Γούντι Άλεν: Tο θρίλερ με την έκδοση της αυτοβιογραφίας του και ένας πόλεμος χωρίς τέλος

Σε θρίλερ εξελίσσεται η έκδοση της αυτοβιογραφίας του Γούντι Άλεν που θα κυκλοφορούσε στις 7 Απριλίου από τον οίκο Hachette

Σε θρίλερ εξελίσσεται η έκδοση της αυτοβιογραφίας του Γούντι Άλεν που θα κυκλοφορούσε στις 7 Απριλίου από τον οίκο Hachette. Μετά τις διαδηλώσεις των εργαζομένων έξω από τα γραφεία του στη Νέα Υόρκη, ο ιστορικός εκδοτικός οίκος ακύρωσε την έκδοση προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις παγκοσμίως, με τον Στίβεν Κινγκ να παίρνει θέση όχι για τον Γούντι Άλεν ή για το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά για την απόφαση του εκδοτικού οίκου, διατυπώνοντας τη σοβαρή του ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ακυρωθεί μια έκδοση αλλά και για τον επόμενο συγγραφέα που μπορεί να στοχοποιηθεί. Σε ένα από τα tweets του γράφει:

«Εάν νομίζετε ότι είναι παιδεραστής, μην αγοράσετε το βιβλίο του. Μην πηγαίνετε στις ταινίες του. Μην πηγαίνετε να τον ακούσετε να παίζει τζαζ στο Carlyle. Ψηφίστε με το πορτοφόλι σας … Στην Αμερική, έτσι το κάνουμε. 

Ο εκδοτικός οίκος στην ανακοίνωσή του γράφει πως η απόφαση να ακυρωθεί η έκδοση του βιβλίου του Γούντι Άλεν ήταν δύσκολη συμπληρώνοντας ότι στον οίκο Hachette οι σχέσεις με τους συγγραφείς τους είναι σοβαρές και η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία».

Η αυτοβιογραφία του Γούντι Άλεν με τίτλο «Σχετικά με το Τίποτα» ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει στις 7 Απριλίου. Την περασμένη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του οίκου,  αφού ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν εισακουσθεί οι ανησυχίες τους σχετικά με την έκδοση του βιβλίου του δημιουργού που έχει κατηγορηθεί από τη θετή του κόρη για σεξουαλική κακοποίηση, διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία του Hachette στη Νέα Υόρκη,  διαμαρτυρόμενοι για την έκδοση της αυτοβιογραφίας του.

Οι υπάλληλοι του οίκου ήταν εξαιρετικά θυμωμένοι μετά τη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου του Hachette, Michael Pietsch, στους New York Times, πως «Κάθε βιβλίο έχει τη δική του αποστολή. Η δουλειά μας ως εκδότες είναι να βοηθήσουμε τον συγγραφέα να επιτύχει αυτό που έθεσε ως στόχο να κάνει με τη δημιουργία του βιβλίου του».

Η ανακοίνωση της έκδοσης της αυτοβιογραφίας του Γούντι Άλεν προκάλεσε την οργή του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ρόναν Φάροου, γιου της Μία Φάροου, ο  οποίος έχει εκδώσει στον ίδιο εκδοτικό οίκο το βιβλίο του «Πιάσε και Σκότωσε», ένα βιβλίο που έγινε «σημαία» για το κίνημα #MeToo. Ο Φάροου ανακοίνωσε ότι αφήνει τον εκδοτικό οίκο λέγοντας ότι η έκδοση της αυτοβιογραφίας του Άλεν «αποκαλύπτει έλλειψη ηθικών αρχών και συμπόνιας προς τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης».

Ο Ρόναν Φάροου ως δημοσιογράφος ήταν αυτός που μετά την έρευνά του γύρω από κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών, με δράστες πανίσχυρους άνδρες του Χόλιγουντ, έδωσε το έναυσμα για την παραπομπή του παραγωγού Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν ενώπιον της Δικαιοσύνης και την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση.

Ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων και καταγγελιών από την οικογένεια Φάροου. «Απογοητεύτηκα όταν έμαθα ότι ο εκδοτικός οίκος μου, απέκτησε κρυφά τα δικαιώματα για τα απομνημονεύματα του Γούντι Άλεν, μετά την άρνηση άλλων εκδοτικών οίκων. Την απόφασή τους αυτή απέκρυψαν από μένα και από τους εργαζομένους τους, ενώ δουλεύαμε για το βιβλίο μου, που αποκαλύπτει τη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση θυμάτων από ισχυρούς άνδρες, μεταξύ τους και ο Γούντι Αλεν. Ανακοίνωσα λοιπόν στον εκδοτικό οίκο ότι δεν μπορώ να συνεργάζομαι μαζί τους», έγραψε ο Φάροου.

