(Ξανα)Γεννιέται η Εθνική Λυρική Σκηνή με νέα διεθνή καμπάνια & σημαντικές συνεργασίες

Μια νέα εποχή γεννιέται στην Εθνική Λυρική Σκηνή με παγκόσμιες πρεμιέρες και διεθνείς συνεργασίες, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας

Παγκόσμιες πρεμιέρες, σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, σπουδαίοι πρωταγωνιστές και μια μεγάλη καμπάνια, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Με μια μεγάλη συνέντευξη τύπου εγκαινίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή το 2020, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, την οποία ενισχύει με δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, έκανε τον απολογισμό των δράσεων της πρώτης χρονιάς, ανακοίνωσε σημαντικές νέες δράσεις και παρουσίασε τη νέα διεθνή καμπάνια, η οποία θα προβάλει το έργο της ΕΛΣ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χαιρετισμό απηύθυναν, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Στη νέα της εποχή, η Εθνική Λυρική Σκηνή, εδραιώνεται ως ένα σημαντικό λυρικό θέατρο της Ευρώπης με αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική ταυτότητα και διακριτό στίγμα. Οι αρχικοί στόχοι που έθεσε ο Γιώργος Κουμεντάκης, όταν ανέλαβε την ΕΛΣ, το 2017 -διεύρυνση του ρεπερτορίου, νέες αναθέσεις, αιχμηρές αναγνώσεις κλασσικών έργων, συνεργασίες διεθνούς εμβέλειας, διασύνδεση της λυρικής τέχνης με τις εικαστικές τέχνες-, έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν βάλει πλέον τις βάσεις για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ανακοίνωσε τις νέες σημαντικές δράσεις και συνεργασίες για τα επόμενα χρόνια, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ, την οποία ενισχύει με δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η στρατηγική συνεργασία με την Opera Comique των Παρισίων και η  περαιτέρω ανάπτυξη της υπάρχουσας στενής σχέσης με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, οι συνεργασίες με σπουδαία λυρικά θέατρα, όπως το Λα Μονναί των Βρυξελλών, η Βασιλική Όπερα της Δανίας (Κοπεγχάγη), η Όπερα του Γκαίτεμποργκ, η Όπερα του Ελσίνκι, και κάποια από τα σημαντικότερα φεστιβάλ όπερας του κόσμου, όπως το Φεστιβάλ της Εξ-αν-Προβάνς στη Γαλλία, το Φεστιβάλ Ροσσίνι του Πέζαρο στην Ιταλία και το Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία, είναι κάποιες από τις συνεργασίες που θα πραγματοποιηθούν στις επόμενες σεζόν. Στο κομμάτι του χορού ανακοινώθηκαν συνεργασίες με δύο από τις σημαντικότερες ομάδες χορού διεθνώς, την Ομάδα Χορού Μάρκ Μόρρις της Νέας Υόρκης και την Μπατσέβα του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτών συνεργασιών, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει δουλειές σπουδαίων σκηνοθετών, όπως, μεταξύ άλλων, του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, του Λωράν Πελλύ, του Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, του Νταμιάνο Μικελέττο, του Τζων Φούλτζεϊμς, του Μπομπ Ουίλσον, του Κριστόφ Λόυ κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τις σημαντικές συμπαραγωγές της ΕΛΣ θα κάνουν πρώτα πρεμιέρα στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στα συνεργαζόμενα λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η νέα μπαρόκ όπερα που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Opera Comique, πρώτα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι, ενώ ο Ντον Τζοβάννι που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας, πρώτα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια σε Γκαίτεμποργκ και Στοκχόλμη.

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Μέσα στη χρονιά οι συνεργάτες μου και εγώ ταξιδέψαμε, κάναμε πολλές δημιουργικές συζητήσεις με ξένους φορείς, καλλιτέχνες, λυρικά θέατρα και παρουσιάσαμε το έργο του οργανισμού μας, με στόχο να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα της εξωστρέφειας. Σήμερα σας ανακοινώνουμε πολλές από τις επερχόμενες συνεργασίες μας. Κάποιες άλλες, όπως αυτές που προέκυψαν από το πρόσφατο ταξίδι μας στην Αμερική, θα τις κρατήσουμε για μια επόμενη χρονική στιγμή, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί η μορφή τους. (…) Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε το πλήρες πρόγραμμα για το 2021, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το οποίο υποστηρίζεται από τη δωρεά του ΙΣΝ. (…) Με τη νέα μας καμπάνια που παρουσιάζουμε σήμερα, επιθυμούμε να κάνουμε το έργο μας γνωστό εκτός Ελλάδος, να παρουσιάσουμε τη νέα μας καλλιτεχνική ταυτότητα και να μιλήσουμε για την καλλιτεχνική μας εξωστρέφεια. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φιλοδοξεί να γίνει ένας διεθνής προορισμός για τους φίλους της όπερας και να δημιουργήσει ένα σημαντικόεξαγώγιμοπολιτιστικόπροϊόν».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, σημείωσε: «Πριν από έναν χρόνο, στο ίδιο σημείο, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ανακοινώσαμε μία νέα δωρεά προς την ΕΛΣ για την υλοποίηση ενός τετραετούς προγράμματος περαιτέρω ανάπτυξης και εξωστρέφειας του οργανισμού, συνεχίζοντας να επενδύουμε στο έμψυχο υλικό του, στο όραμα και τις ιδέες, τις καλλιτεχνικές του προοπτικές, στη μακρά ιστορία και το πολλά υποσχόμενο μέλλον του. Πολλά έχουν συμβεί από τότε. Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο η ΕΛΣ ξεδίπλωσε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές της και το καλλιτεχνικό της όραμα, έγινε πιο εξωστρεφής, δοκιμάστηκε σε νέα κοινά, ενίσχυσε το δυναμικό της, ταξίδεψε, ανέπτυξε συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως με την Opéra Comique των Παρισίων, το φεστιβάλ της Aix En Provence και την όπερα La Monnaie των Βρυξελλών, και δημιουργικές σχέσεις με νέους και διακεκριμένους καλλιτέχνες, άνοιξε τα φτερά της μέχρι και τις ΗΠΑ. Σήμερα η ΕΛΣ μας αποκάλυψε τη νέα καμπάνια επικοινωνίας της που θα αναδείξει το έργο και τις προοπτικές της, με σκοπό να γίνει ακόμη πιο ορατή σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και με την ευχή από όλους εμάς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα διεθνώς».

Αναλυτικά οι νέες δράσεις και συνεργασίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με διεθνείς πολιτιστικούς φορείς και καλλιτέχνες στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας:

Opéra Comique Παρίσι
Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει μια μεγάλη στρατηγική συνεργασία με ένα από τα σημαντικότερα, ιστορικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης, την Opéra Comique των Παρισίων. Πρόκειται για μια πολύ στενή και δημιουργική συνεργασία, η οποία ξεπερνά την έννοια της συμπαραγωγής και φτάνει σε ένα επίπεδο δημιουργικών ανταλλαγών και από κοινού συνδημιουργίας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί συμπαραγωγή πάνω στο Ταξίδι στη σελήνη του Όφενμπαχ σε σκηνοθεσία του Λωράν Πελλύ, στην οποία θα συμμετέχουν και οι παιδικές χορωδίες των δύο θεάτρων. Η πρεμιέρα θα γίνει τον Μάιο του 2020 στο Παρίσι και στη συνέχεια η παραγωγή θα έρθει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ. Η επόμενη συμπαραγωγή με την Opéra Comique αφορά μια μπαρόκ όπερα που θα κάνει πρεμιέρα στην ΕΛΣ στην Αθήνα το 2022 και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Παρίσι. Τέλος, προγραμματίζεται μια συνανάθεση και συμπαραγωγή πάνω στη νέα όπερα του καταξιωμένου Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν σε λιμπρέτο του Ζαν Εσνόζ, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι το 2022 και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ.

Φεστιβάλ Αιξ-αν-Προβάνς – Γαλλία
Με έναν άλλο ιστορικό θεσμό της Γαλλίας, το σπουδαίο φεστιβάλ της Αιξ-αν-Προβάνς, η ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει μεγάλη συμπαραγωγή, το φθινόπωρο του 2023. Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σκηνικό εγχείρημα, την παρουσίαση των δύο Ιφιγενειών του Γκλουκ σε μια ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία ενός εκ των σημαντικότερων σκηνοθετών της όπερας παγκοσμίως.

