H Ελλάδα στην 13η Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space

20 καλλιτέχνες και 240 φοιτητές αποτελούν την εθνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) ανακοίνωσε την Ελληνική Συμμετοχή στην 13η Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ). Η συμμετοχή έχει οργανωθεί με βάση τη συλλογικότητα και την ομαδική εκπροσώπηση των Ελλήνων καλλιτεχνών. Συμμετέχουν 20 καλλιτέχνες με 27 έργα και 9 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με 240 φοιτητές.

Η Διεθνής Έκθεση πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Σκηνογραφίας, Παραστασιακού Χώρου και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Η επόμενη PQ πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 28 Ιουνίου 2015, συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 καλλιτέχνες από 60 χώρες και ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών από όλο τον κόσμο υπολογίζεται να ξεπεράσει τους 60.000. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί στην PQ πέντε φορές αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

derma3
«Δέρμα», site-specific performance εν κινήσει, Βυρσοδεψείο Βοτανικός, Αθήνα 2012-2013

Την ευθύνη της Ελληνικής Εθνικής Εκπροσώπησης έχει αναλάβει το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. με επιμελητή τον σκηνογράφο-ενδυματολόγο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Θάνο Βόβολη. Το θέμα της ελληνικής συμμετοχής διαμορφώθηκε ως «Nέες Xωρικότητες: Παραστατικές Τέχνες και υπαίθριος/ανοιχτός χώρος». H διευρυμένη αυτή χωρική προσέγγιση αποδεικνύεται ιδιαίτερα γόνιμη στην Ελλάδα, λόγω της ιστορικής διαστρωμάτωσης η οποία ορίζει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού, αγροτικού και αστικού τοπίου στη χώρα μας, λόγω των αίθριων κλιματικών συνθηκών που ευνοούν τη δημιουργία και τη θέαση στον υπαίθριο χώρο και τέλος, λόγω της μακρόχρονης χωρικής και παραστασιακής παράδοσης της Ελλάδας σε ποικίλες μορφές του ανοιχτού και υπαίθριου χώρου.

marathon
Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project «Φράγμα Μαραθώνα 2012»

Επιπλέον, η επιλογή του θέματος έχει γίνει σε συνάρτηση με τρεις άλλες παραμέτρους στην Ελλάδα της κρίσης: ο εσωτερικός και εικαστικός χώρος της σκηνογραφίας είναι συνήθως πολυδάπανος λόγω των κατασκευών που εμπεριέχει ενώ το παραστασιακό γεγονός στον υπαίθριο-δημόσιο χώρο, είναι αφενός ένα εξίσου δημιουργικό πεδίο αλλά και ελάχιστα δαπανηρό, αφού συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τις έννοιες και πρακτικές του ευρήματος-αντικειμένου/χώρου/ήχου (found object / space / sound). Επίσης, η θέαση του παραστασιακού γεγονότος στον ανοικτό-δημόσιο χώρο δεν εξαρτάται πλέον από την οικονομική δυνατότητα και κοινωνική θέση του κοινού, καθώς είναι συνήθως ελεύθερη σε όλους. Τέλος, η πρόθεση επανάκτησης της χρήσης του υπαίθριου και δημόσιου χώρου ως παραστασιακού χώρου που στην εποχή μας τίθεται υπό καθεστώς συρρίκνωσης και κατακερµατισµού µέσα από τις παγκοσµιοποιηµένες κοινωνικοπολιτικές και οικονοµικές στρατηγικές πολιτιστικής παραγωγής και κατανάλωσης.

Ιδιαιτερότητα της συμμετοχής αποτελεί η συνύπαρξη διαφορετικών εκφραστικών μορφών και τεχνών καθώς το παραστασιακό γεγονός εκφράζεται με μια πληθώρα αισθητικών μορφών όπως: θέατρο, χορός, performance, όπερα, δρώμενα, δράσεις, παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις, υβριδικές μορφές κ.τ.λ. Οι δε επιλεγμένοι καλλιτέχνες είναι σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, performers, εικαστικοί, καλύπτοντας όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Insenso_photo by_M. Marmarinos
«Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, Φεστιβάλ Αθηνών 2012 & 2013

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι: A4M Πειραματική Ομάδα Έρευνας Παραστατικών Τεχνών με το έργο Project Odysseies: Thessaloniki, amorphy.org – Αργυρίου Τζένη με τα έργα Memorandum και Memoria Obscura, Αυγητίδου Αγγελική με το έργο Returning, Δούκα Βαρβάρα με το έργο Lamda Project, Ζαμπουλάκης Γιώργος – Ερευνητικό Θέατρο Θράκης με το έργο Tea time Europe, Ζυγούρη Μαίρη με τα έργα Bullmarket και Sound of Property, Kliën Michael με το έργο Prologue to Parliament, Λασκαρίδης Ευριπίδης – Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ με το έργο Ridicule & Transformation / The Walk, Λεγάκης Πάρης με τα έργα Linenality και Voices of the People, Marketou Jenny με το έργο Bubbles, Μαρμαρινός Μιχαήλ – Theseum Ensemble με τα έργα Dying as a Country και Insenso, minimaximum improvision με το έργο Agora-I haven’t slept enough in this century, Όχι Παίζουμε με τα έργα UrbanDig Project-Marathon Dam 2010 και UrbanDig Project Marathon Dam 2012, Ομάδα7 με το έργο YAPI, “A very nice place”, Ομάδα VASISTASΧιώτη Αργυρώ με το έργο Domino, Ομάδα Ίσον Ένα με το έργο Sacred Way 2, Παπαδαμάκη Αποστολία με το έργο The Death Series #3: Uninhabited, Παπακωνσταντίνου Έλλη ODC Ensemble με τα έργα Derma (Skin) και Meta (After), ROOTLESSROOT – Jozef Frucek, Λίντα Καπετανέα με τα έργα Dogman και Endless Composition, Σπανουδάκη Αννέττα με το έργο Corpus#

Τα τμήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν είναι τα ακόλουθα: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας και Εργαστήριο Σκηνογραφίας – Laboratory of Scenography Athens (LSA).

Επιπλέον, έχουν επιλεγεί από την διοργανώτρια χώρα να παρουσιαστούν τρεις live performances από την Ελλάδα κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. Συγκεκριμένα, έχουν επιλεγεί να παρουσιαστούν οι performances:

«Relic – Josef Mánes» του Ευριπίδη Λασκαρίδη – Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ
«Yapi, a very nice place» – Ομάδα7
«Debtocrazy Revolutions / Meta (After)» της Έλλης Παπακωνσταντίνου & ODC Ensemble

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δείτε αναλυτικά όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.