«Φιλμαρισμένη Σκέψη» – Ένα βιβλίο που διερευνά μέσα από ταινίες του Αλμοδόβαρ, του Χίτσκοκ, των Νταρντέν φιλοσοφικά ζητήματα

Ο φιλόσοφος και θεωρητικός του κινηματογράφου Ρόμπερτ Πίπιν εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους τα φιλμ φωτίζουν ουσιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ζωής

Σε αυτό το βιβλίο, ο φιλόσοφος και θεωρητικός του κινηματογράφου Ρόμπερτ Πίπιν (1948) εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους τα φιλμ φωτίζουν διάφορα ουσιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ζωής.

«Η σημαντικότερη καινοτομία στην ιστορία των τεχνών από την εμφάνιση του σύγχρονου μυθιστορήματος κι έπειτα, είναι η εφεύρεση μιας μοντέρνας μορφής τέχνης (του κινηματογράφου) που εξακολουθεί να είναι τόσο πρωτοποριακή, ώστε οι συνέπειες και οι δυνατότητές της παραμένουν ανεξερεύνητες στη μακρά ιστορία της», γράφει ο Πίπιν στο εισαγωγικό του σημείωμα.

Η Φιλμαρισμένη Σκέψη είναι ένα βιβλίο το οποίο εξετάζει προβληματισμούς που περιστρέφονται γύρω από το ηθικό ζήτημα του status του προσώπου μέσω του Μίλα της του Πέδρο Αλμοδόβαρ, απ’ την αλληλοδιαπλοκή της αγαθότητας και της αφέλειας μέσω της Σκιάς της Αμφιβολίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ, απ’ τη συσχέτιση μεταξύ των ταξικών και των ερωτικών ορίων μέσω του Όλα Όσα Επιτρέπουν οι Ουρανοί του Ντάγκλας Σερκ κι απ’ τις επιπτώσεις του ύστερου καπιταλισμού στη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής και τη διάπλαση του κοινωνικού ιστού μέσω του Τσάιναταουν του Ρόμαν Πολάνσκι και της Λεπτής Κόκκινης Γραμμής του Τέρενς Μάλικ. Ομοίως, μέσω μιας επισκόπησης του συνόλου έργου των Αδελφών Νταρντέν, διερευνά τις κινηματογραφικές προεκτάσεις φιλοσοφικών ζητημάτων, όπως είναι η ενότητα της πράξης, η αυτοκατανόηση και η κατανόηση των άλλων.

Επιπλέον, αναλύοντας δύο ιδιότυπα φιλμ του Νίκολας Ρέι, Τζόνι Γκιτάρ και Διψασμένος για Ηδονή, αναδεικνύει τις περιπλοκές του νοήματος, οι οποίες καθιστούν την αμοιβαιότητα, την εγγύτητα και την αλληλεγγύη ένα δυσεπίτευκτο εγχείρημα. Μάλιστα, σε κάθε ένα απ’ τα υπό συζήτηση φιλμ, ο Πίπιν δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επαρκή παράθεση λόγων για τους οποίους τα επιλεγμένα φιλμ είναι μοναδικά τόσο από καλλιτεχνικής απόψεως όσο και ως φιλοσοφικά και διανοητικά επιτεύγματα.

Πραγματεύεται με βαθύτητα το φιλοσοφικό πρόβλημα της αυτενέργειας καθώς και το πώς αυτό αναπαρίσταται αλλά και επαναπροσδιορίζεται από την κινηματογραφική του κατανοησιμότητα.

Πάνω απ’ όλα, η Φιλμαρισμένη Σκέψη επιτυγχάνει να διαυγάσει, αφενός, τι σημαίνει να κατανοεί κανείς τον κινηματογράφο όχι μόνο ως τέχνη αλλά και ως σκέψη και, αφετέρου, πώς το εν λόγω καλλιτεχνικό μέσο εγείρει με τον προσίδιο τρόπο του το ερώτημα σε τι συνίσταται η ανθρωπινότητα.

 

Το βιβλίο «Φιλμαρισμένη Σκέψη» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.