OPERA COMIQUE PARIS Saison 2020

Όπερα του Γκαίτεμποργκ (Σουηδία) & Βασιλική Όπερα Δανίας
Με δύο σημαντικά βορειοευρωπαϊκά λυρικά θέατρα, την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας, η ΕΛΣ πραγματοποιεί συμπαραγωγή στην όπερα του Μότσαρτ Ντον Τζοβάννι σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Βασιλικής Όπερας της Δανίας Τζων Φούλτζεϊμς, η οποία θα κάνει πρεμιέρα πρώτα στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, στο τέλος του 2020, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε Γκαίτεμποργκ και Κοπεγχάγη.

Λα Μονναί – Βρυξέλλες
Τα Παραμύθια του Χόφμαν του Όφενμπαχ είναι συμπαραγωγή της ΕΛΣ και του Λα Μονναί των Βρυξελλών, σε σκηνοθεσία του Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Η πολύ εντυπωσιακή παραγωγή έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, ενώ τη σεζόν 2022/23 θα παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ.

Βασιλική Όπερα Λονδίνου
Η στρατηγική συνεργασία με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (ROH) συνεχίζεται με την παρουσίαση του Αντρέα Σενιέ του Τζορντάνο στη συναρπαστική σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ (συμπαραγωγή της ROH με το Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου και την Όπερα του Σαν Φρανσίσκο), η οποία θα παρουσιαστεί το 2021 στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Στις αρχές του 2022 προγραμματίζεται να παρουσιαστεί από την ΕΛΣ η βραβευμένη παραγωγή Καβαλλερία ρουστικάνα και Παλιάτσοι σε σκηνοθεσία Νταμιάνο Μικελέττο (συμπαραγωγή της ROH με Λα Μονναί των Βρυξελλών, Όπερα Αυστραλίας & Όπερα του Γκαίτεμποργκ). Το 2022 προγραμματίζεται μια ακόμα συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Φεστιβάλ Μπάντεν-Μπάντεν
Σε συμπαραγωγή με το φημισμένο γερμανικό Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει τον Οθέλλο του Βέρντι σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον, τη σεζόν 2021/22.

Οθέλλος σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον

Φεστιβάλ Ροσσίνι – Πέζαρο
Με το φημισμένο Φεστιβάλ Ροσσίνι του Πέζαρο η ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει συμπαραγωγή για τη σεζόν 2022/23 πάνω σε μια γαλλόφωνη όπερα του Ροσσίνι.

Όπερα του Ελσίνκι
Με την Όπερα του Ελσίνκι η ΕΛΣ πραγματοποιεί σε συμπαραγωγή τη Σαλώμη του Ρίχαρντ Στράους τη σεζόν 2022/23, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη Κρίστοφ Λόυ.

Ομάδα χορού Μάρκ Μόρρις – Νέα Υόρκη
Η ΕΛΣ συνεργάζεται με την ομάδα χορού του Μαρκ Μόρρις για την παρουσίαση της παράστασης χορού Pepperland τον Σεπτέμβριο του 2020 στο ΚΠΙΣΝ.

Ομάδα χορού Μπατσέβα – Ισραήλ
Η ΕΛΣ συνεργάζεται με την ομάδα χορού Μπατσέβα για την παρουσίαση παράστασης, τη σεζόν 2021/22 στο ΚΠΙΣΝ.

Printemps des Arts de Monte-Carlo / GRAME – Centre national de création musicale – Λυόν
Η ΕΛΣ πραγματοποιεί συμπαραγωγή με δύο σημαντικούς γαλλικούς φορείς της σύγχρονης μουσικής, το Printemps des Arts de Monte-Carlo και το GRAME – Centre national de création musicale (Λυόν) πάνω στην όπερα δωματίου του Μαρκ Μοννέ Bibilolo, σε σκηνοθεσία του Αρνό Φαμπρ. Η παραγωγή αυτή θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Τα Παραμύθια του Χόφμαν (© Bernd Uhlig)

Η Εθνική Λυρική Σκηνή σε Ελλάδα και εξωτερικό 

Η δωρεά του ΙΣΝ που στηρίζει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της ΕΛΣ χρηματοδοτεί καμπάνια προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία στοχεύει στο να μεγιστοποιήσει τη διεθνή απήχηση του νέου καλλιτεχνικού στίγματος της ΕΛΣ.

