Αισχύλεια 2015

Η γιορτή του πολιτισμού της Ελευσίνας με διεθνή χαράκτηρα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Ακόμα πιο πολυδιάστατο, με έμφαση στον διεθνή χαρακτήρα του είναι το φετινό πρόγραμμα των Αισχυλείων 2015, που έλαβε πρόσφατα μια σημαντική διάκριση και αναγνώριση: μπήκε στη λίστα με τα τιμώμενα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης και του απονεμήθηκε το λογότυπο της EFFE για το 2015-2016, ένα σημαντικό γεγονός που εντάσσει τα «Αισχύλεια» σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ, το διεθνοποιεί ακόμα περισσότερο και κάνει πιο ισχυρή την υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση και την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ, την έντονη συμμετοχή της κοινωνίας στις δράσεις του και την βαθιά προσήλωση στην υπηρεσία των τεχνών.

Τα Αισχύλεια 2015, που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και τέσσερις δεκαετίες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του φεστιβάλ είναι να αγκαλιάσει και να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης στις πιο ευγενικές τους μορφές. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ανακαινισμένο και διευρυμένο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο ατμοσφαιρικό, ενεργειακό, καταξιωμένο ήδη στις καρδιές του φιλότεχνου κοινού.

Και φέτος τα Αισχύλεια λαμβάνουν διεθνή χαρακτήρα με την παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης «I/E Eleusis» από τον Λιβανέζο, σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρισμένο, καλλιτέχνη Tarek Atoui, σε επιμέλεια της ομάδας locus athens, που θα εγκαινιασθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο στις 3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 11 Οκτωβρίου. To «I/E Eleusis» είναι ένα project ήχου απαρτιζόμενο από ηχογραφήσεις και performances, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Tarek Atoui αποκλειστικά για την Ελευσίνα από κοινού με τον Chris Watson και τον Alexandre Guirkinger, συνεργάτες του Atoui σε πρόσφατες σημαντικές δουλειές. Στο project θα συμμετέχουν έλληνες και ξένοι μουσικοί, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις διαφορετικές performances που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Πιο συγκεκριμένα το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει οκτώ θεατρικές παραστάσεις, που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Επίδαυρο, καθώς και παραστάσεις που παρουσιάζονται μόνο στο πλαίσιο των Αισχυλείων. Ανάμεσα τους η τριλογία της Ορέστειας «Pingju Trilogy-Oresteia», από τον κινεζικό θίασο Beijing Pingju Theater σε σκηνοθεσία Luo Jinlin, που θα παρουσιαστεί στις 29 Ιουλίου. Ακολουθεί η παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου που παρουσιάζει ο θίασος Baumstrasse – Δρόμος με Δέντρα, στο πλαίσιο του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα (28/8). Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (30/8), η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) στις 2/9, οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη (6/9), η παιδική παράσταση «Παραμύθι δίχως όνομα» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη (10/9), τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου από το Εθνικό Θέατρο (13/9). Τέλος η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας παρουσιάζει στις 20 Σεπτεμβρίου το έργο του Σαίξπηρ «Όλος ο κόσμος μια σκηνή».

Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επτά συναυλίες. Η Σαβίνα Γιαννάτου θα εμφανισθεί στις 29 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, σε μια βραδιά υπό το φως της πανσελήνου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ακολουθούν: Θανάσης Παπακωνσταντίνου (31/8), Γιώτα Νέγκα, Θέμης Καραμουρατίδης (4/9), Monika (7/9), Πάνος Μουζουράκης και Πένυ Μπαλταζή (9/9), Έλλη Πασπαλά και Vassilikos (11/9), Ελεονώρα Ζουγανέλη (16/9).

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης διοργάνωσης «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία» η οποία είναι μέρος των Αισχυλείων και πραγματοποιείται από τις 11 έως τις 26 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο θα ανέβουν εννέα θεατρικές παραστάσεις που συνοψίζουν ενδιαφέρουσες, νέες τάσεις και αξιόλογες προτάσεις στον χώρο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Αισχυλείων 2015

Πρόγραμμα

Κυριακή 12 Ιουλίου
15μερο Θεατρικής Δημιουργίας

Τετάρτη 29 Ιουλίου
«Pingju Trilogy-Oresteia», Beijing Pingju Theater
Σκηνοθεσία: Luo Jinlin

Δευτέρα 24 Αυγούστου
Έναρξη εβδομάδας Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου

Παρασκευή 28 Αυγούστου
«Πέρσες» του Αισχύλου
Σ
κηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Θίασος Δρόμος με δέντρα – Baumstrasse

Σάββατο 29 Αυγούστου
Βραδιά Πανσελήνου με τις Σαβίνα Γιαννάτου & Ευγενία Καρλαύτη
Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Κυριακή 30 Αυγούστου
«Τρωάδες» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

Δευτέρα 31 Αυγούστου
Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια Εικαστικής Εγκατάστασης Tarek Atoui
Χώρος Ελαιουργείου

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου
Γιώτα Νέγκα & Θέμης Καραμουρατίδης

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια Έκθεσης «40 Χρόνια Αισχύλεια»
Διοικητήριο Παλαιού Ελαιουργείου

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου
«Νεφέλες» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου
Μοnika

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου
Πάνος Μουζουράκης & Πένυ Μπαλτατζή

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου
Παιδικό Θέατρο: «Παραμύθι δίχως όνομα»
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου
Έλλη Πασπαλά & Vassilikos

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου
1ος Ημιμαραθώνιος «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού»

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου
«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου
Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου
Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας: «Όλος ο κόσμος μια σκηνή» του Σαίξπηρ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου
Παρουσίαση Τόμου «Αισχύλεια 40 χρόνια»

Εικαστικά

– Tarek Atoui
Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου
Παλαιό Eλαιουργείο – Παραλία Eλευσίνας

– Διεθνής Εικαστική Έκθεση
Εγκαίνια: Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου
Πολιτιστικό Kέντρο Λ. Kανελλόπουλος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 120 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.