Οι Cinema Paradiso στο ελculture.gr

«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα ευφάνταστο μουσικό καμβά πλούσιο σε αναφορές σε εικόνες και μνήμες του σινεμά»

Πολλοί οι λάτρεις του κινηματογράφου και των soundtracks-ανάμεσά τους και η υπογράφουσα- αλλά λίγες οι μπάντες που έχουν ασχοληθεί αποκλειστικά με το είδος αυτό. Στην Ελλάδα ένα δεκαμελές σχήμα, αποτελούμενο από τη μουσική αφρόκρεμα της γενιάς τους, έρχεται να καλύψει το κενό αυτό και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε αγαπημένα soundtrack εκτελεσμένα μέσα από τη δική τους ματιά. Λίγες μέρες πριν από τη ζωντανή τους εμφάνιση στο Gazarte, θελήσαμε να μάθουμε λίγα παραπάνω…

ελculture: Πότε ξεκινήσατε; Με ποια αφορμή, σκοπό και πώς προέκυψε το όνομα σας;
Cinema Paradiso: Ως Cinema Paradiso Project, ξεκινήσαμε πριν από 4 περίπου χρόνια. Αφορμή ήταν μια ξεχασμένη παρτιτούρα πάνω σε ένα αναλόγιο. Ήταν το “Tema d’amore” από την ταινία “Le nuovo Cinema Paradiso“. Μέσα από τη μουσική και την ανάμνηση της αγαπημένης αυτής ταινίας, γεννήθηκε η ιδέα να διαμορφώσουμε ένα μουσικό τοπίο με βάση τα δικά μας κινηματογραφικά βιώματα. Σκοπός ήταν να κάνουμε μερικές παραστάσεις. Η χαρά και η συγκίνηση που εισπράξαμε ήταν απρόσμενη. Η ανταπόκριση σε αυτό που παρουσιάζουμε μαζί με τη δική μας ευχαρίστηση από την όλη δημιουργική διαδικασία, αποτελεί τη βάση των Cinema Paradiso Project.     

ελc: Το ρεπερτόριό σας είναι αποκλειστικά soundtrack; Δώστε μου μουσικά και κινηματογραφικά references.
C.P: Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το σχήμα οριοθετεί τα soundtrack ως το μουσικό μας υλικό. Και μάλιστα όχι οποιαδήποτε soundtrack. Μας αρέσει να επιλέγουμε κυρίως μουσική και τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για τις ταινίες που έχουμε αγαπήσει και που με κάποιον τρόπο αποτελούν μέρος της προσωπικής μας ιστορίας. Η γκάμα είναι πραγματικά μεγάλη. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το “Nella Fantasia” του Ennio Morricone από το “The Mission“, το “Manha de Carnaval” του Luiz Bonfa από το “Orfeo Negro“, το “Alfama” των Madredeus από το “Lisbon Story” του Wim Wenders, το “Broken Bicycles” του Tom Waits από το “One from the Heart” του Coppola, το “Exit Music for a Film” των Radiohead από το “Romeo and Juliette“, μουσική και τραγούδια από τη σύμπραξη καλλιτεχνών όπως οι Clint Mansell και Darren Aronofsky, Goran Βregovic και Emir Kustorica, Ελένη Καραΐνδρου και Θεόδωρος Αγγελόπουλος… Μέχρι σήμερα στο ρεπερτόριό μας έχουμε σχεδόν εκατό κομμάτια από το Διεθνή και Ελληνικό Κινηματογράφο.

ελc: Πώς σχηματίστηκε το dream team των μουσικών; Οι κινηματογραφικές προτιμήσεις έπαιξαν ρόλο; Κάνατε ακροάσεις;
C.P: Ακροάσεις, με τη μορφή αιτήσεων και συνεντεύξεων, όχι δεν κάναμε. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζονται, είναι φίλοι, πάνω από 10 χρόνια. Μερικοί μάλιστα κρατούν τη φιλία τους από τα μαθητικά θρανία. Οι πραγματικές λοιπόν ακροάσεις ήταν ουσιαστικά οι προηγούμενες εμπειρίες που είχαμε μεταξύ μας. Τόσο σε μουσικό, όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο. Κεντρική βέβαια παράμετρο αποτέλεσε η επιθυμία μας το ηχόχρωμά μας να προέρχεται κατεξοχήν από φυσικά όργανα. Έτσι σχηματίστηκε – θα το επαναλάβουμε γιατί μας άρεσε – το “dream team” των μουσικών! Όσο για τις κινηματογραφικές προτιμήσεις, δεν αποτέλεσαν βέβαια κριτήριο αποκλεισμού κάποιου μουσικού από το σχήμα μας. Κινηματογραφικές όμως βόλτες και μνήμες που μοιραζόμαστε λειτούργησαν ως δυνατός πόλος έλξης.

ελc: Πώς επιλέγετε τα κομμάτια που θα συμπεριλάβετε κάθε φορά στο πρόγραμμά σας; Επειδή είστε και τόσα άτομα, έχετε δημοκρατικές διαδικασίες; Συμβαίνει ποτέ να βλέπετε όλοι μαζί μια ταινία και να αποφασίζετε; Μιλήστε μου για τη διαδικασία.
C.P: Το υλικό μας, όπως είπαμε, προέρχεται και συνεχώς εμπλουτίζεται από ταινίες που έχουμε δει στο παρελθόν και από καινούργιες δημιουργίες. Οι ιδέες προέρχονται από όλα τα μέλη. Κάποια βέβαια είναι λιγότερο και κάποια περισσότερο ενθουσιώδη! Πολλές ταινίες τις έχουμε δει μόνοι μας, άλλες ανά 2, 3 ή 4 από εμάς. Όλοι μαζί δεν το έχουμε κάνει. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Σχετικά με την επιλογή των κομματιών για τις παραστάσεις, τα κριτήριά μας έχουν επίκεντρο τον ακροατή. Το μουσικό εύρος των επιλογών μας αγγίζει πολλά και διαφορετικά ακούσματα. Η δομή του προγράμματος φροντίζουμε να είναι τέτοια ώστε η μετάβαση από το ένα άκουσμα στο άλλο να είναι ομαλή και ενδιαφέρουσα. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν ευφάνταστο μουσικό καμβά, πλούσιο σε αναφορές σε εικόνες και μνήμες του σινεμά.

ελc: Το δεκαμελές  μουσικό σχήμα  είναι κάτι που λειτουργεί και είναι βιώσιμο στις μέρες μας; Μιλώντας για θέματα λειτουργικότητας, αλλά και οικονομικών απολαβών φυσικά…
C.P: Πολύ εύστοχη ερώτηση! Η αλήθεια είναι ότι όλα τα μέλη του σχήματος είναι πολυάσχολα με αποτέλεσμα η ανεύρεση ωρών πρόβας να αποτελεί μερικές φορές πραγματική σπαζοκεφαλιά! Και φυσικά οι όποιες απολαβές μοιράζονται σε πολλά μέρη. Ότι είμαστε πολλοί μπορεί να έχει ως επακόλουθο αρκετούς περιορισμούς. Παρ’ όλα αυτά όμως, πιστεύουμε ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της δυναμικής που έχει το σχήμα μας. Κι αυτή η δυναμική μας έχει φτάσει ως εδώ. Μέχρι τώρα νομίζουμε ότι τα έχουμε καταφέρει πραγματικά αρκετά καλά. Αν συνυπολογίσουμε τις δυσκολίες των ημερών, θα λέγαμε ανέλπιστα καλά! 

ελc: Η δισκογραφία είναι ανάμεσα στα σχέδια σας;
C.P: Η ερώτησή σας έρχεται ταυτόχρονα σχεδόν με την κυκλοφορία του πρώτου μας CD με τίτλο Cinema Paradiso Project VOL I. Και όπως υπονοεί ο τίτλος, ελπίζουμε και για VOL II, III κοκ. Οπότε ναι, η δισκογραφία είναι μέσα στα σχέδιά μας.  

ελc: Στο δελτίο τύπου σας διαβάζουμε πως ένα μέλος του project σας είναι και γιατρός! Τον χρειαστήκατε ποτέ σε πρόβες ή live;
C.P: Τι εννοείτε; Μα προφανώς! Νομίζουμε μάλιστα ότι μετά από 4 χρόνια συνύπαρξης ως Cinema Paradiso Project μπορούμε πια με σιγουριά να προτείνουμε κάθε μουσικό σχήμα να έχει το γιατρό του…!

ελc: Τι να περιμένουμε να δούμε στις 30 Μαρτίου στο Gazarte;
C.P: Στο Gazarte θα παρουσιάσουμε, πιστεύουμε, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα! Θα περιλαμβάνει παλαιότερες αλλά και νέες μας επιλογές. Μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου και τη δική μας μουσική αισθητική ετοιμάζουμε ένα ταξίδι στα… πέρατα της γης, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τους ακροατές μας να συγκινηθούν, να χορέψουν, να ονειρευτούν! Ο κινηματογράφος υπήρξε άλλωστε από την εμφάνισή του τρόπος και τόπος αναπαράστασης των ονείρων μας.

Οι Cinema Paradiso εμφανίζονται την Κυριακή 30 Μαρτίου στο Gazarte

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.