Εντός του 2019, μέσω διαγωνισμών η ΕΛΣ επέλεξε μια διαφημιστική εταιρεία, δύο εταιρείες PR στο εξωτερικό και μια εταιρεία ερευνών. H διαφημιστική που επελέγη είναι η Job Advertising, η οποία συνεργάζεται με την Tempo OMD για την αγορά διαφημιστικού χώρου και χρόνου στα media. Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων στο Λονδίνο, η οποία καλύπτει την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά εκτός Γαλλίας, είναι η Borkowski PR, ενώ στη Γαλλία η Opus 64. Η εταιρεία ερευνών που έκανε την έρευνα αγοράς για την ΕΛΣ είναι η Research Hive. Από τα αποτελέσματα της έρευνας κοινού η ΕΛΣ έλαβε πολύ ουσιαστικές πληροφορίες για την αναγνωρισιμότητά της και τις συνήθειες του κοινού της, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την εκπόνηση της εταιρικής καμπάνιας.

Καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη μεταστέγαση της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), οι αλλαγές έχουν γίνει αισθητές, όχι μόνο στο κτίριο και τις δυνατότητες που προσφέρει, αλλά και κυρίως στην καλλιτεχνική ταυτότητα του οργανισμού: νέο ρεπερτόριο, διεθνείς συνεργασίες, τολμηρές παραστάσεις. Το ΙΣΝ έχει υπάρξει αρωγός της ΕΛΣ τόσο στον προγραμματισμό της, όσο και στη ίδρυση και τον προγραμματισμό της Εναλλακτικής Σκηνής και την εκπόνηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων.

Στη χρονική αυτή στιγμή κρίθηκε αναγκαίο να επικοινωνηθεί το έργο της ΕΛΣ περαιτέρω, με στόχο να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα και να διευρυνθεί το κοινό στην Ελλάδα, αλλά και έξω από αυτήν. Γι’ αυτόν το λόγο η ΕΛΣ δημιούργησε για πρώτη φορά μια καμπάνια εικόνας, η οποία στοχεύει στο να επικοινωνήσει το νέο της στίγμα. Η καμπάνια σηματοδοτεί τη νέα φιλοσοφία του οργανισμού, αλλά και ταυτόχρονα έρχεται να πλαισιώσει τις παραγωγές της τρέχουσας σεζόν.

Θέμα της καμπάνιας η γέννηση. Ευτυχής συγκυρία η συγκεκριμένη χρονική στιγμή του εορτασμού της επετείου των 80 χρόνων από την πρώτη παράσταση το 1940, δηλαδή από τη γέννηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η έννοια της γέννησης αφορά το παρελθόν, το παρόν και σίγουρα το μέλλον.

Η ιδέα πίσω από τη γέννηση είναι ξεκάθαρη: στην ΕΛΣ, όλοι –τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, χορωδοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι– δημιουργούν: γεννούν καθημερινά ρόλους, σκηνοθεσίες, ερμηνείες, χορογραφίες, σκηνικά, κοστούμια, όνειρα, εμπειρίες, συγκίνηση. Ταυτόχρονα, κρίθηκε πως η έννοια της γέννησης είναι το ιδανικό μήνυμα το οποίο θα σηματοδοτήσει την υποδοχή του καινούριου: τις νέες ιδέες, το νέο στίγμα, την καινοτομία και ό,τι μπορεί να κάνει τον οργανισμό να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.

Το διαφημιστικό σποτ της εταιρικής καμπάνιας γυρίστηκε μέσα σε νερό –θα μπορούσε να είναι ένας αμνιακός σάκος ή και η θάλασσα– και απεικονίζει τρία έμβρυα: έναν νεαρό πρίγκιπα, μια μουσικό και μια μπαλαρίνα. Οι τρεις αυτοί ρόλοι επιλέχθηκαν για να αντιπροσωπεύσουν την όπερα, τη μουσική και τον χορό, δηλαδή τις τρεις βασικές τέχνες που υπηρετεί η Εθνική Λυρική Σκηνή. Και οι τρεις φέρουν μαζί τους το νέο. Η υψηλής αισθητικής απεικόνισή τους με ελλειπτικά μοντέρνα κοστούμια και μέικ απ, και η σκηνοθετική προσέγγιση μιλούν μια νέα γλώσσα. Στο σποτ, παρακολουθούμε τη στιγμή που τα τρία έμβρυα γεννιούνται και παίρνουν την πρώτη τους ανάσα στη ζωή και κατ’ επέκταση και στη σκηνή. Το μήνυμα είναι απλό και δυνατό: Γεννιέται στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Παράλληλα, οι καμπάνιες για τις καλλιτεχνικές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ήδη έχουν ξεκινήσει να τρέχουν από τον Ντον Κάρλο, τη Λίμνη των κύκνων και τον Βότσεκ, έχουν δημιουργηθεί με βάση το ίδιο κόνσεπτ: μέσα σε έναν συμβολικό αμνιακό σάκο γεννιούνται οι ήρωες και οι βασικές ιδέες του κάθε έργου.

Η καμπάνια αυτή, η οποία από τις 9 Ιανουαρίου 2020 θα ξεκινήσει να προβάλλεται –μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου και των παραδοσιακών ΜΜΕ– στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως στο εξωτερικό, έχει σαν στόχο να απευθυνθεί τόσο στους φίλους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όσο και κυρίως σε όσους δεν τη γνωρίζουν. Στόχος είναι να καταστεί το έργο της ΕΛΣ γνωστό εκτός Ελλάδος, να παρουσιαστεί η νέα της καλλιτεχνική ταυτότητα και να επικοινωνηθεί η καλλιτεχνική εξωστρέφεια.

Καβαλλερία ρουστικάνα (© Catherine Ashmore)

Απολογισμός πρώτου έτους

Από τις αρχές του 2019 έως σήμερα, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στήριξε τις συνεργασίες της ΕΛΣ με σημαντικούς ξένους καλλιτέχνες για τις σεζόν 2018/19 και 2019/20, όπως:

 • Τη Φανί Αρντάν, τη Μιλένα Κανονέρο και όλη τη δημιουργική ομάδα που παρουσίασε τη Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, καθώς και τους μετακαλούμενους πρωταγωνιστές (Μάιος 2019 – ΚΠΙΣΝ).
 • Τους Λα Φούρα ντελς Μπάους που πρότειναν μια νέα ανάγνωση στη Νόρμα, καθώς και τους μετακαλούμενους πρωταγωνιστές, όπως την Κάρμεν Τζαννατάζιο (Ιούνιος 2019 – Ηρώδειο).
 • Τους πρωταγωνιστές της Τραβιάτας, τη διάσημη σοπράνο Λιζέτ Οροπέσα, τον Σαϊμίρ Πίργκου και τον Αλεξέι Ντόλγκοφ (Ιούλιος 2019 – Ηρώδειο).
 • Τους πρωταγωνιστές του Ντον Κάρλο, Αλεξάντερ Βινογκράντοφ, Μαρσέλο Πουέντε, Μπάρμπαρα Φρίττολι, Εκατερίνα Γκουμπάνοβα, Έλενα Ζίντκοβα (Δεκέμβριος 2019 / Ιανουάριος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
 • Τον Ολιβιέ Πυ, διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, και όλη τη δημιουργική του ομάδα, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουν τον Βότσεκ, καθώς και τους μετακαλούμενους πρωταγωνιστές της παραγωγής (Ιανουάριος / Φεβρουάριος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
 • Την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας, την Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η οποία θα κάνει στη Λυρική το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στον ρόλο της Σαρλότ στον Βέρθερο (Μάιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
 • Τον Αμερικανό τενόρο, πρωταγωνιστή της Μετροπόλιταν, Μάθιου Πολενζάνι, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει στον Ριγολέττο (Ιούνιος 2020 – Ηρώδειο).
 • Την κορυφαία Ιταλίδα σοπράνο Άννα Πιρότσι και τον διακεκριμένο βαρύτονο Αμπρότζιο Μαέστρι οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν στην Τόσκα στο Ηρώδειο, καθώς και τον σπουδαίο αρχιμουσικό Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, ο οποίος θα διευθύνει την παραγωγή (Ιούλιος 2020 – Ηρώδειο).
 • Τον φιλοξενούμενο μαέστρο για τη σεζόν 2019/20 Φιλίπ Ωγκέν, ο οποίος έχει ήδη διευθύνει την Υπνοβάτιδα και τον Ντον Κάρλο και θα διευθύνει τον Ριγολέττο στο Ηρώδειο.
Τα Παραμύθια του Χόφμαν (© Bernd Uhlig)

Οι τρεις αναθέσεις νέων έργων για τη σεζόν 2019/20 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας, με την ενίσχυση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ):

 • Ο Γιώργος Λάνθιμος, ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης που έκανε το ελληνικό σινεμά μια διεθνή υπόθεση, έλαβε ανάθεση για να δημιουργήσει μια ταινία / εγκατάσταση στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου The Artist on the Composer, ο οποίος είναι μια συνεργασία της ΕΛΣ με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ (Μάιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
 • Ο βραβευμένος συνθέτης Γιώργος Βασιλαντωνάκης έλαβε ανάθεση για να συνθέσει μια νέα όπερα, με την οποία η ΕΛΣ τιμά την επέτειο των 80 ετών λειτουργίας της. Πρόκειται για την Πάπισσα Ιωάννα σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη και η οποία θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (Μάρτιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
 • Ο Άγγελος Τριανταφύλλου, ο νέος συνθέτης που έχει διακριθεί στη θεατρική μουσική, έλαβε ανάθεση για να συνθέσει την όπερα Μέσα Χώρα, ένα έργο για τη μοναξιά στην τρίτη ηλικία, το οποίο θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καραθάνος. Στην παράσταση θα συμμετέχουν επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες καλλιτέχνες από τα μουσικά σύνολα των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων της ΕΛΣ, τα οποία ενισχύονται με δωρεά από το ΙΣΝ (Απρίλιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
WOZZECK OLIVIER PY © ANDREAS SIMOPOYLOS

Στο πλαίσιο της δωρεάς του ΙΣΝ για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ, αναπτύχθηκαν οι διεθνείς συνεργασίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις σεζόν 2018/19 και 2019/20:

 • Με την Κρατική Όπερα του Μονάχου, τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, το Φεστιβάλ του Μουσικού Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Όπερα των Παρισίων η ΕΛΣ πραγματοποίησε την πρώτη της μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή για τους Επτά θανάτους της Μαρίας Κάλλας της Μαρίνας Αμπράμοβιτς (Ιούλιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).
 • Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (ROH), η ΕΛΣ παρουσίασε τον Σιμόν Μποκκανέγκρα σε σκηνοθεσία Ελάιτζα Μοσίνσκυ (Ιανουάριος 2019 – ΚΠΙΣΝ) και τον Ντον Κάρλο σε σκηνοθεσία Σερ Νίκολας Χάιτνερ (Δεκέμβριος 2019 / Ιανουάριος 2020 – ΚΠΙΣΝ). O Ντον Κάρλο αποτελεί συμπαραγωγή της ROH με την Μετροπόλιταν Όπερα και την Εθνική Νορβηγική Όπερα.
 • Σε συνεργασία με την Κρατική Όπερα της Βιέννης, η ΕΛΣ παρουσίασε την Υπνοβάτιδα σε σκηνοθεσία του Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι (Οκτώβριος 2019 – ΚΠΙΣΝ). Η Υπνοβάτιδα αποτελεί συμπαραγωγή της Βιέννης με την ROH.
 • Σε συνεργασία με την Εθνική Όπερα των Παρισίων, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει τον Βέρθερο, σε σκηνοθεσία του Μπενουά Ζακό (Μάιος 2020 – ΚΠΙΣΝ), μια παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν.

To Μπαλέτο της ΕΛΣ -με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)-, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας:

 • Προσέλαβε 8 νέους χορευτές, μέσα από δύο ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2019.
 • Παρουσίασε χορογραφίες σημαντικών χορογράφων, όπως του Νάτσο Ντουάτο, του Μάρκο Γκαίκε και του Δάφνι Κόκκινου (άνοιξη 2019 – ΚΠΙΣΝ).
 • Προσκάλεσε τη διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου για να σχεδιάσει κοστούμια για τον Δον Κιχώτη (Μάρτιος-Απρίλιος 2020 – ΚΠΙΣΝ).

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας, έδωσε υποτροφίες σε δύο αριστούχους σπουδαστές για τη συνέχιση των σπουδών τους στο εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.