Αναφορα Αναπαράσταση

Φιλοξενούμενη δράση της 3ης Biennale Θεσσαλονίκης

Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες, πραγματοποιείται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως «φιλοξενούμενη δράση» της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Τα έργα, στημένα ανάμεσα στα εκθέματα-μαρτυρίες του μουσείου, επιχειρούν να θέσουν ερωτήματα σε σχέση με τα ζητήματα της «αναφοράς» και της «αναπαράστασης». Οι έννοιες αυτές αποτελούν κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης στους περισσότερους πολιτισμούς με προεξέχοντα τον εβραϊκό. Ταυτόχρονα, όμως, η θεώρησή τους συνοδεύεται ιστορικά από διακυμάνσεις, επηρεάζοντας την τέχνη και τα έργα της.

Όπως γράφει ο Κώστας Χριστόπουλος: «’Ο,τι εδώ διακυβεύεται αφορά τη διαχείριση της μνήμης. Ο σύγχρονος πολιτισμός συνδέεται ακριβώς με την ικανότητα διαχείρισης και επιμέλειας κάθε λογής δεδομένων, καθώς και της δυνατότητας ανακατεύθυνσής τους. Μνήμες, εικόνες, αντικείμενα της παράδοσης, έργα της τέχνης, υπολείμματα του πραγματικού, σύμβολα, αποσπάσματα αφηγήσεων και ιστορικά τεκμήρια αναδιοργανώνονται με τρόπο ικανό να ξαναθέσει στο επίκεντρο το αναστοχαστικό ερώτημα της κατανόησης των σύγχρονων πολιτισμικών επίδικων και να τα τοποθετήσει στην προοπτική της αναδιαπραγμάτευσης του ζητήματος της δυνατότητας ή της αδυναμίας αναπαράστασής τους».

Καλλιτέχνες: Αλεξίου Νίκος, Ανταλουδάκη Άννα, Βενετόπουλος Μπάμπης, Γκανής Μωρίς, Γκατένιο Σίμης, Γρηγοριάδης Γιάννης, Ευσταθίου Ειρήνη, Ζαφειρόπουλος Θοδωρής, Θεοδωρόπουλος Γιάννης, Καραστεργίου Απόστολος, Λάππας Γιώργος, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Μορταράκος Κυριάκος, Μπασάνος, Κώστας, Ξόνογλου Δημήτρης, Παπαδόπουλος Νίκος, Παπακωνσταντίνου Νίνα, Πατσουράκης Ευτύχης, Πολυζωίδου Μαρία, Σαρρής Κύριλλος, Σβορώνου Αγγελική,Τσαντίλα Ευανθία,Τσώλης Κώστας, Χριστάκης Τάσος.

Επιμέλεια: Βασίλη Βασιλακάκη, Χρήστου Βενέτη, Βαγγέλη Γκόκα και Κώστα Χριστόπουλου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