Backlist Reading Challenge – 5 βιβλία που είναι στη λίστα μας

”Backlist Reading challenge” ή αλλιώς βιβλία που είναι απολύτως must να διαβάσουμε και ακόμα δεν έχουμε προλάβει

Το Public δημιούργησε την απόλυτη ετήσια πρόκληση ανάγνωσης, μια πλήρως προσαρμόσιμη αναγνωστική πρόκληση που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να δοκιμάσετε νέους συγγραφείς και είδη, και να καταρρίψετε τους αναγνωστικούς σας στόχους.

Αυτό τον μήνα ξεκινάμε με ”Backlist Reading challenge” ή αλλιώς κορυφαία βιβλία που είναι απολύτως must να διαβάσουμε και ακόμα δεν έχουμε προλάβει. Στη λίστα μας τα βιβλία «Λίγη Ζωή» της Χάνια Γιαναγκιχάρα, «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» του Καζούο Ισιγκούρο, «Τσέρνομπιλ, Ένα χρονικό του μέλλοντος» της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, «Τελειώνει με εμάς» της Colleen Hoover και «Σάγκι Μπέιν» του Douglas Stuart. 

 

Λίγη ζωή – Hanya Yanagihara | Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

«Μόνο στις ταινίες θα βρεις κάποιον που να σου τα προσφέρει όλα. Μα δεν είμαστε σε ταινία. Στον πραγματικό κόσμο πρέπει να αναγνωρίσεις με ποια τρία χαρακτηριστικά θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου, και μετά να ψάξεις αυτά τα τρία χαρακτηριστικά σε έναν άλλον άνθρωπο. Έτσι είναι η πραγματική ζωή.»

Τέσσερις φίλοι και συμφοιτητές μετακομίζουν, μετά την αποφοίτησή τους, στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους – άφραγκοι, χαμένοι, με μόνο τους στήριγμα τη φιλία τους και τις φιλοδοξίες τους. Ο ευγενής, ωραίος Γουίλεμ, επίδοξος ηθοποιός, ο Τζέι Μπι, ζωγράφος από το Μπρούκλιν, που προσπαθεί να κατακτήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο, ο Μάλκολμ, αρχιτέκτονας σε μια σημαντική εταιρεία και ο Τζουντ – ο ιδιοφυής, αινιγματικός Τζουντ. Όπως περνούν οι δεκαετίες, οι σχέσεις τους βαθαίνουν, αλλά και σκοτεινιάζουν, καθώς τις χρωματίζουν ο εθισμός, η επιτυχία, η περηφάνια.

Ωστόσο η σπουδαιότερη πρόκληση, συνειδητοποιούν όλοι, είναι ο ίδιος ο Τζουντ, πλέον ένας απίστευτα χαρισματικός δικηγόρος μα και ένας άνθρωπος ολοένα και πιο διαλυμένος, με το σώμα του και τον νου του σημαδεμένα από τους ανείπωτους τρόμους της παιδικής του ηλικίας – κυνηγημένος από τραύματα που φοβάται ότι όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει ποτέ, αλλά και θα τον ορίζουν για πάντα. 

Το βιβλίο «Λίγη Ζωή» κυκλοφόρησε το 2015 σχεδόν αθόρυβα. Γρήγορα όμως η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε καθιερώνοντας τη Χάνια Γιαναγκιχάρα ως μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Αμερικανίδες συγγραφείς. Συνταρακτικό σπαρακτικό, καθηλωτικό. Αυτοί ήταν μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν από κοινό και κριτικούς. Με πλούσια πρόζα η Γιαναγκιχάρα γράφει έναν τραγικό, υπερβατικό ύμνο στην αγάπη, μια αριστοτεχνική απεικόνιση του σπαραγμού, της τυραννίας της μνήμης και των ορίων της ανθρώπινης αντοχής.

 

Μη μ’ αφήσεις ποτέ – Καζούο Ισιγκούρο | Εκδόσεις Ψυχογιός

 

 

Η Κάθι, η Ρουθ και ο Τόμι μεγαλώνουν εσωτερικοί σ’ ένα απομονωμένο ίδρυμα στην αγγλική ύπαιθρο. Είναι ένα σχολείο με παράξενους, αυστηρούς κανόνες, όπου οι καθηγητές δεν παύουν στιγμή να υπενθυμίζουν στους μαθητές τους πόσο ξεχωριστοί είναι. Αλλά αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι μια ασύλληπτα σκληρή αλήθεια – και μια ακόμη πιο σκληρή μοίρα που τους περιμένει στον έξω κόσμο. Οι τρόφιμοι του Χάιλσαμ βρίσκονται εκεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Για την ακρίβεια, έχουν φτιαχτεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Αρκετά χρόνια αργότερα, η 31χρονη πλέον Κάθυ επιτρέπει στον εαυτό της να υποκύψει στην έλξη της μνήμης. Κι αυτή η κατάβαση στο παρελθόν και στη φαινομενικά ευτυχισμένη παιδική ηλικία θα φέρει στην επιφάνεια παράξενα, σκοτεινά μυστικά, θα τη βοηθήσει να αντέξει τα χτυπήματα ενός σκληρού κόσμου και να επανατοποθετήσει τις σχέσεις της με τους ανθρώπους που αγαπά.

Ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο υπογράφει ένα δυστοπικό, εφιαλτικό μυθιστόρημα για την ίδια την ανθρώπινη φύση και την εύθραυστη ουσία της ζωής. «Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;», «Τι είναι η ψυχή;», «Ποιος είναι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργηθήκαμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να τον εκπληρώσουμε;», αναρωτιέται ο Ισιγκούρο στο για πολλούς καλύτερο βιβλίο του μετά «Τα απομεινάρια μιας μέρας».

Το έκτο βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο υπήρξε υποψήφιο για Booker και μεταφέρθηκε το 2011 στον κινηματογράφο με τους Κάρι Μάλιγκαν, Άντριου Γκάρφιλντ και Κίρα Νάιτλι.

 

 

Τσέρνομπιλ, Ένα χρονικό του μέλλοντος – Σβετλάνα Αλεξίεβιτς | Εκδόσεις Πατάκη

 

 

Την 26η Απριλίου του 1986 μια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνοµπιλ. Το ατύχημα αυτό χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η βραβευμένη με Νόμπελ Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς δέκα χρόνια μετά το «ατύχημα» περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη, όχι χωρίς τίμημα και για τη δική της υγεία, μίλησε µε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών.

«Το βιβλίο αυτό δε μιλάει για το Τσέρνομπιλ αλλά για τους ανθρώπους του Τσέρνομπιλ. Για όλους αυτούς για τους οποίους ξέρουμε τόσα λίγα πράγματα, σχεδόν τίποτα. Δεν ασχολήθηκα με τα γεγονότα αυτά καθ’ εαυτά. Προσπάθησα να εξερευνήσω τα συναισθήματα, να μάθω τι ένιωσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είχαν αγγίξει το άγνωστο, το μυστήριο.», εξομολογείται η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στις πρώτες σελίδες του βιβλίου της, ενός βιβλίου που σύμφωνα με την ίδια θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «Μια ιστορία που δε γράφτηκε ποτέ».

Εκατό μαρτυρίες αποτέλεσαν το παρόν βιβλίο. Μιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, μαθητές, πυροσβέστες, επιστήμονες, μελλοθάνατοι και συγγενείς μελλοθανάτων, μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά, μαθητές που δεν συναντιούνται πια στο σχολείο µα σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη, γονείς που έθαψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν.

Όπως σημειώνει ο Θανάσης Τριαρίδης στον πρόλογο του «Τσέρνομπιλ» «Το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς – εν τέλει το βιβλίο των μαρτύρων μιας αθέατης, αόρατης, σιωπηλής, αν-αίσθητης φρίκης– δεν είναι απλώς ένα ακόμη βιβλίο για το Τσέρνομπιλ, είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία μαρτυριών του 20ου αιώνα, όμορο και ανάλογο του ~Ημερολογίου~ της Άννας Φρανκ και του ~Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος~ του Πρίμο Λέβι.» 

 

Tελειώνει με εμάς – Colleen Hoover | Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική ιστορία της μητέρας της και τη βίαιη συμπεριφορά του πατέρα της η Αμερικανίδα συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο για την ενδοοικογενειακή βία αλλά και για τη δύναμη του θύματος να τερματίσει μία κακοποιητική σχέση.

Στο βιβλίο της Colleen Hoover παρακολουθούμε την ιστορία της Λίλι, μιας κοπέλας που αν και η ζωή δεν ήταν πάντα ιδανικά πλασμένη και εύκολη, εκείνη δουλεύει σκληρά και με θέληση για να αποκτήσει όλα όσα ονειρεύεται. Αφού έφυγε από τη μικρή πόλη του Μέιν, σπούδασε, μετακόμισε στη Βοστόνη και άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Εκεί θα γνωρίσει τον γοητευτικό, δυναμικό νευροχειρουργό Ράιλ Κινκέιντ, και ξαφνικά η ζωή της φαντάζει πολύ όμορφη για να είναι αληθινή.

