Το Break the Chain 3 επιστρέφει 1 & 2 Δεκεμβρίου

Με νέες δράσεις, σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας

Το φεστιβάλ Break the Chain με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την κατάργηση της Δουλείας (2 Δεκεμβρίου), επιστρέφει για τρίτη χρονιά με νέες δράσεις, 1 και 2 Δεκεμβρίου, σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας και διαδίδει το μήνυμα «Μη μένεις αμέτοχος! Σπάσε την αλυσίδα της εκμετάλλευσης».

Το Break the Chain, αποτελεί μία συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης, η οποία με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού σε ένα κοινωνικό μέτωπο που εναντιώνεται στην εκμετάλλευση και στην εμπορία ανθρώπων, τη σύγχρονη δουλεία. Αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου, Ηρακλή Μοσκώφ, διοργάνωση της ΑΜΚΕ Locomotiva και της πολιτιστικής πλατφόρμας elculture.gr.

Ο Ηρακλής Μοσκώφ μιλάει για το αόρατο έγκλημα του εργασιακού trafficking

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου οι δράσεις του φεστιβάλ ξεκινούν με επίκεντρο την περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, σημείο που συνδυάζει το παρελθόν της ιστορικής Αθήνας με τη σύγχρονη διαπολιτισμική πραγματικότητα και αποτελεί δημόσιο χώρο έντονων ζυμώσεων.

H Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων φιλοξενεί 10:30-13:00 ομιλίες με εισηγητές εκπροσώπους θεσμικών εταίρων, κρατικών φορέων, ΜΚΟ, οργανώσεων και πρωτοβουλιών  με τις εξής θεματικές:

– Το εργασιακό Trafficking και ο ρόλος των Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Εργασιακό Trafficking – Sex Trafficking: H έμφυλη διάσταση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης
H εκπαίδευση και η ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας ως ένας μηχανισμός πρόληψης εργασιακού Trafficking

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Εθνικός Εισηγητής για το Human Trafficking Ηρακλής Μοσκώφ ,  ο αντιδήμαρχος Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ενώ το συντονισμό έχει αναλάβει ο πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου.

Παράλληλα στην Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης δήμου Αθηναίων, 11:00-13:00, η Fair Τrade Hellas διοργανώνει workshop για παιδιά και νέους με τίτλο «Δίκαιο Εμπόριο: Το παιχνίδι της συναλλαγής». Το εργαστήρι έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει για θέματα trafficking παιδιών και γυναικών κατά την παραγωγική διαδικασία αγαθών που απολαμβάνουμε καθημερινά χωρίς να γνωρίζουμε συνειδητά και να βοηθήσει να σκεφτόμαστε ως πιο υπεύθυνοι καταναλωτές, άρα και ενεργοί πολίτες.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εκδηλώσεων, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει γνωστά μουσικά κομμάτια από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο, στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Οι εκδηλώσεις της απογευματινής ζώνης μεταφέρονται στον αγαπημένο χώρο της Πειραιώς 260, στην αίθουσα Ε. Το άνοιγμα πραγματοποιεί στις 17:00 η θεατρική παράσταση «Λαμπεντούζα» σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου. Το έργο του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Άντερς Λουστγκάρτεν, πραγματεύεται το φαινόμενο της μετανάστευσης στις μέρες μας και την αντιμετώπισή του.

«Λαμπεντούζα»
«Λαμπεντούζα»

Ακολουθεί η περφόρμανς «SENSUAL LUMINA. είναι ΜΗΧΑΝΗ.»,  η οποία χρησιμοποιεί το ένδυμα SensoLumina (Link www.pascalis.gr/sensolumina.html) ως μέσο για να αναφερθεί στην αντικειμενοποίηση των θυμάτων trafficking που μεταβάλλονται σε εργαλεία σεξουαλικής ικανοποίησης. Η έκπτωση από την ανθρώπινη υπόσταση οδηγεί σε εξίσωση με έξυπνα τεχνολογικά προϊόντα, σχεδιασμένα κατ’ εικόνα των χρηστών τους, που όμως δεν υπερβαίνουν το σκοπό της χρήσης τους. Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί στις 18:45 και θα επαναληφθεί στις 21:00.

Στις 19:30, θέση στη σκηνή παίρνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στέλνοντας το δικό της ηχηρό μουσικό μήνυμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ. H ημέρα κλείνει με την προβολή της «Zenaida» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου, μια ταινία για τα θύματα του trafficking με ανθρωποκεντρική ματιά παρουσία των σκηνοθετών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και τη Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων.

«Zenaida»
«Zenaida»

Στο χώρο Πειραιώς 260, φιλοξενούνται επίσης οι παράλληλες δράσεις: «MyShadow», περφόρμανς της ομάδας 365 FlashmoB [365 FB] που έχει σκοπό να ξαφνιάσει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του δημιουργώντας του τη σκέψη, «Τι είναι αυτό;» και installation της Α21 «Η εργασιακή εκμετάλλευση μέσα από την υπόθεση της Μανωλάδας».

Την 1η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η κλειστή εκδήλωση 3rd CSR Connecting Event, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η οποία έχει στόχο να φέρει κοντά στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με οργανώσεις και άτυπες ομάδες πολιτών. Η φετινή διοργάνωση αναδεικνύει τις δράσεις οργανώσεων και άτυπων ομάδων που δραστηριοποιούνται στα θέματα του human & labour trafficking. «Είναι πεποίθησή μας πως η ενδυνάμωση των ανθρώπων, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (γυναίκες, μετανάστες κτλ.) συνδράμει ουσιαστικά στην αποφυγή της εμπλοκής τους στα γρανάζια του trafficking».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.