Έρχεται η 17η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα με θέμα την «Ελληνική Μυθολογία»

17η Γιορτή Παραμυθιών

Αφηγητές παραμυθιών και μουσικοί καταφθάνουν και φέτος στην Κέα και μεταφέρουν ιστορίες από την μυθολογία

Η «Γιορτή Παραμυθιών» συνεχίζει δυναμικά και με πάθος για 17η χρονιά να συμβάλει τα μέγιστα στη διάδοση της προφορικής παράδοσης και της αφηγηματικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Κέα από 27 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2019 και έχει ως θέμα «Ελληνική Μυθολογία». Αφηγητές παραμυθιών και μουσικοί καταφθάνουν και φέτος στην Κέα από όλη την Ελλάδα, την Κορέα, την Βρετανία, την Νορβηγία και την Περσία και απλώνονται από άκρη σε άκρη του νησιού, για να μεταφέρουν ιστορίες από την μυθολογία. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για μεγάλους.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα της Γιορτής

Η Γιορτή Παραμυθιών θα ξεκινήσει το πρόγραμμά της  με ένα από τα κορυφαία λογοτεχνήματα όλων των εποχών, την Ιλιάδα του Ομήρου που θα αφηγηθούν η Αγγελική Γκόγκου και η Σμαράγδα Αποστολάτου. Η Ανθή Θάνου εμπνευσμένη από τον Νίκο Τσιφόρο θα πει ιστορίες Θεών που διάγουν βίον ανθρωπινόν με μουσική συνοδεία του Αλέξανδρου Μακρή. Αυτά το βράδυ, γιατί το πρωί μ’ ένα κλαδί ελιάς και με δόξα αιώνια θα στεφανώσει νικητές Ολυμπιακών Αγώνων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας.

Η Στέλλα Κασιμάτη θα δώσει υπερβολική δόση από κάτι καλό. Συγκεκριμένα, θα εξερευνήσει τα διαχρονικά μυστικά και τη σοφία των αρχαίων ελληνικών μύθων. Δεν θα σταματήσει όμως εκεί. Θα γνωρίσει στο κοινό και τον Διόνυσο, τον Θεό της πληρότητας της ζωής.  Ο Ηλίας Γιαννικόπουλος θα αφηγηθεί την ιστορία του Προμηθέα, του ήρωα που συγκρούστηκε με την ανώτερη εξουσία για να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Με ήχους και μουσικές θα συντροφεύσει η Σμαράγδα Αποστολάτου.

Η Βασιλεία Βαξεβάνη θα συνδυάσει τον προφορικό λόγο με την τέχνη των comics, βαδίζοντας στα χνάρια του Θησέα, του μυθικού βασιλιά της Αθήνας. Η Φίλια Δενδρινού  θα μας μεταφέρει 75 μέτρα κάτω από τη γη, στο λατομείο του Ορκού, εκεί που η Περσεφόνη πάει να συναντήσει τον Άδη και η Ελεάνα Χατζάκη θα μας υψώσει στους ουρανούς για να μας γνωρίσει τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου. Μέσα στο δρυοδάσος θα ακούσουμε την Νορβηγίδα σοπράνο Kristin Groven Holmboe να ερμηνεύει τραγούδια και άριες, συντροφιά με τις Αμαδρυάδες.

Θα βοηθήσουμε την Λίλα Θεολογία Πιττά, την Βούλα Μανουσαρίδου, την Ανεζούλα Κατσιμπίρη και τον μουσικό Ηλία Παπιώτη, να ξεμπλέξουν από τον ιστό της Αθηνάς, να ξεφύγουν από τον χορό των νυμφών και να μην δαγκώσουν το μήλο της Έριδος. Αν τα καταφέρουμε, μπορούμε να ταξιδέψουμε έως την Κορέα για να γνωρίσουμε την αφηγήτρια Seung Ah Eunae Kim και την μουσικό Hee Young Kim. Οι Κορεάτισσες θα παρουσιάσουν τον μύθο της «Μπάρη», της εγκαταλελειμένης πριγκίπισσας. Θα πραγματοποιήσουν και ομιλία-σεμινάριο στα αγγλικά για το «Άριραγκ», το πιο γνωστό δημοτικό τραγούδι της Κορέας που θεωρείται ως ο θεμέλιος λίθος του Κορεάτικου πολιτισμού.

Ο Διγενής Ακρίτας στα μαρμαρένια αλώνια θα μας περιμένει στην επιστροφή, μαζί με την Σμαράγδα Αποστολάτου και τις μουσικές του Σόλη Μπαρκί και η Μαρία Βραχιονίδου πάνω στου Ποσειδώνα το άρμα θα μας γνωρίσει Μύθους για θαλασσινούς θεούς.
Η Γιορτή δεν τελειώνει όμως εδώ. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» θα μας πει ο Γιώργος Ευγενικός, στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας, μαζί με την ιστορία του Σόλωνα και του Κροίσου, όπως ο Ηρόδοτος την καταγράφει. Ο Πέρσης Amir Mirzai θα μας αφηγηθεί την περσική εκδοχή αυτής της ιστορίας και ο Σόλης Μπαρκί με μουσικές και ήχους θα συντροφεύσει.

Το τελευταία πρωινό της Γιορτής το λόγο έχει ο Ηρακλής, η Αμάντα Γεραρχάκη και η μουσική της Νατάσας Ταπάκη. Θα τους ακολουθήσουμε στις περιπέτειες και θα τους γνωρίσουμε μέσα από τρομερούς άθλους. Πραγματικά, δεν κατάλαβα πώς πέρασαν οι μέρες και να που ο ήλιος θα βασιλέψει για ένατη φορά σ’ αυτή τη Γιορτή και θα δώσει το στέμμα του στη Βιργινία Κοκκίνου. Θα το φορέσει και θα μας συνοδεύσει με τους μουσικούς Γιάννη Ανθόπουλο και Εμμανουήλ Παλιάκη στα μονοπάτια του Διονύσου, εκεί που με τραγούδι, με κρασί στην 17η Γιορτή, γλέντι μεγάλο θα στηθεί.

Την 17η Γιορτή Παραμυθιών διοργανώνει το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» με την συνδιοργάνωση του Δήμου Κέας και  της «Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» καθώς και τη στήριξη  της «Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων» και του «Συμβουλίου Τεχνών της Κορέας».

Η καλλιτεχνική διεύθυνση της Γιορτής είναι του Γιώργου Ευγενικού.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

2 Απαντήσεις

  1. Όλο το χρόνο το λιοντάρι της Κέας αναπαύεται, κάτω από τη σκόνη των χρόνων…..
    Αμίλητο, το καίει ο ήλιος ή το δέρνουν οι μπόρες…..
    Ηλθε όμως μια μέρα που,
    κρυφά από όλους , χωρίς να το βλέπει κανείς, αφήνει το βράχο του…..
    Κατηφορίζει και φτάνει στο χώρο του φεστιβάλ….
    Κανένας δεν το πρόσεξε…..
    Μονάχο του πλησίασε ένα παιδάκι….
    « ε φίλε – του είπε – πές να γράψουν κάτι και για μένα….είμαι δικό σας….» και σιωπηλό όπως ήρθε ξανάφυγε για τον βράχο του όπου κάθεται αιώνια….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.