Η έκθεση του Δημήτρη Κοντού στα ιστορικά χνάρια της βυζαντινής παράδοσης

Τα Λατρευτικά του Δημήτρη Κοντού (1931-1996), αποτελούν ενότητα δεκατεσσάρων έργων, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα Τέχνης Δεσμός τον Μάρτιο του 1975. Ο καλλιτέχνης επέλεξε να εργαστεί πάνω στο συνθετικό δίπολο λατρευτική εικόνα με τάματα και πολύτιμα αφιερώματα, κατά κύριο λόγο κοσμήματα, σε ποικίλες παραλλαγές, για να σχολιάσει επίκαιρα πολιτικά και κοινωνικά θέματα. 

Η έκθεση των Λατρευτικών εμπλουτίζεται με ένα σύνολο αφιερωμάτων από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Τα  χριστιανικά τάματα συνομιλούν με τα έργα του Δημήτρη Κοντού καταδεικνύοντας εύγλωττα τη σχέση προτύπου και παράγωγου καλλιτεχνικού έργου.

Η έκθεση αναδεικνύει επιπλέον στο σύνολό τους όλες τις καλλιτεχνικές προτάσεις του Κοντού αναφορικά με τα θρησκευτικά θέματα, τους πειραματισμούς, τους νέους τρόπους έκφρασης πάνω στα ιστορικά χνάρια της βυζαντινής παράδοσης.

Η αναζήτηση στο εργαστήριο και στο αρχείο του έφερε στο φως σκίτσα και προσχέδια που τοποθετούνται στο β΄ μισό της δεκαετίας του 1960 (1965-1968) και αφορούν την αγιογράφηση της εκκλησίας του ορφανοτροφείου Άνω Γλυφάδας, η οποία όμως τελικά δεν υλοποιήθηκε. Το υλικό συμπληρώνουν σκίτσα με φανταστικά αρχιτεκτονικά μοντέλα ναών, μεμονωμένες μελέτες πάνω σε θρησκευτικά θέματα και εικονογραφικούς τύπους και τέλος ένα χαρακτικό σε λινόλαιο με τη μορφή του Αγίου Γεωργίου που φιλοτεχνήθηκε στα 1978.

Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρo του Μεγακλή Ρογκάκου στη στήλη μας exhibitionism

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