Ωστόσο η άρνησή του για οποιαδήποτε δέσμευση είναι ανησυχητική. Και παρόλο που η Λίλι γίνεται η εξαίρεση στον κανόνα του, πολλά είναι εκείνα τα ερωτήματα που την κατακλύζουν για αυτή του την άρνηση, στα οποία έρχονται να προστεθούν και οι σκέψεις της για τον Άτλας Κόριγκαν – τον πρώτο της έρωτα που τη δένει με το παρελθόν που άφησε πίσω της. Όταν ξαναεμφανίζεται, ξαφνικά ό,τι έχει χτίσει η Λίλι με τον Ράιλ απειλείται…

Μια δυνατή ιστορία, την οποία η μονοπρόσωπη αφήγηση την φορτίζει συγκινησιακά ακόμα περισσότερο. Στο επίκεντρο η πραγματικότητα και οι συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας, που έχει ζήσει και η ίδια η συγγραφέας, όπως αναφέρει στο σημείωμά της. Βασισμένο στην ιστορία της μητέρας της και την κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα της, αγγίζει με ρεαλισμό το σημαντικό ζήτημα της κακοποίησης.

Η Colleen Hoover συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό το 2012 με το μυθιστόρημα ”Slammed”. Έκτοτε ακολoύθησαν πολλά βιβλία. Το «Τελειώνει με εμάς» όμως ήταν εκείνο που της χάρισε παγκόσμια αναγνώριση. Αν και είχε δημοσιευτεί πέντε χρόνια πριν, πρωταγωνίστησε το 2021 στο TikTok με την κοινότητα της πλατφόρμας να το αποθεώνει. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει για 41 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή της λίστας των best sellers των New York Times.

 

Σάγκι Μπέιν – Douglas Stuart | Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Γλασκόβη. Αρχές της δεκαετίας του 1980. Η πόλη βρίσκεται σε παρακμή, οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν βυθίσει ολόκληρες οικογένειες στην ανεργία, κι όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Η Άγκνες Μπέιν είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για τη ζωή. Ονειρεύεται πράγματα πιο σπουδαία: ένα δικό της σπίτι, μια ζωή με μεγαλύτερες πολυτέλειες, σαν εκείνες που βλέπει στα περιοδικά, οτιδήποτε θα μπορούσε να φωτίσει κάπως τη δική της γκρίζα ζωή. Προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της παραμένοντας περιποιημένη και όμορφη, αλλά τελικά καταφεύγει στο ποτό, βρίσκοντας σε αυτό ολοένα και μεγαλύτερη ανακούφιση.

Όταν ο άντρας της την εγκαταλείπει, η Άγκνες και τα τρία παιδιά της θα βρεθούν σε αδιέξοδο, σε αυτή τη διαλυμένη πόλη. Και όσο εκείνη θα βουλιάζει όλο και περισσότερο στον αλκοολισμό, τα παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν, να σώσουν τον εαυτό τους. Ο μικρός Σάγκι όμως μένει. Και δεν σταματά ποτέ να ελπίζει. Ελπίζει πως οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες, πως η μητέρα του θα σωθεί. Και την ίδια στιγμή, ο ίδιος αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του, να καταλάβει ποιος είναι και γιατί όλοι τον αντιμετωπίζουν σαν κάτι διαφορετικό.

Στο πρώτο του μυθιστόρημα ο Douglas Stuart αντλώντας υλικό από τα προσωπικά του βιώματα πλάθει μία βαθιά συγκινητική ιστορία για τον εθισμό, τη φτώχεια και τη σεξουαλικότητα, μα πάνω από όλα μία ιστορία για την αγάπη. Με γραφή ωμή αλλά και τρυφερή μιλά για την ανέχεια, τις καταχρήσεις και τις διαλυμένες οικογένειες. Μέσα από το σκοτάδι όμως μας φανερώνει το φως, την αφοσίωση και τελικά την ελπίδα.

Το μυθιστόρημα «Σάγκι Μπέιν» κέρδισε κοινό και κριτικούς, μεταφράστηκε σε πάνω από είκοσι γλώσσες και κατέκτησε το ένα βραβείο μετά το άλλο με αποκορύφωμα το Booker 2020. 

 

 

tags / Public

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.