χρονική γραμμή τα γεγονότα, ώστε η αληθινή ιστορία να διασωθεί και να γίνει γνωστή. Οι καλλιτέχνες θα απεικονίσουν τα συναισθήματα και την αντίληψη που έχει για τα γεγονότα ο πληθυσμός της Ουκρανίας – από την πλήρη εναντίωσή του σε αυτό τον πόλεμο έως τη στιγμή του εορτασμού της ουκρανικής νίκης.

«Δεν θα αφήσουμε ούτε μια ημέρα να μείνει στη σκιά και να εξαφανιστεί από την Παγκόσμια Ιστορία», αναφέρει η σχετική ιστοσελίδα με μεγάλα άσπρα και μαύρα γράμματα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο οι πρώτες μέρες του πολέμου. Τα NFT θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στις 30 Μαρτίου ξεκινώντας από το 0,15 ETH (Εtherium), το οποίο επί του παρόντος αποτιμάται σε περίπου 475 $. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των NFT θα συγκεντρώνονται για ιδία χρήση από το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Το Meta History twitter περιγράφει το έργο ως ένα έργο που καταπολεμά τη ρωσική διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και προπαγάνδας χρησιμοποιώντας το μόνιμο καθολικό που είναι το blockchain.

«Η παραπληροφόρηση χρησιμοποιείται από τη Ρωσία όπως ακριβώς και τα θανατηφόρα στρατιωτικά όπλα στην Ουκρανία. Το μουσείο NFT βασίζεται σε μια βαθιά πρόθεση να διατηρήσει τη μνήμη πραγματικών γεγονότων της εποχής του πολέμου μέσω blockchain και να συγκεντρώσει φιλανθρωπικές δωρεές για την υποστήριξη της Ουκρανίας», αναφέρεται σε ένα tweet.

Το MetaHistory είναι η σύμπραξη της Τέχνης με την Ιστορία με συγκεκριμένη και σταθερή γλώσσα αφήγησης των γεγονότων από τη μία πλευρά, ενσυναίσθηση και ελευθερία της Τέχνης από την άλλη. Ένα Μουσείο αντικειμενικών πολεμικών γεγονότων και προσωπικών αισθήσεων που σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα.

Τα πάντα στον ιστότοπο είναι διαθέσιμα για αγορά. Ωστόσο οι εικόνες παραμένουν κρυφές μέχρι να πουληθούν — κάτι που σημαίνει ότι το περιεχόμενο αποκαλύπτεται μετά την ολοκλήρωση της αγοράς. «Αποκαλύπτεις την αλήθεια αγοράζοντας το MetaHistory», αναφέρει σχετικά το μουσείο.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί σε δωρεές κρυπτογράφησης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο αναλύσεων Merkle Science, η πλειοψηφία αυτού του κεφαλαίου έχει πάει απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η UkraineDAO συγκέντρωσε 6,75 εκατομμύρια δολάρια σε ETH με την πώληση ενός NFT που απεικονίζει την ουκρανική σημαία.

Τι είναι τα NFTs

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό ή εικονικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο λειτουργεί ως μέσο συναλλαγών, όπως δηλαδή οποιοδήποτε νόμισμα. Το βασικό όμως στοιχείο ενός NFT είναι ότι στηρίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας (cryptography), μιας μεθόδου που δεν επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Και αυτό γιατί στον πυρήνα του βρίσκεται μια κατανεμημένη βάση δεδομένων το επονομαζόμενο Blockchain, μια τεχνολογική αλυσίδα πληροφοριών που αναλαμβάνει τον ρόλο της καταγραφής του αποτυπώματος ενός στοιχείου κι έτσι ελέγχεται η αυθεντικότητά του.

Η τεχνολογία Blockchain ενισχύει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα συναλλασσόμενα μέρη καθώς δεν υπάρχει επιρροή από τρίτους, γεγονός που επιτρέπει την άμεση και δημόσια  διαπίστωση της αυθεντικότητας και μοναδικότητας ενός αντικειμένου.

Έτσι, ο δημιουργός ενός αντικειμένου, έργου ή οτιδήποτε άλλο που πρόκειται να προστεθεί σε αυτή τη νέα τάση μπορεί να προσθέσει οποιοδήποτε ψηφιακό στοιχείο, ώστε από τη μία πλευρά να πιστοποιήσει τη γνησιότητά του και να επαληθεύσει τελικά μέσω του NFT που είναι κωδικοποιημένο, την τιμή, τον τίτλο ιδιοκτησίας καθιστώντας αδύνατη την ψηφιακή πλαστογράφηση ή την αναπαραγωγή του αρχείου. Πολύ απλά λοιπόν πρόκειται για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό γνησιότητας.

Ο όρος “Non-fungible” αναφέρεται σε αντικείμενα που δεν μπορούν να ανταλλαχθούν σε βάση ομοιότητας, γιατί πολύ απλά το καθένα είναι μοναδικό σε αντίθεση με τα “fungible” περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα νομίσματα, οι μετοχές ή οι ράβδοι χρυσού.

Τα NFTs έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας που εκτόξευσε τις online επιλογές αντικειμένων και ειδικά στον χώρο της Τέχνης παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς του στις δημοπρασίες που πλέον ένα NFT μπορεί να περάσει από τον ένα ιδιοκτήτη στον άλλο ως συλλεκτικό αντικείμενο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.