Μια εκδήλωση για την «πάλη» χριστιανικής θρησκείας και ελληνικής παιδείας στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Εθνική Βιβλιοθήκη

Μια διάλεξη του καθηγητή Sébastien Morlet με επίκεντρο τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην «πάλη» μεταξύ της χριστιανικής θρησκείας και της ελληνικής παιδείας κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες θα λάβει χώρα στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη, Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, από 19.30 έως 21.30, ο Sébastien Morlet, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), Διευθυντής Eρευνών στην Ομάδα Μελέτης της Κλασικής και Ύστερης Αρχαιότητας, Επισκέπτης Ερευνητής στη Γαλλική Σχολή Αθηνών θα πραγματοποιήσει στην αγγλική γλώσσα διάλεξη με θέμα “Ancient christian thought and greek culture: rejection, appropriation, continuation (1st c.–6th c. CE)” – «Αρχαία χριστιανική σκέψη και ελληνική παιδεία: απόρριψη, πρόσκτηση, συνέχιση (1ος-6ος αι. μ.Χ.)». Προλογίζει ο Μανόλης Παπουτσάκης, Διευθυντής του Δελτίου Βιβλικών Μελετών και συντονίζει ο Τάσος Αναστασιάδης, Διευθυντής Σπουδών στη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Η γέννηση του χριστιανισμού προκάλεσε μια πρωτοφανή «κρίση συνειδήσεως» στον ελληνόφωνο κόσμο σχετικά με την ιδέα της παιδείας. Για πρώτη φορά στην ιστορία ξέσπασε και διαδόθηκε ευρέως ανάμεσα στους λογίους, μια διαμάχη για την παιδεία η οποία αποτέλεσε ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της αρχαίας χριστιανικής σκέψης. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν ο χριστιανισμός ήταν συμβατός με την παραδοσιακή, πολυθεϊστική παιδεία. Ορισμένοι χριστιανοί συγγραφείς στράφηκαν εναντίον της καταδικαστικά, ενώ άλλοι προσπάθησαν να την υπερασπιστούν ως χρήσιμη, αληθινή και ουσιωδώς συνδεδεμένη με την Αποκάλυψη. Στην πορεία των χρόνων, παρά την αρχική απόρριψη της ελληνικής παιδείας, οι χριστιανοί συγγραφείς υιοθέτησαν πολλά από τα στοιχεία της, εντοπίζοντας τη βαθιά συνέχεια ανάμεσα στο χριστιανικό στοχασμό περί παιδείας και στις απαντήσεις που δίνει η φιλοσοφική παράδοση των Ελλήνων σχετικά με αυτήν.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας