Φεβρουάριος: Ένας μήνας γεμάτος δράσεις για την οικογένεια και τα παιδιά

Ζωγραφηγήσεις για τον Θεόφιλο, λέσχες ανάγνωσης και διαδραστικές έκθεσεις γνωρίζοντας τη Μελίνα Μερκούρη κι ανακαλύπτοντας την «Ειδύλλια Οδό» μερικές μόνο από τις προτάσεις για όλη την οικογένεια

Ένας μήνας πλούσιος σε δράσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, εκθέσεις αλλά και θεατρικά δρώμενα που απευθύνονται στους μικρούς μας φίλους παρά τις αντίξοες για όλους συνθήκες. Εικαστικά, θεατρικές παραστάσεις, συναντήσεις για πειραματισμούς έστω με νέα μορφή και λιγότερο κόσμο ανακοινώνονται κι εμείς παίρνουμε θέση για να τις συγκεντρώσουμε και να σας τις προτείνουμε. Ας φροντίσουμε τους εαυτούς μας και τους δίπλα μας, μένοντας ασφαλείς, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε τις δράσεις πολιτισμού. Το έχουμε όλοι ανάγκη.

«Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα »– Σαίξπηρ

– Διαδραστικές εκθέσεις – 

«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς: Ανακαλύπτοντας τη Μελίνα» – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου 

Για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών

Με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, η Τεχνόπολη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, η έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» προς τιμήν της «τελευταίας Ελληνίδας θεάς», παρουσιάζει πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό κι εκθέτει για πρώτη φορά αντικείμενα που αντανακλούν τη σημαντική παρουσία και συνεισφορά της στον κινηματογράφο, το θέατρο και την πολιτική.

Οι μικροί φίλοι έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη διεθνή πορεία της εμβληματικής σταρ και πολιτικού, μέσα από ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό kit για παιδιά από 6 ετών που κάνει τη γνωριμία μαζί της… παιχνίδι! Κάθε μέρα, οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το ειδικά σχεδιασμένο kit και να κάνουν μία εξατομικευμένη περιήγηση στην έκθεση, «ανακαλύπτοντας τη Μελίνα» μέσα από χάρτες, αυτοκόλλητα, παιχνίδια μνήμης και κάρτες ζωγραφικής που προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο μίας από τις μεγαλύτερες γυναικείες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Κόστος: 3€
Μάθετε περισσότερα εδώ

 

«Ειδύλλια Οδός: Η τέχνη των υλικών» – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Κυριακές 6, 13, 20/02

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την «τέχνη των υλικών», μέσα από ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με αφορμή την ομαδική έκθεση «Ειδύλλια Οδός» που παρουσιάζεται στην αίθουσα Μηχανουργείο και στο προαύλιό της.

33 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό εμπνέονται την πρωτοφανή συνθήκη της πανδημίας και του εγκλεισμού, πειραματίζονται με πρώτες ύλες, χρησιμοποιούν χώμα, μαλλί, καλάμια, μάρμαρο, υφάσματα, κλωστές, βελόνες κι αργαλειούς και «συνδιαλέγονται» μέσα από τα έργα τους με το παρόν και το παρελθόν.

Τι μυρωδιά έχει το χώμα; Πόσο μαλακό είναι το μαλλί; Τι θόρυβο κάνουν τα καλάμια όταν φυσάς ή το χαρτί όταν τσαλακώνεται; Οι μικροί καλλιτέχνες ανακαλύπτουν τις διάφορες ποιότητες των υλικών, πειραματίζονται με τις υφές τους και δημιουργούν το δικό τους μοναδικό έργο τέχνης με τον πιο διαδραστικό τρόπο. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί ένα ατομικό kit υλικών για τις ανάγκες διεξαγωγής των εργαστήριων.

Ώρες: 12.00-13.00
Αίθουσα: Μηχανουργείο
Κόστος: 5€

Για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών
Μάθετε περισσότερα εδώ

Δεινόσαυροι και Τέρατα των θαλασσών – Κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Για όλη την οικογένεια

Η έκθεση «Δεινόσαυροι και Τέρατα των θαλασσών» είναι διαδραστική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική και απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της θαλάσσιας ζωής από την προϊστορική περίοδο μέχρι σήμερα. Μια κατάδυση στον μαγικό κόσμο των Ωκεανών με δεινόσαυρους και προϊστορικά τέρατα που ήρθε για να μας ταξιδέψει σε αρχαίους ωκεανούς και να μας γνωρίσει επιβλητικά προϊστορικά τέρατα.

