Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου: Μέσα από τις ιστορίες της παρηγορείται η ανθρωπότητα

Τα προγράμματα για τα παιδιά ξεκινούν από μέσα Οκτωβρίου έως τέλη Μαΐου, με εξειδικευμένους δασκάλους εκπαιδευτικού δράματος

Η ανθρωπότητα στηρίζεται στις ιστορίες της, καταλαβαίνει τον κόσμο από τις ιστορίες, παρηγορείται μέσα στις ιστορίες και προχωρά. Το εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου έχει αυτό ως βασική αρχή και επιδίωξη με βασική του αποστολή να αναδεικνύει, να διερευνά, να μοιράζεται, καθώς και να βουτάει βαθιά μέσα στις ιστορίες αναφέρει η ιδρύτριά του Πέγκυ Στεφανίδου, Εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education).

Στο επίκεντρό τους είναι σταθερά η φιλοσοφία του Εκπαιδευτικού Δράματος και βασικά εργαλεία τα παιχνίδια ρόλων, οι αυτοσχεδιασμοί, οι τεχνικές δράματος, η κίνηση, το σώμα μας, τα εκφραστικά μας μέσα.

«Σκέφτομαι τις ιστορίες που διαλέγουμε κάθε φορά να “παίξουμε”. Σκέφτομαι τους μικρότερους και μεγαλύτερους ανθρώπους των ομάδων μας, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, να καταβάλουν κοπιαστική προσπάθεια να συνδυάσουν τις σκέψεις, τις ιδέες, τους στοχασμούς, τα σώματά τους ώστε να γίνουν κοινότητα.

Σκέφτομαι πως μόνο έτσι γίνεται να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τις πράξεις των ηρώων όπως αυτές διαλέγονται μέσα από τις ιστορίες. Σκέφτομαι εκείνη την αποφασιστική στιγμή που ο χρόνος διαστέλλεται ώστε να μπορούμε να βουτήξουμε μέσα στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας αποφασιστικά και εμείς.

Να αυτοσχεδιάσουμε, να παίξουμε ρόλους, να βάλουμε τους ήρωες να κάνουν όσα εμείς έχουμε επινοήσει για εκείνους ως προς τα γεγονότα της ιστορίας. Να διαλέξουμε και να πάρουμε την ευθύνη της επιλογής μας», αναφέρει η Πέγκυ Στεφανίδου για τα προγράμματα του εργαστηρίου.

Το εκπαιδευτικό δράμα αξιοποιεί μια σειρά από αναστοχαστικές τεχνικές και λειτουργίες που δίνουν την ευκαιρία στην ομάδα και στον δάσκαλο να διερευνήσουν στο εδώ και τώρα αλλά και να πάρουν μαζί τους ένα πολύτιμο μέρος αυτής της εμπειρίας, καθώς βγαίνουν και απομακρύνονται χρονικά από την διαδικασία. Μια εμπειρία βαθιά νοητική και στοχαστική και ταυτόχρονα απολαυστική, μέσα από εκείνη την ευχαρίστηση που προσφέρει η τέχνη και τα μέσα της, η ικανοποίηση της ανάγκης για αισθητικά ερεθίσματα, η ευκαιρία του βιωματικού παιχνιδιού.

Το εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου ιδρύθηκε το 2004 από την ίδια και την Πέγκυ Στεφανίδου. Από τότε έως σήμερα λειτουργούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά από προνήπιο έως και λύκειο, όπως επίσης σεμινάρια θεατρικής αγωγής για ενήλικες που δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά σε ομάδες παιδιών και εφήβων.

Τα φετινά προγράμματα

Τα προγράμματα για τα παιδιά ξεκινούν από μέσα Οκτωβρίου έως τέλη Μαΐου, με εξειδικευμένους δασκάλους εκπαιδευτικού δράματος και περιλαμβάνουν διαφορετικές ενότητες της καλλιτεχνικής αγωγής (λογοτεχνία, κινηματογράφος, κίνηση, κόμικς).

Τα σεμινάρια ενηλίκων οργανώνονται ως προγράμματα με αυτοτελείς κύκλους μέσα στη χρονιά που καλύπτουν παράλληλες ενότητες της θεατρικής αγωγής. Κάποιοι κύκλοι είναι αποκλειστικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Zoom, ενώ ορισμένοι οργανώνονται με την φυσική παρουσία στη τάξη.

Όλα τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο κτήριο της σχολής Χιλλ (από την είσοδο Ναύαρχου Νικοδήμου 22). Οι ομάδες των παιδιών χωρίζονται ανά σχολικές τάξεις και είναι ολιγομελείς.
Υπεύθυνοι των ομάδων είναι δάσκαλοι εξειδικευμένοι στο εκπαιδευτικό δράμα και θέατρο (Drama/Theatre in Education). Για όλες τις διδασκαλίες των παιδιών τη γενική εποπτεία έχει η Πέγκυ Στεφανίδου.

Τμήματα παιδιών 2022 -2023

Διαθέσιμα υπάρχουν προγράμματα για παιδιά από το Προνήπιο έως και την Γ’ Γυμνασίου σε 2ωρες συναντήσεις μία φορά την εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα:

Προνήπιο – Νηπιαγωγείο – Τετάρτη 18.00-19.15, Κόστος: 420,00 Ευρώ
Α´& Β´ & Γ Δημοτικού -Δευτέρα 18.00-19.30, Κόστος: 450,00 Ευρώ
Δ´ & Ε´ & ΣΤ´ Δημοτικού – Σάββατο 13.00-15.00, Κόστος: 500,00 Ευρώ
Α´ Γυμνασίου-Β´ Γυμνασίου – Σάββατο 15.00-17.00, Κόστος: 500,00 Ευρώ
Γ´ Γυμνάσιου-Λύκειο – Παρασκευή 19.00-21.00, Κόστος: 500,00 Ευρώ

Σεμινάρια Ενηλίκων

Διαδικτυακό σεμινάριο Εκπαιδευτικό Δράμα και Μυθολογία: Η Αρπαγή της Ευρώπης, από την Πέγκυ Στεφανίδου, Εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education), Ιδρύτρια του Εργαστηρίου.
Από 04/10 έως 08/11/2022, Κάθε Τρίτη, 19.00-21.00
Σύνολο: 12 ώρες, Κόστος: 80,00 Ευρώ

Διαδικτυακό “Masterclass – Playing it for real. The relationship between theatre, drama and play” με τον Chris Cooper, συγγραφέα, σκηνοθέτη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Accident Time (UK).
Από 19- 20/11 και 26-27/11, Ώρα: 18.00-20.30
Σύνολο: 10 ώρες, Κόστος: 80 ευρώ
Νέοι κύκλοι θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2023

Περισσότερες πληροφορίες

Εργαστήρι θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου
Ναυάρχου Νικοδήμου 22, Πλάκα
2103249829/6977843378 – mail: [email protected]
Διεύθυνση Εργαστηρίου: Αντωνία Βλάχου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Νόνη Ζαννή

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.