15ήμερο Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας

Ένας νέος θεσμός καλλιτεχνικής συνάντησης και εναλλακτικής δημιουργικής έκφρασης

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ελευσίνας διοργανώνει τον Ιούλιο «15ήμερο Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας», στο Παλαιό Ελαιουργείο, εγκαινιάζοντας ένα νέο θεσμό καλλιτεχνικής συνάντησης και εναλλακτικής δημιουργικής έκφρασης.

Νέοι πρωτοπόροι δημιουργοί, ερασιτεχνικοί θίασοι και πειραματικές ομάδες παρουσιάζουν στο Παλαιό Ελαιουργείο τους καρπούς των προσπαθειών και της έρευνας τους, δίνοντας στο θεατρόφιλο κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τα νέα ρεύματα και τάσεις του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της χώρας. Οι παραστάσεις έχουν συμβολική τιμή ενίσχυσης για τις ομάδες.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Ιουλίου
«Να ’ρθω μαζί σου;» της Αλεξάνδρας Κ*
Τέσσερις άνθρωποι εκτός τόπου και χρόνου, με μόνη αφορμή το σεξ, μοιράζονται μια βεράντα, ένα καλοκαιρινό βράδυ και μια Αθήνα που σε λίγες ώρες μπορεί και να μην υπάρχει πια. Καθώς η πόλη διανύει την τελευταία της -ίσως- νύχτα, οι τέσσερις καλούνται να επιλέξουν. Θα μείνουν; Θα φύγουν; Ποιους θα αφήσουν και ποιους θα ακολουθήσουν όταν το μπουλβάρ τελειώσει οριστικά; Το «Να ’ρθω μαζί σου;» είναι ένα κωμικό ρέκβιεμ για ένα κουαρτέτο ακυρωμένων ανθρώπων σε μια αγενέστατη πόλη που καταρρέει χωρίς να τους ρωτήσει.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Παίζουν:Λάζαρος Βαρτάνης, Κωνσταντίνος Καϊκής, Ζωή Καραβασίλη, Σύνθια Μπατσή

Κυριακή 21 Ιουλίου
«Οι πτυχιούχοι» του Χρήστου Βακαλόπουλου
Το σινεμά μπλέκεται με την πραγματικότητα, το παρελθόν είναι ένα μεγάλο φλας μπακ που κυκλοφορεί με κουκούλα στο κεφάλι, τα γεγονότα και οι εικόνες τρέχουν συνειρμικά σαν μουσικά κομμάτια δίσκου 45 στροφών. Το Πολυτεχνείο, οι γυναίκες, ο Γκοντάρ, η παιδική ηλικία, ο Κασσαβέτης, ο χορός, ο χρόνος, το μέλλον που απλώνεται μπροστά μας σαν χαράδρα, οι πόλεις, η Αθήνα που καίγεται για πτυχία κ.ά. συναντιούνται στην αποσπασματική και γοητευτική ιστορία του Βακαλόπουλου και οι τρεις ηθοποιοί, ο Παναγιώτης, η Κατερίνα και ο Σεραφείμ, προσπαθούν επί σκηνής να ακολουθήσουν το παράξενο νήμα του συγγραφέα, να πάρουν πτυχίο και να αναρωτηθούν στο τέλος μαζί του και μαζί μας: Και τώρα τι θα κάνουμε; Το καλοκαίρι θα τελειώσει σε απόλυτη σύγχυση με τη γραμμή του ορίζοντος…
Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν
Παίζουν: Παναγιώτης Κατσώλης, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Σεραφείμ Ράδης.

Τετάρτη 24 Ιουλίου
«Στον Τύχωνα»
Μια εικαστική εγκατάσταση-παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι «Δαίμονες». Μετά το τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος, ο Ντοστογιέφσκι γράφει ένα επιπλέον κεφάλαιο (δε δημοσιεύθηκε ποτέ λόγω της λογοκρισίας που υπέστη από τον εκδότη του), στο οποίο τοποθετεί τον Σταβρόγκιν (ένα από τα πλέον σημαντικά dramatis personae της λογοτεχνίας του) να κινείται από ανάγκη, να αναζητά τη λύτρωση, να οδηγείται σε μιαν απρόβλεπτη συνάντηση με το μοναχό Τύχωνα.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσορτέκης
Παίζουν: Ελευθερία Ρουσάκη, Γιάννης Τσορτέκης