Μάθετε για τις απαρχές της ζωής 4 εκατομμύρια χρόνια πριν σε μία εποχή που η Γη ήταν πολύ πιο διαφορετική απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Θαυμάστε θαλάσσια ερπετά της Μεσοζωικής Περιόδου, προγόνους όλων των μετέπειτα δεινοσαύρων και καρχαρίες που υπήρξαν 200 εκατομμύρια χρόνια πριν ακόμα τους δεινόσαυρους.

Ελάτε πρόσωπο με πρόσωπο με τεράστια κητοειδή, όπως φάλαινες και πολλά ακόμα εντυπωσιακά και τρομακτικά πλάσματα που κατοικούσαν τους ωκεανούς πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 7 ευρώ
Συνδυαστικό εισιτήριο με την ταινία «Ταξίδι στον Κόσμο των Δεινοσαύρων» στη «ΘΟΛΟ» Εικονικής Πραγματικότητας: 10 ευρώ
Οικογενειακό 4 ατόμων: 20 ευρώ

Κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος,  Πειραιώς 254, Ταύρος

– Εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα –

«Έχασα το μαξιλάρι μου» – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σάββατο 06/02 Για παιδιά μέχρι 3 ετών

Στο δάσος ένα πουλάκι ζει ευτυχισμένο, μέχρι που χάνει το μαξιλάρι του. Για να το παρηγορήσουν, οι φίλοι του του προσφέρουν άλλα μαξιλάρια, αλλά κανένα δεν αρέσει στο μικρό πουλί. Αποφασίζουν τότε να του δώσουν τα παιχνίδια τους: ένα παιχνίδι που παίζει μουσική, ένα λουλούδι που μοσχοβολάει, ένα μαλακό κουβερτάκι… Στο τέλος, ένας καινούργιος φίλος θα δώσει τη λύση.

Μια παράσταση από την Ομάδα «Παραμύθι από μακριά» που ταξιδεύει τα μικρά παιδιά, μέσα από ήχους, χρώματα και αντικείμενα, στον κόσμο των αισθήσεων.

Σενάριο, σκηνοθεσία, αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου
Μουσική, τραγούδι: Κατερίνα Μακρή
Animation, εικονογράφηση: Ελένη Τσάμπρα

Για να μάθετε περισσότερα και να κάνετε κράτηση

«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: Από το “κοµπιουτεράκι” της Σαλαµίνας μέχρι τον “υπολογιστή” των Αντικυθήρων» – Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά

Σάββατο 05/02 και Κυριακή 06/02 στις 12.00 – Για όλες τις ηλικίες

Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά & οικογένειες. Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του. Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον κι εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.

Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας!

Διάρκεια 90′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ

Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι

Εκθέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ίδρυμα Ευγενίδου

Για Παιδιά 10+

Διαδραστική έκθεση Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Ρομποτικής με στόχο τη βιωματική μάθηση και διασκέδαση. Μια έκθεση που εκτείνεται σε δύο ορόφους και αποτελείται από 54 σύγχρονα εκθέματα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Φυσικής (Μηχανική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Ήχος, Φως, Ενέργεια, Σύμπαν), της Χημείας, της Βιολογίας, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Ρομποτικής.

Τα παιδιά, αποκτούν ενεργό ρόλο, μέσω της διάδρασης με τα εκθέματα και με την περιήγησή τους στους χώρους της Έκθεσης, παρατηρούν, εξερευνούν και γνωρίζουν βασικές επιστημονικές αρχές, μαθηματικές έννοιες, αλλά και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Με τη βοήθεια των οδηγιών που παρέχονται σε κάθε έκθεμα, τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν, να πειραματιστούν, να συναρμολογήσουν εξαρτήματα, ακόμη και να γίνουν μέρος του πειράματος και αν χρειαστεί μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία. Στο ισόγειο βρίσκονται εκθέματα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Φυσικής (Μηχανική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Φως, Ήχος, Σύμπαν, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Ο επισκέπτης παρατηρεί, πειραματίζεται κι εξοικειώνεται τόσο με κλασικά φαινόμενα όσο και με σύγχρονες εφαρμογές της Φυσικής. Εξετάζει μεταξύ άλλων, την επιταχυνόμενη κίνηση και την ελεύθερη πτώση, δημιουργεί στάσιμα και ηχητικά κύματα, μελετά τον τρόπο και τις αρχές λειτουργίας κινητήρων και δυναμό και κατανέμει αποτελεσματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα νησί.

Στον πρώτο όροφο, βρίσκονται εκθέματα Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής & Ρομποτικής. Το παιδί, δημιουργεί χημικές ενώσεις, γνωρίζει τα δομικά συστατικά της ζωής, όπως το DNA και το κύτταρο, εξερευνά τον μαγικό κόσμο των Μαθηματικών, λύνοντας έξυπνους μαθηματικούς γρίφους, εξοικειώνεται με την Πληροφορική, παρατηρώντας την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών δοκιμάζοντας το ίδιο τις δυνατότητές του, κι έρχεται σε επαφή με τη Ρομποτική – προγραμματίζει ρομπότ, γνωρίζει τα διάφορα είδη αισθητήρων που χρησιμοποιούνται και βλέπει πώς η σύγχρονη αυτή τεχνολογία αποκτά εφαρμογές στη βιομηχανία.

Μέσα από αυτή τη βιωματική εμπειρία έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει τις επιστημονικές αρχές που παρουσιάζονται και να εξοικειωθεί με τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Εισηγητές  Γεωργία Αλέξη, Μυρτώ Μπότσιου, Μαρία Περγαντή
Διάρκεια 90 λεπτά

Η έκθεση είναι ανοιχτή και την Κυριακή από τις 11.00-19.00 (τελευταία είσοδος 17.00)

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π.Φάληρο – ΤΚ 17564 Αθήνα

«2 ελάφια και 3 σκίουροι» – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Σάββατα 12 και 19/02, Για παιδιά 4-6 ετών

Εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό εργαστήριο για να γνωρίσουν, να παίξουν και να δημιουργήσουν τα παιδιά δίπλα στα «χιονισμένα» έλατα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Γιατί τα ελάφια τα βλέπουμε σε χιονισμένα δάση; Τους αρέσει να τρέχουν μέσα στο χιόνι; Ποια ελάφια έχουν κέρατα; Πού κρύβονται τον χειμώνα οι σκίουροι; Έχουν όλοι φουντωτή ουρά; Πώς μεταφέρουν την τροφή τους τον χειμώνα;

Ώρες έναρξης: 11 π.μ. και 12.30 μ.μ.
Για παιδιά 4-6 ετών
Μάθετε περισσότερα εδώ

«Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα Βαρβαρούση: Θεόφιλος» – Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Κυριακή 13/02

Μια παράσταση που εκφράζεται μέσα από όλες τις τέχνες. Ζωγραφική, λόγος, τραγούδι, κίνηση και θεατρικότητα. Μια Ζωγραφήγηση για τον μεγάλο μας ζωγράφο, Θεόφιλο, με την καθαρή ψυχή και τη μεγάλη πίστη στην Ελλάδα και την ιστορία της. Ένα παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ, με αγαθή ψυχή που αποτύπωσε τα χρωματιστά ίχνη της καρδιάς του πάνω σε αμέτρητους τοίχους και βρύσες, σπίτια και αυλές. Παρακολουθούμε μέσα από την αφήγηση και τις γραμμές της Λήδας την ιστορία και το έργο του Θεόφιλου, ζωγραφισμένο και ζωντανεμένο πάνω… στον τοίχο.

Η Ζωγραφήγηση είναι μια διαδραστική οπτικοακουστική εμπειρία έμπνευσης, όπου η ιστορία δημιουργείται κι εξελίσσεται μπροστά στο κοινό σαν ζωντανός κινηματογράφος που κεντρίζει το σώμα και το μυαλό!

Η Λήδα Βαρβαρούση, συγγραφέας-εικονογράφος (visual artist-performer) αφηγείται μια ιστορία ενώ ταυτόχρονα την σχεδιάζει σε μεγάλη επιφάνεια, σε χαρτί ή άλλο υλικό επάνω στον τοίχο χρησιμοποιώντας παραστατικά στοιχεία.

Ώρες: 12.00-13.00
Κόστος: 10€
Μάθετε περισσότερα εδώ

«Τα ρομπότ ανακυκλώνουν» – Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Κυριακή 13/02 – Για παιδιά από 10 ετών

Διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση. Τα Ρομπότ ανακυκλώνουν. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα ρομποτικό όχημα και θα μάθουν πώς οι ρομποτικές εφαρμογές συμβάλλουν  στη συλλογή και την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Θα ανακαλύψουν πώς η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα δώσει  μεγάλη ώθηση στη χρήση ρομποτικών συστημάτων και πώς τα ρομπότ θα δώσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, βελτιώνοντας τις συνθήκες της ζωής μας.

*Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Χρειάζεται ηλεκτρονική κράτηση.

Ώρες: 14.00-14.40, 15.00-15.40
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Μάθετε περισσότερα και κάντε κρατήσεις εδώ

«Γίνε Dj στο Μουσείο» Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Κυριακή 20/02 – Για παιδιά από 11 ετών

Με αφορμή τους σπουδαίους εφευρέτες Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και Γουλιέλμο Μαρκόνι, τα παιδιά θα γνωρίσουν πώς ο ήχος πέρασε για πρώτη φορά μέσα από καλώδιο και στη συνέχεια μεταδόθηκε ασύρματα, ξεπερνώντας χιλιομετρικές αποστάσεις και μεταφέροντας μηνύματα σε όλη τη γη.

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα στηθεί ένα DJ Set και τα παιδιά θα φτιάξουν ένα μουσικό κομμάτι με ήχους από το Μουσείο.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Χρειάζεται ηλεκτρονική κράτηση.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Μάθετε περισσότερα και κάντε κρατήσεις εδώ

– Θεατρικές παραστάσεις – 

Ο Ταρτούφος– Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Κυριακή 11.30 και 15.00 – Για όλη την οικογένεια

Θεατρική παράσταση βασισμένη στην κωμωδία του Μολιέρου, ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στο θέατρο της Αναγέννησης με κλασικά έργα που διασκευάστηκαν για «μικρούς θεατές»! Ο κύκλος που άνοιξε με τον «Έμπορο της Βενετίας» και συνεχίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία με τον «Ερωτόκριτο», θα φέρει για άλλη μια χρονιά παιδιά και εφήβους σε επαφή με το ύφος και την αξία των έργων μεγάλων συγγραφέων.

Ποιος είναι όμως ο Ταρτούφος; Ένας υποκριτής; Ένας «ψεύτης με περικεφαλαία»; Κάποιοι θα τον πιστέψουν, κάποιοι όχι. Κάποιοι θα τον αγαπήσουν, κάποιοι θα τον μισήσουν…

– Ταρτούφος! Τι υπέροχος, άρχοντα να τον πείτε! Όλα θα πάνε μια χαρά, αν τον αποδεχτείτε!
– Ψευτοκαλός, ψευτοπιστός, αισχρός, υποκριτής!
– Άγιος είναι, ενάρετος! Πρόσεξε τι θα πεις! Αυτός το δρόμο τον καλό να σας δείξει πασχίζει!
– Μα εκείνος απ’ το δρόμο αυτό συνέχεια ξεστρατίζει!

Κι εμείς φορώντας κοστούμια όλο εκπλήξεις, πηδώντας από καρέκλα σε καρέκλα, παίζοντας κρυφτό πάνω σε ένα τεράστιο τραπέζι, τραγουδώντας παρέα με μουσικές βγαλμένες από τα γαλλικά Σαλόν και τις βασιλικές αυλές, θα φτάσουμε ως το τέλος αυτής της ιστορίας, ελπίζοντας πως η αλήθεια -όποια κι αν είναι- θα βρει για άλλη μια φορά το δρόμο της και θα φανερωθεί.

Να λοιπόν μια ευκαιρία, να ακούσουν το έργο και την καθαρή γλώσσα του Μολιέρου οι πιο τολμηροί θεατές, οι λιγότερο υποκριτές του είδους μας, τα παιδιά… Κι ας κρίνουν εκείνα, που δεν φοβούνται, ποιος είναι ανέντιμος και ποιος ειλικρινής, τι είναι αλήθεια και τι ψέμα…

Συντελεστές:
Διασκευή για παιδιά – Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου
Μουσική σύνθεση – Μουσική διδασκαλία –- Ζωντανή εκτέλεση: Ηλίας Βαμβακούσης

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10€
ΑΜΕΑ/ Άνεργοι / Πολύτεκνοι : 7€
Ειδικές τιμές για συλλόγους και σχολεία

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Λεωφ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη

Μια γιορτή στου Νουριάν– Σύγχρονο Θέατρο

Κυριακή 11.30 – Για όλη την οικογένεια

Η ανατρεπτική κωμωδία του Volker Ludwig για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, απευθύνεται σε ανθρώπους από 5 ετών και αναδεικνύει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και της αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις.

Η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει με τη νέα εκδοχή της θρυλικής της παράστασης «Μια γιορτή στου Νουριάν». Η παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε «εποχή», επιστρέφει ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο αλλά και σε «μεταφερόμενη μορφή» σε σχολεία.

Από την Συντεχνία του γέλιου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι

Γενική είσοδος: 7€

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι

Μίλα και Σουτ – Θέατρο Olvio

Κυριακή 6, 13, 20/02 στις 15.30, Για παιδιά από 4 ετών

Μουσικο-θεατρική διαδραστική παράσταση από τη γνωστή ομάδα Κοπέρνικος. Βρισκόμαστε στην Πόλη της Μελωδίας, όπου οι βροντόφωνες και φλύαρες νότες έχουν διώξει τις σιωπηλές και ντροπαλές παύσεις. Ζουν έτσι τραγουδώντας ακατάπαυστα, έχοντας χάσει, όμως, την ουσία και το νόημα της μουσικής. Οι διωγμένες παύσεις, από την άλλη, ζουν σιωπηλά στο σκοτάδι κι ανάμεσά τους είναι και ο μικρός Σουτ. Όταν, από ένα τρομερό λάθος, ο Σουτ βρεθεί στο φως, θα συναντήσει τη νότα Μίλα, που έχει μυστηριωδώς χάσει τη φωνή της και διωχθεί από τη Πόλη. Με τον αδίστακτο Στρατηγό Σι Μι να τους κυνηγάει και τις διαφορές που τους χωρίζουν να στέκονται συνεχώς εμπόδιο, θα ξεκινήσουν ένα περιπετειώδες ταξίδι στο τέλος του οποίου η Μίλα θα μάθει επιτέλους να «σωπαίνει» και ο Σουτ να διεκδικεί το χώρο του και να «μιλά».

Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη, Σκηνοθεσία Γκάι Στεφάνου και Ομάδα Κοπέρνικος
Τιμή εισιτηρίου: 12€, 10€ (ομαδικό για >15 άτομα)

Θέατρο Olvio, Φαλαισίας 7 Γκάζι

Το αγόρι στο θεωρείο– Εθνικό Θέατρο, Κτήριο Τσίλερ

Σάββατο 16:30 και Κυριακή  11:00 – Για παιδιά 6 ετών+

Θεατρική παράσταση βασισμένη σε ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά, Το αγόρι στο θεωρείο της πολυβραβευμένης συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση, που κυκλοφόρησε το 2017 σε διασκευή για το θέατρο από την Άνδρη Θεοδότου.

Μια ιστορία σαν άγριο και τρυφερό συνάμα παραμύθι με αφορμή ένα ιστορικό γεγονός: τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Σεπτέμβριο του 1922. Τότε που πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για πάντα τα σπίτια και την πατρίδα τους και να προσπαθήσουν να χτίσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα.

Μια παράσταση βασισμένη στο γνωστό και αγαπημένο πλέον βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, μια άκρως επιτυχημένη επιλογή έργου τόσο ως προς το συγκινητικό του κείμενο αλλά και τις εικόνες που δημιουργεί. Μια ζωή μέσα σε ένα θεωρείο, αυτή είναι πλέον η ζωή των ηρώων μας αφού για πολύ καιρό το θέατρο θα τους προσφέρει τη ζεστασιά που χρειάζονται και θα γίνει το όχημα για να φανταστούν και να ονειρευτούν. Και οι θεατές σε έναν σιωπηλό διάλογο με τους ήρωες επί σκηνής βρίσκονται μέσα σε ένα χώρο που τους δείχνει πως όλα είναι πιθανά.

Ενήλικες  10€
Παιδικό – ένα  8€
Β΄εξώστης 5€

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το φανταστικό χωριό – Θέατρο ΕΛΕΡ

Κάθε Κυριακή 11.30 – Για όλη την οικογένεια

Ένα θεατρικό έργο που ο γνωστός τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος έχει γράψει και πρωταγωνιστεί. Με τη μουσική και τα τραγούδια του αφηγείται την ιστορία ενός χωριού που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Η ιστορία και οι ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στους θεατές, συνομιλούν μαζί τους και όλοι μαζί γίνονται μέρος μιας μεγάλης γιορτής όπου όλοι οι άνθρωποι χωράνε και ζούνε μονιασμένοι.

Συντελεστές:
Κείμενο – τραγούδια: Σπύρος Γραμμένος
Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Δετώρος

Εισιτήρια: 10€ – ομαδικές κρατήσεις: 7€  – μειωμένης ορατότητας: 8€
Θέατρο Ελέρ, Φρυνίχου 10, Πλάκα, τηλ 2117353928

Ο μαγικός κύκλος ή η ωραιότερη ιστορία του κόσμου και άλλα τέτοια παραμύθια – Θέατρο Πόρτα

Σάββατο στις 15.00 & Κυριακή στις 11.00 & στις 15.00 – Για παιδιά 5+

Ο μαγικός κύκλος - θέατρο Πόρτα

Μια φανταστική ιστορία για εκείνα που παρηγορούν αλλά και που αφυπνίζουν, για τις καταστροφικές ενέργειες αλλά και τα θαύματα για τα οποία είναι ικανοί οι άνθρωποι, για τις ανθρώπινες αξίες και για άξιους ανθρώπους (αλλά και για μερικούς ανάξιους).

Μια ιστορία για το θέατρο και μια θεατρική παράσταση για την ιστορία των ανθρώπων, που δεν σταματούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους, που συνεχώς προσπαθούν να κτίσουν καινούριες βεβαιότητες, όταν χάνουν αυτές που είχαν, άλλες σωστές άλλες λάθος, για όσους διαρκώς αλλάζουν, αλλά κατά βάθος μένουν πάντα ίδιοι, για όσους δεν σταματούν να ψάχνουν πού θα βρουν μια καλύτερη ζωή ή έστω…την ωραιότερη ιστορία του κόσμου. Μια ιστορία για την καθόλου εύκολη αλλά υπέροχη ζωή τους.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ ομαδικό

Ο ήχος των σκιών – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κάθε Σάββατο, 18.00

Τι κρύβεται πίσω από τον φωτισμένο μπερντέ; Πώς ένας μόνο άνθρωπος δίνει τη φωνή του σε τόσες διαφορετικές φιγούρες; Πώς όλοι οι ήχοι της παράστασης μπορούν να παράγονται ζωντανά και πώς συνδυάζονται τα ηχητικά με τα οπτικά εφέ;

O Θίασος Σκιών Ηλία Καρελλά επιστρέφει στο Μέγαρο με μια νέα παραγωγή για παιδιά! Αυτή τη φορά, πηγή έμπνευσης για τον σκιοπαίκτη και σκηνοθέτη Ηλία Καρελλά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας παράστασης θεάτρου σκιών, ο ήχος. Στον φωτισμένο μπερντέ του Ηλία Καρελλά θα συναντήσουμε τις γιγαντοφιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του σε μια ολοκαίνουργια παράσταση.

Ήχοι του παρελθόντος και ήχοι του σήμερα σε μια παράσταση με έντονο ρυθμό και μελωδίες που ξεκλειδώνουν τη φαντασία των μικρών θεατών.

Μουσική συνοδοιπόρος, η Αρετή Κετιμέ, που μαγεύει  με τη φωνή και το σαντούρι της.

Συμπαραγωγή:
Θίασος Σκιών Ηλία Καρελλά
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αβγώ – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βρέφη 10 μηνών – παιδιά 3 ετών

Βρεφική θεατρική παράσταση που βασίζεται σε μια ιδέα του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου, αποκτά φωνή μέσα από τη μουσική που έγραψε ο Κώστας Γάκης και ζωντανεύει με μαγικές εικόνες υπό τη σκηνοθετική ματιά της Στέλλας Σερέφογλου, η οποία υπογράφει την καλλιτεχνική σύλληψη της παράστασης.

Μια πολυαισθητική εμπειρία, μέσα σε ένα θέαμα, όπου ο λόγος φαντάζει περιττός, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους μικρούς-μικρούς θεατές της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Στην παράσταση, παρακολουθούμε ένα μικρό ανθρωπάκι, σύμβολο της εμβρυακής ζωής, που αναπτύσσεται και προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο μέσα σε ένα αυγό. Στην αρχή, βιώνει τη σχέση του με τη ζωή μέσα από τη μητέρα του. Σιγά σιγά όμως το ανθρωπάκι μεγαλώνει και μαζί με αυτή την εξέλιξη, μεγαλώνει και η αντίληψή του. Αρχίζει κι αφουγκράζεται περισσότερους ήχους κι όσο προσπαθεί να τους μεταφράσει και να τους κατανοήσει, τόσο μεγαλώνει κι η περιέργειά του για αυτό που βρίσκεται έξω από τον δικό του κόσμο, έξω από το αυγό.

Τα βασικά εργαλεία της παράστασής μας είναι η ζωντανή μουσική και η παραγωγή ήχων που ηχογραφούνται κατά τη διάρκεια της παράστασης (livelooping), η μουσική με το σώμα (bodymusic), κλακέτες (tapdancing) και η μιμική.

Με τους Ιώ Λατουσάκη, Δημήτρη Αποστολακίδη

Κάθε Κυριακή στις 10:30
Διάρκεια: 40 λεπτά
Εισιτήρια: € 8 (βρέφη, παιδιά, ομαδικό για περισσότερα από 15 άτομα), € 10 (ενήλικες)

Μάθετε περισσότερα και κάνετε κράτηση εδώ

Κούκου!…μια βόλτα στο δάσος! – Μορφές Έκφρασης

Κυριακή 11.00, Για παιδιά από 18 μηνών

Το «Κου-κού… μια βόλτα στο δάσος» είναι μια βιωματική αφήγηση παραμυθιούγια πολύ μικρά παιδιά. Συνδυάζει το θέατρο με τη μουσική, τη φαντασία και την περιπέτεια. Είναι ένα πρόγραμμα που γεμίζει χαμόγελα τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα τα μυεί στη μελωδία, στο ρυθμό και σε άλλες ιδιότητες της μουσικής.

– «Κού-κου! Θέλεις να παίξουμε;» είπε ένα πολύχρωμο πουλί κρυμμένο μέσα στις φυλλωσιές του δέντρου.

– «Ω, ναι!» απάντησε το πολύ ζωηρό παιδί.

– «Όμως πού είσαι;»

– «Έλα να με βρεις!»

Το παιδί άρχισε να ψάχνει ώσπου βρέθηκε μέσα στο δάσος. Δειλά, δειλά στην αρχή και με ενθουσιασμό στη συνέχεια, το παιδί και ο πολύχρωμος φίλος του, θα αρχίσουν ένα παιχνίδι ανακάλυψης που θα τους φέρει πιο κοντά στη φύση. Θα παίξουν με τις σταγόνες της βροχής, θα κρυφτούν από τον κεραυνό και θα κολυμπήσουν στα γαλάζια νερά του ποταμού ώσπου η κοινή τους περιπέτεια θα τους οδηγήσει σε μια υπέροχη φιλία.

Στην παράσταση αυτή τα παιδιά παίζουν μαζί με τους ηθοποιούς και συμμετέχουν στις περιπέτειες του ήρωα. Θα δούνε από κοντά φυσικά μουσικά όργανα και πως με αυτά μπορούμε όχι μόνο να παίξουμε μουσική, αλλά και να αναπαράγουμε ήχους της φύσης.

Η παράσταση γίνεται με τη χρήση φυσικών μουσικών οργάνων, τα οποία ακολουθούν τα παιδιά σε όλη την πορεία της παράστασης. Με τα μουσικά όργανα αλλά και το σώμα μας (body percussion) θα φτιάξουμε όλοι μαζί τους ήχους της φύσης. Στην παράσταση κυρίαρχο είναι το τραγούδι του Κού-κου, το οποίο μαθαίνουν και τα παιδιά και το χρησιμοποιούν στην περιπέτεια τους. Η μουσική της παράστασης είναι βασισμένη στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα του Carl Orff.

Σύλληψη-κείμενο-τραγούδια-σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα

Ερμηνεύουν: Άννα Σ. Τζίμα, Δημήτρης Σκούρτης, Μαρία Ιωάννου

Τιμές εισιτηρίων: 8€ – Οικογενειακό ( 3 άτομα +): 7€ – Ομαδικό και Μέλη (10 άτομα +): 6€
Διάρκεια: 50 λεπτά

Θέατρο Μορφές Έκφρασης, Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα (απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς)

O εχθρός της τάξης – Εθνικό Θέατρο

Σάββατο και Κυριακή 20.00 – Συστήνεται για θεατές άνω των 13 ετών

Εφηβική θεατρική παράσταση που βασίζεται στο έργο του Πέτερ Στάιν. Σε μια σχολική αίθουσα οι μαθητές περιμένουν κάποιον καθηγητή. Νέα παιδιά καταστρέφουν οτιδήποτε γι’ αυτούς εκπροσωπεί το σύστημα που το θεωρούν εχθρό τους, όπως και το σχολείο. Αμφισβητούν τα πάντα και τους πάντες, επαναστάτες και αντιρρησίες, θύτες και θύματα την ίδια στιγμή. Περιμένουν αλλά το ωρολόγιο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο τμήμα, γράφει μόνον «κενό». Τελικά απορρίπτουν αυτοί το σύστημα ή το σύστημα τους απορρίπτει;

Η αναμονή τους οδηγεί σε μια «επαναστατική» απόφαση: να γίνουν οι ίδιοι καθηγητές του εαυτού τους ακολουθώντας έναν ανορθόδοξο οδηγό σπουδών. Ο Εχθρός της τάξης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο, ενώ o Πέτερ Στάιν σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο το 1983.