Σε ανακοίνωσή της, η αδελφή του Φάροου, Ντίλαν, αναφέρει: «Η έκδοση απομνημονευμάτων του Γούντι Άλεν από τη Hachette με πληγώνει βαθιά και αποτελεί προδοσία εναντίον του αδελφού μου, η έρευνα του οποίου έδωσε το έναυσμα για το κίνημα #MeToo. Κανείς από τον εκδοτικό οίκο δεν επικοινώνησε μαζί μου για να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες μου κατά του Άλεν. Αυτό δείχνει ότι οι ισχυροί, διάσημοι άνδρες εξαιρούνται από κάθε ευθύνη των πράξεών τους».

Η πρώην σύζυγος του Γούντι Άλεν, Μία Φάροου, δήλωσε ότι η απόφαση του Hachette να δημοσιεύσει τα απομνημονεύματα του πρώην συζύγου της «είναι ένα ακόμα παράδειγμα του μεγάλου προνομίου που προσφέρει η εξουσία, τα χρήματα και η φήμη». Οι εργαζόμενοι του οίκου δήλωσαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τον Ρόναν Φάροου, την Ντίλαν Φάροου και τους επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο οίκος Hachette, προχθές, ανακοίνωσε ότι δεν θα εκδώσει τελικά  την αυτοβιογραφία του Γούντι Αλεν, μετά τη συνάντηση που είχε με το προσωπικό της εταιρείας. Η εταιρεία θα επιστρέψει τα δικαιώματα του βιβλίου Apropos of Nothing στον Γούντι Άλεν. Ο κόσμος όμως του βιβλίου βρίσκει αμφιλεγόμενη τη δήλωση του εκδοτικού οίκου ότι «ως εκδότες, διασφαλίζουμε καθημερινά με τη δουλειά μας ότι μπορούν να ακουστούν διαφορετικές φωνές και αντικρουόμενες απόψεις».

Και αυτό γιατί οι ισχυρισμοί της Ντίλαν Φάροου ότι ο Γούντι Άλεν την κακοποίησε ως παιδί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί. Ο πόλεμος της οικογένειας Φάροου εναντίον του Γούντι Άλεν όπως όλα δείχνουν δεν έχει τέλος και πολλοί αποδίδουν το μένος των παιδιών της Φάροου στη χειραγώγηση που υπέστησαν από τη μητέρα τους όταν μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο, ο Γούντι Άλεν παντρεύτηκε τη θετή του κόρη Σουν Γιν. Στην καριέρα του δεν έχει ποτέ άλλοτε κατηγορηθεί και δεν είναι λίγοι αυτοί που τον υποστηρίζουν αταλάντευτα. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε αδίκημα και δεν κατηγορήθηκε ποτέ μετά από δύο ξεχωριστές έρευνες στη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της Ντίλαν Φάροου, στη σκιά και με ομπρέλα το κίνημα #MeToo, έχουν ουσιαστικά σταματήσει την κινηματογραφική του καριέρα στις ΗΠΑ. Μάλιστα, μετά την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστάιν τον περασμένο μήνα, η επιρροή του κινήματος #MeToo γιγαντώθηκε με τον Ρόναν Φάροου να εμφανίζεται σαν ήρωας και να ασκεί κάθε πίεση εναντίον του Γούντι Άλεν σε έναν αγώνα εξόντωσης του σκηνοθέτη μέχρι τέλους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Μεγάλη Βρετανία, η πρώην διευθύντρια της διεθνούς ένωσης συγγραφέων PEN,  Jo Glanville διατύπωσε τον φόβο της για ένα μικρό «όχλο» που όσο καλά «διαβασμένος» και αν είναι, ασκεί εξουσία,  χωρίς καμία ευθύνη, διαδικασία ή αποκατάσταση. «Αυτό με τρομάζει περισσότερο από την προοπτική της κυκλοφορίας της αυτοβιογραφίας του Γούντι Άλεν στα βιβλιοπωλεία», επισήμανε.

H Glanville υποστηρίζει, ως φωνή της λογικής, ότι αφού ο Γούντι Άλεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ παρά τις έρευνες που έγιναν, δεν υπήρχε «κανένας αποδεκτός λόγος» για τη μη δημοσίευση του βιβλίου. «Το προσωπικό του Hachette που βγήκε έξω για να διαδηλώσει και να κάνει απεργία δεν ενεργούσε ως εκδότης, αλλά ως λογοκριτής», έγραψε.

Το ερώτημα που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμο και θα αφορά την απόφαση κάθε οίκου να μπορεί να εκδώσει χωρίς περισπασμούς τα βιβλία που αποφασίζει. Άλλωστε η έρευνα, η ιστορία και η ίδια η λογοτεχνία μέχρι σήμερα βρίθει αυτοβιογραφιών αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων. Υπάρχει ελευθερία. Να αγοράσουμε ή να απορρίψουμε κάτι. Υπάρχει ελευθερία ακόμα και στο να πιστέψουμε τον Γούντι Άλεν ή τον Ρόναν Φάροου. Και μέχρι τώρα σε αυτή την περίπτωση ο κόσμος έχει δείξει ότι διχάζεται. Όσο και αν ο Ρόναν Φάροου κάνει θόρυβο, ένα πελώριο κοινό, αθόρυβα στηρίζει τον Γούντι Άλεν και όπως δείχνουν όλα θα το κάνει μέχρι τέλους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.