Παρασκευή 26 Ιουλίου
«Η βλαμμένη»
Η Μαίρη είναι από τις παλαιότερες δασκάλες στο Emma Booker, ένα δημοτικό σχολείο στη Φλόριντα. Αλλά δεν είναι ένα τυχαίο σχολείο, ούτε η Μαίρη είναι μία τυχαία δασκάλα. Είναι το σχολείο που θα επισκεφτεί ο πρόεδρος της Αμερικής, George Bush Jr., και η Μαίρη είναι η δασκάλα που έχει επιλεγεί να πει ένα παραμύθι μπροστά στον πρόεδρο και στις τηλεοπτικές κάμερες. Έχει επενδύσει τα πάντα σε αυτή τη μέρα. Το μέλλον της, την καριέρα, τις σχέσεις της, αλλά κυρίως τα όνειρά της. Και τα έχει προετοιμάσει όλα τέλεια… Μέσα σε αυτή τη μέρα, μέσα σε αυτό το σχολείο, η Μαίρη θα βιώσει ολόκληρο το παραμύθι.
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Παίζουν: Μαρία Σκαφτούρα, Ειρήνη Βασιλάτου, Μπήλιω Καλιακάτσου, Βάλη Μαυρίδη, Φάνης Σακελαρίου

Κυριακή 28 Ιουλίου 
«Χταποδάκια και άλλα διηγήματα»
Στα πέντε αυτά διηγήματα, με φόντο την Ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, ξετυλίγονται ιστορίες ανταγωνισμού, διχόνοιας και ματαίωσης, στις οποίες καθημερινοί άνθρωποι βιώνουν την απόρριψη, την απόγνωση και τη μοναξιά. Θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν; Οι άνθρωποι του «τότε» συναντιούνται με τους ανθρώπους του «σήμερα» και η Ελλάδα της κρίσης απηχεί τη μεταπολεμική Ελλάδα. «Οι άνθρωποι θα αναστενάζουν πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο» θα συμπεράνει ο θίασος. Επί σκηνής εναλλάσσονται δραματικοί και κωμικοί τόνοι, σε μια προσπάθεια να αναδειχτούν πτυχές των ίδιων των κειμένων αλλά και να διαφανεί η ελπίδα με την οποία έχουμε ανάγκη να αντιμετωπίζουμε το παρόν και να ατενίζουμε το μέλλον. Εντέλει, «ποια είναι η Ελλάδα που θέλουμε;».
Μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα των Μ. Καραγάτση, Κώστα Ταχτσή, Μάριου Χάκκα, Δημήτρη Χατζή, Ντίνου Χριστιανόπουλου
Παίζουν: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου, Νατάσα Παπανδρέου

Δευτέρα 29 Ιουλίου 
«Συνέβη χθες»
Η καθημερινή τραγωδία του σύγχρονου ανθρώπου ξετυλίγεται κάτω από τη σκιά μιας βίαιης επίθεσης. Ήρωες χωρίς ταυτότητα, κομμάτια του ίδιου χορού, γίνονται τα μέλη ενός θιάσου και απαιτούν από τους θεατές να πάρουν θέση. Δεν είναι η μοίρα ή κάποιος Θεός που κινεί τα νήματα, αλλά η βαθιά αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει σαν μια ξεχωριστή μονάδα με προσωπική άποψη μέσα σε ένα σύνολο. Ένα έργο βασισμένο στο Shoot/Get treasure/Repeat του Mark Ravenhill.
Ομάδα AbnorMaL
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Πηνελόπη Φλουρή, Ειρήνη Ασημακοπούλου
Μετάφραση: Ιφιγένεια Ντούμη
Mουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Ίσαρης
Παίζουν: Eιρήνη Ασημακοπούλου, Παναγιώτης Ίσαρης, Πηνελόπη Φλουρή

Τετάρτη 31 Ιουλίου
«Η χαμένη τιμή της Katharina Blum» του Heinrich Böll
Η Καταρίνα Μπλουμ, μια νεαρή και ωραία οικιακή βοηθός, γίνεται άθελά της «πρόσωπο της ημέρας». Σε ένα αποκριάτικο πάρτι, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λούντβιχ Γκαίττεν που, όπως αποδεικνύεται, καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα «εγκλήματα» και «τρομοκρατικές ενέργειες». Έτσι, η Καταρίνα βρίσκεται άξαφνα στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου -που εκπροσωπείται από την εφημερίδα «Die Zeitung», και κυρίως στο στόχαστρο του αδίστακτου δημοσιογράφου Ταίτγκες. Η ιδιωτική ζωή της ηρωίδας καταστρέφεται. Ο αδίστακτος δημοσιογράφος δημοσιεύει συνεχώς πράγματα που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Η εκδίκηση της Καταρίνα Μπλουμ σε βάρος του έρχεται ως κάθαρση.
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη
Παίζουν: Κατερίνα Λάττα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ελεάνα Στραβοδήμου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