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης χρησιμοποιεί το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Νότιου Λονδίνου ως καμβά πάνω στον οποίο ζωντανεύουν οι ιστορίες των εφήβων στο 2021.

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Ενήλικες  10€
Παιδικό – ένα  8€
Β΄εξώστης 5€

Μάθετε περισσότερα εδώ 

Βιβλίο – Λέσχες Ανάγνωσης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο, «Το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο»

Κυριακή 20/2 | 17.00-18.15 – Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
Σάββατο 26/2 |17.00-18.00 – Μέσω Zoom

Τον Φεβρουάριο το ραντεβού της Λέσχης Ανάγνωσης του Κέντρου Πολιτισμού για τους μικρούς βιβλιόφιλους με συντονίστρια τη θεατροπαιδαγωγό Άρτεμη Μάνου, θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά. Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο» της Ροδούλας Παππά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Δέντρο φυτρώνει σε κεφάλι παιδιού! Είναι επικίνδυνο; Μεταδοτικό; Οπωροφόρο; Κωνοφόρο; Αειθαλές; Να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι;»

Συμμετέχουν: κύριοι που καταπίνουν φωτιές και κυρίες που δένονται φιόγκο, άνθρωποι καλοκάγαθοι κι άνθρωποι φαρμακομύτηδες, ένας γαλάζιος σκούφος, ένας κύριος με φράκο και ημίψηλο μες στο κατακαλόκαιρο, τρία φάλτσα τρομπόνια, η μπάντα και οι κηπουροί του δήμου, ένας μάγειρας από τη Ζανζιβάρη, μια αυστηρή κατσίκα από την Ανάφη, ψάρια που λένε το φλιτζάνι, ηλεκτροφόρα σαλάχια, βαριεστημένα λιοντάρια, ένας τσατίλας ελέφαντας, μια τεράστια συναχωμένη μύτη, ένας κροκόδειλος που βρίσκει ξαφνικά τον εαυτό του, ένας σαστισμένος υπουργός Οικονομικών, και άλλοι πολλοί.
Κι αναμεσά τους, πρωταγωνιστής, ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα γιατί στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο.

Πάμε να παρακολουθήσουμε μαζί τις σκέψεις, τις πράξεις και τα συναισθήματά του. Πώς ήταν στην αρχή και πώς εξελίχθηκαν; Τι ρόλο έπαιξε σε αυτό ο στενόμακρος ανθρωπάκος με το φράκο; Και ο καθρέφτης που του χάρισε; Τι απέγινε άραγε ο καθρέφτης…; Στη Λέσχη αυτού του μήνα μπορεί και να βρούμε έναν καθρέφτη…

Μάθετε περισσότερα και κάνετε κράτηση εδώ

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο, «Aν έρθεις σαν τον άνεμο»
Κυριακή 27/02 | 13.00 – Μέσω Zoom

Τον Φεβρουάριο συνεχίζουμε με ενθουσιασμό τη Λέσχη Ανάγνωσης για εφήβους, με συντονίστρια τη συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη. Το βιβλίο που θα διαβάσουμε μαζί είναι το Αν έρθεις σαν τον άνεμο της Τζάκλιν Γούντσον.

Γι’ αυτή τη συνάντηση, 30 μέλη από 12 έως 16 ετών, δίνουν ραντεβού διαδικτυακά, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 13.00, για να ανακαλύψουν κι άλλους κόσμους που περιμένουν να δημιουργηθούν από τους ίδιους τους αναγνώστες, δηλαδή εμάς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα βιβλίο που μιλάει με πολύ όμορφο και ουσιαστικό τρόπο για τους πρώτους έρωτες, για τις προκαταλήψεις που συχνά μας κρατούν χωριστά και για ένα σωρό ακόμα κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν ακόμα και σήμερα, σε όποιο σημείο της γης κι αν ζούμε.

Ο Τζερεμάια είναι μαύρος. Η Έλλι είναι λευκή και Εβραία. Ζουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμους, αλλά για τους ίδιους αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Το μόνο πράγμα που μετράει είναι να βρίσκονται μαζί. Για τους άλλους, όμως, το μόνο πράγμα που μετράει είναι, δυστυχώς, να τους κρατήσουν μακριά τον έναν από τον άλλον.

Μάθετε περισσότερα και κάντε κράτηση εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας