Γνωρίζοντας τη video artist Αγγελίνα Βοσκοπούλου

«Τα φιλμ και τα βίντεο διαμορφώνουν και ορίζουν την κοινή γλώσσα και την εμπειρία της σύγχρονης ύπαρξης - είναι η θάλασσα στην οποία κολυμπάμε»

Η Αγγελίνα Βοσκοπούλου, καλλιτέχνις με διεθνείς διακρίσεις και διεθνή παρουσία στον χώρο της τέχνης, έχοντας παρουσιάσει το έργο της σε μπιενάλε καθώς και σε μεγάλες διοργανώσεις, μας μιλάει για τη φιλοσοφία πίσω από τη διαδικασία των βίντεο έργων της και πιο συγκεκριμένα για το Screen Dance με επίκεντρο το σώμα, την κίνηση και την αλληλεπίδραση με την κάμερα:

 

Πιστεύεις ότι είναι σημαντικό να μεταφέρεις τις δικές σου πεποιθήσεις και απόψεις μέσα από την τέχνη; Υπάρχει κάποιο φιλοσοφικό στοιχείο που ενσωματώνεται στη δουλειά σου;

Η δουλειά μου περιλαμβάνει ένα σύνολο εικόνων, έναν κινηματογραφικό πειραματισμό με αφετηρία τους στίχους και τα κείμενα μου μέσα από στοιχεία όπως τα όνειρα, ο προβληματισμός, ο ρυθμός, το όραμα, το τελετουργικό και η ταυτότητα. Όλα συνυπάρχουν  σε μια δυναμική, κινητική αφήγηση. Η καρδιά των ταινιών μου, πέρα από την αρχική  ιδέα, είναι το σώμα και η κίνησή του. Όταν δημιουργώ ένα βίντεο, ως επί το πλείστον, δημιουργώ χορό για την κάμερα, (επίσης γνωστό ως screendance), δεν καταγράφω, κάνω χορό για την κάμερα. Χορογραφώ ένα κομμάτι γνωρίζοντας  εξαρχής ότι θα το αναδιοργανώσω και θα «χειριστώ» το υλικό κατά τη διαδικασία επεξεργασίας, συνδυάζοντας στοιχεία όπως ο χρόνος, ο χώρος, η ταχύτητα.

Το σώμα είναι ένα εργαλείο, ένα υλικό μελέτης που μας συνδέει με τον αρχέγονο εαυτό, με το ζωικό ένστικτο, με τη γη, με τον κόσμο. Υπάρχει όμως στη δουλειά μου και η ψευδαίσθηση του ορατού, η εμπειρία του ανύπαρκτου, η γνώση του κενού, η ολότητα του κατακερματισμένου. Τα χρώματα, επίσης, όπως οι μεθοδευμένες ή τυχαίες κινήσεις και τα σχήματα δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στις εικαστικές μου συλλήψεις  είτε συνοδεύουν είτε προΐστανται των βασικών, πλατωνικών σχεδόν, ιδεών για το πώς θα ήταν, πώς εμφανίζεται και πώς βλέπω τελικά το γίγνεσθαι. Εμείς οι ίδιοι  εξάλλου, καθιστούμε τον κόσμο έμψυχο ή μη, εφόσον χάρη και μέσα από μας υφίσταται ως κομμάτι των βιωμάτων, των αναμνήσεων, των τύψεων, της συνείδησής μας. Η κάθε μια από τις  υπάρξεις που εμφανίζονται στα βίντεο  βρίσκονται  μετέωρες τοπικά και χρονικά.  Στοιχεία όπως η λύτρωση η μετάλλαξη, η στρέβλωση, η φθορά, διαδικασίες που επανέρχονται με μια δική τους, ιδιόρρυθμη συχνότητα και επαναφέρουν σε ισορροπία τις αντίρροπες φυσικές συνθήκες και καταστάσεις, βρίσκονται συνέχεια σε μια αέναη ακινησία ή, αντίστροφα, σε μια άχρονη, ανεπαίσθητη για τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά κινητικότητα. Όλες αυτές οι εικόνες υπονοούν την προσκόλληση στο παροντικό μας σύμπαν ή την εμμονή να θυμόμαστε όσα ήμασταν, όσα κάναμε, όσα υπήρξαν σαν αναλλοίωτες, αλλά και τόσο αλλοιωμένες εικόνες.

Υπάρχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά στα πειραματικά φιλμ που δημιουργείς. Από πού πηγάζει το σκοτάδι που συναντάμε σε κάποια σημεία, ιδιαίτερα σε αυτά που υπάρχουν οι στίχοι μελοποιημένοι σε ρυθμούς post rock; Συγκεκριμένα στο πειραματικό βίντεο “behind this page but not disappearing…”

Ναι, το “behind this page” είναι ένα έργο αυτοβιογραφικό. Στις εικόνες, στους ήχους, στις φωνές ή στις σιωπές δεν υπάρχει θάνατος ούτε ζωή. Μια πάλη με τη φθορά και τον χρόνο. H σκοτεινή πλευρά, τρέφεται από συναισθήματα όπως ο φόβος και ο θυμός. Ζούμε σε έναν παράλογο κόσμο. Αυτός ο  κόσμος είναι γεμάτος από ιστορίες, καθεμιά από τις οποίες εμπεριέχει αντικρουόμενες έννοιες. Τη χαρά – τη λύπη. Τη ζωή – τον θάνατο. Σε μια προσπάθεια να πλησιάσω στις πιο άγνωστες έννοιες, μέσα από τον κόσμο που βιώνω, δημιουργώ ταινίες. Αυτό είναι και το νόημα του να διηγείσαι μια ιστορία, για να γνωρίσεις πτυχές του κόσμου που δεν σου είναι οικείες. Πτυχές του εαυτού που βρίσκονται σε μια αθέατη πλευρά. 

Τι πιστεύεις ότι είναι μοναδικό σε μια  πειραματική ταινία ή σε ένα video art; Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται κάποιος για αυτό το είδος τέχνης;

Τα φιλμ και τα βίντεο διαμορφώνουν και ορίζουν την κοινή γλώσσα και την εμπειρία της σύγχρονης ύπαρξης – είναι η θάλασσα στην οποία κολυμπάμε. Επειδή οι κινούμενες εικόνες βρίσκονται γύρω μας καθημερινά – στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο. Η σχέση των καλλιτεχνών με τις κινούμενες εικόνες δεν είναι άλλο από τη διαφορετική γωνία έκφρασης, τη διαφορετική ‘φωνή’ που δημιουργούν σε αυτό το καθημερινό πλήθος εικόνων. Η τέχνη δεν είναι απλώς κάτι που πρέπει να μας συγκινήσει ή να μας αγγίξει ή να μας διασκεδάσει. Θα πρέπει επίσης να μας κάνει να δούμε τον κόσμο διαφορετικά. Επειδή οι κινούμενες εικόνες αποτελούν μέρος του καθημερινού λεξιλογίου μας, έχοντας διαφορετικές καινοτόμες, ευφάνταστες, προσωπικές προοπτικές που μας επιτρέπουν να επεκτείνουμε ή να αμφισβητούμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Ένα φιλμ είναι μια μορφή αφαίρεσης.

Είσαι μια καλλιτέχνης με διεθνή παρουσία στον χώρο της τέχνης και έργα σου έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες Μπιενάλε όπως αυτή της Μάλτας, της Κολομβίας, του Μπάρι, της Κρεμόνα, της Χιλής καθώς και σε μεγάλες διοργανώσεις όπως αυτή του art room fair του Λονδίνου και της Ρώμης. Ποιες είναι για σένα οι πιο σημαντικές σου διακρίσεις μέχρι σήμερα;

Θα ήθελα να αναφερθώ στη συμμετοχή μου στο Levante Jazz Festival – A music bridge between Italy and Greece, μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Επίσης, τη συμμετοχή μου, με video mapping, με το «Λογοτεχνικό Ταξιδιωτικό Πάρκο στην Ελλάδα και την ευρύτερη Ελλάδα», με το ακρωνύμιο Polysemy, μια δράση στον δημόσιο χώρο με έργα διεθνών καλλιτεχνών. Η διοργάνωση έγινε από το Εyes walk festival και την Bibart biennale του Bari .Υπήρξα καλεσμένη για παρουσίαση της δουλειάς μου στο θέατρο Baltazar Dias, της Πορτογαλίας, από το διεθνές φεστιβάλ video art ‘Image play’. Επίσης μια από τις πιο σημαντικές συμμετοχές μου, ήταν στο Ιnternational Art Festival CYFEST-12 ,το οποίο πραγματοποιήθηκε σε Νέα Υόρκη, Βενετία, Αγία Πετρούπολη και σε άλλες πόλεις. Η έκθεση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του  2019 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στο Hermitage Museum και στην Ακαδημία τεχνών.

tags / video art

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.