Το καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, το Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει για 7η χρονιά, με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, μεταμορφώνονται σε «θερινά σινεμά» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στην φετινή διοργάνωση, το 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, σε συνεργασία με το British Council, επιλέγει και παρουσιάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας μια σειρά από ταινίες – κληρονομιά του βρετανικού γοτθικού τρόμου. Οι ταινίες του αφιερώματος «British Gothic» θα προβληθούν σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να τις απολαύσει σε όλο τους το κινηματογραφικό μεγαλείο.
Aκόμα, καταξιωμένα δράματα και πολυβραβευμένες δημιουργίες από ολόκληρο τον κόσμο, διαχρονικά cult movies, ελληνικά φιλμ και ανεξερεύνητα διαμάντια του σινεμά συνοδευόμενα από ζωντανή μουσική αποτελούν το φετινό πρόγραμμα του 7th Athens Open Air Film Festival!
Ιούνιος – Αύγουστος
Η Παρέα των Λύκων του Νιλ Τζόρνταν (1984)
Aφιέρωμα «British Gothic» – προβολή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου την Tρίτη 13 Ιουνίου:
Από τα στολίδια του φανταστικού σινεμά, η «Παρέα των Λύκων» παραμένει ένα μυσταγωγικό κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες.

Ο Φίλος μου κι Εγώ του Μπρους Ρόμπινσον (1987)
Πλατεία Αυδή την Πέμπτη 15 Ιουνίου:
Η αλησμόνητη μαύρη κωμωδία που έχει αναγορευτεί στο cult δημιούργημα της μοντέρνας βρετανικής οθόνης. Η προβολή της ταινίας γίνεται με αποκατεστημένη κόπια, για τον εορτασμό 30 ετών από την πρώτη της κυκλοφορία.
Οι περιπέτειες της Πρισίλα, βασίλισσας της Ερήμου του Στέφαν Έλιοτ (1984)
Ακαδημία Πλάτωνος τη Δευτέρα 19 Ιουνίου:
Mια φαντασμαγορική και άκρως χιουμοριστική ταινία δρόμου, βραβευμένη με Όσκαρ κοστουμιών και με αξέχαστο πρωταγωνιστικό τρίο τους Τέρενς Σταμπ, Γκάι Πιρς και Χιούγκο Γουίβινγκ.

Stop making Sense, του Τζόναθαν Ντέμι (1984)
Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στην Πλατεία Αβησσυνίας την Τετάρτη 21 Ιουνίου:
Ο «Πολίτης Κέιν» των κινηματογραφημένων συναυλιών εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα κορυφαία μουσικά φιλμ όλων των εποχών, καταγράφοντας μοναδικά τρεις live εμφανίσεις των Talking Heads από το 1984. Η προβολή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο ταλέντο του Τζόναθαν Ντέμι, ο οποίος εγκατέλειψε αιφνίδια τη ζωή μόλις πριν μερικές εβδομάδες.
Θα ακολουθήσει πάρτι στο Sober.
Tungsten του Γιώργου Γεωργόπουλου (2011)
Άλσος Νέας Σμύρνης την Παρασκευή 23 Ιουνίου:
Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων, ο Γιώργος Γεωργόπουλος φιλμάρει με στιβαρό αφηγηματικό έλεγχο, «χτίζει» ατμόσφαιρα και πλαισιώνει τις ανθρώπινες ιστορίες του με κλιμακούμενο σασπένς.

Ο Νότος του Βίκτορ Ερίθε (1983)
Νομισματικό Μουσείο τη Δευτέρα 26 Ιουνίου:
Μετά το αριστουργηματικό «Πνεύμα του Μελισσιού», μια από τις καλύτερες (και ακόμη ανεξερεύνητες από το ευρύ κοινό) δημιουργίες της δεκαετίας του ’80 και ένας από τους σταθμούς της ισπανικής οθόνης.
Επικίνδυνα Χρόνια του Πίτερ Γουίαρ (1982)
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο την Τετάρτη 28 Ιουνίου:
Ο Αυστραλός δημιουργός του «Κύκλου των Χαμένων Ποιητών» και του «Truman Show» αφηγείται ένα ταξίδι μύησης και αυτογνωσίας, υπογράφοντας μια εκπληκτική σπουδή πάνω στην αδυναμία του Δυτικού ανθρώπου να δει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για τη Λίντα Χαντ.

Ερωτικό Κτήνος του Τζόναθαν Γκλέιζερ (2000)
Άλσος Πετραλώνων (εντός του γηπέδου μπάσκετ) την Παρασκευή 30 Ιουνίου:
Πριν το «Under the Skin» ο Γκλέιζερ παραδίδει έναν αιφνίδιο συνδυασμό μαύρης κωμωδίας και γκανγκστερικής περιπέτειας, ο οποίος έφτασε μέχρι τα Όσκαρ χάρη στην δαιμόνια ερμηνεία του Μπεν Κίνγκσλεϊ.
Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ της Λότε Ράινιγκερ (1926)
Live μουσική συνοδεία από Larry Gus with Jay Glass Dubs στην Πλατεία Κοτζιά την Τετάρτη 5 Ιουλίου:
Βασισμένο σε ιστορίες από τις «Χίλιες και μία Νύχτες», το φιλμ της πρωτοπόρου Λότε Ράινιγκερ αποτελεί ξεχωριστή στιγμή για το σινεμά μιας και θεωρείται όχι μόνο το πρώτο μεγάλου μήκους δημιούργημα κινουμένων σχεδίων, αλλά και ένα από τα καλύτερα που έγιναν ποτέ.
Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι των Τζόελ & Ίθαν Κοέν (1998)
Παραλία Αγ. Κοσμά την Παρασκευή 7 Ιουλίου:
Οι μπελάδες του παροιμιωδώς ράθυμου Τζεφ «The Dude» Λεμπόφσκι, που ξεκίνησαν από μια ατυχή συνωνυμία κι ένα κλεμμένο χαλί, έχουν ανυψωθεί στη σφαίρα του λατρευτικού cult, παρέα με μορφές ανεπανάληπτες όπως αυτές του Τζον «Τζίζους» Τορτούρο ή του ιδιαιτέρως ευέξαπτου Τζον Γκούντμαν.
Θα ακολουθήσει beach party με dj set από τον Γιώργο Μουχταρίδη του Pepper 96,6.

Η Νύχτα των Βρυκολάκων του Ρόμαν Πολάνσκι (1962)
Aφιέρωμα «British Gothic» – Σινέ Ριβιέρα την Tετάρτη 12 Ιουλίου:
Ένα μικρό αριστούργημα μαύρης κωμωδίας και αυθεντικού τρόμου το οποίο εξιστορεί τις προσπάθειες ενός ηλικιωμένου κυνηγού βρυκολάκων και του αδέξιου βοηθού του (τον υποδύεται απολαυστικά ο ίδιος ο Πολάνσκι) να εξαρθρώσουν μια απέθαντη οικογένεια από βαμπίρ στα χιονισμένα Καρπάθια. Η ταινία θα προβληθεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για τον εορτασμό 50 ετών από την πρώτη της κυκλοφορία στις αίθουσες.
Ορφέο Νέγκρο του Μαρσέλ Καμί (1984)
Στο πλαίσιο της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας, Σινέ Δεξαμενή την Παρασκευή 14 Ιουλίου:
Βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, η εκμοντερνισμένη και βαθιά γοητευτική παραλλαγή στον ελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης παραμένει μέχρι σήμερα ένας λυρικός και μαγευτικός εορτασμός της ζωής, της αγάπης και της μουσικής.
Ο Τυχοδιώκτης του Ρίο του Φιλίπ ντε Μπροκά (1964)
Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή την Τρίτη 18 Ιουνίου:
Μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στη Γαλλία και με διεθνή απήχηση που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ με μια υποψηφιότητα Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, ο «Τυχοδιώκτης του Ρίο» είναι μια χιουμοριστική και ασταμάτητα διασκεδαστική παραλλαγή των περιπετειών του Τζέιμς Μποντ με πρωταγωνιστή έναν ακαταμάχητο Ζαν Πολ Μπελμοντό.
Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

Mad Max 2: The Road Warrior, του Τζορτζ Μίλερ (1981)
Θέατρο Λυκαβηττού την Πέμπτη 20 Ιουλίου:
Μελλοντολογικό γουέστερν, υπερβίαιο καρτούν, χέβι μέταλ φαντασίωση, ταινία δρόμου με σπασμένα τα φρένα, περιπέτεια με συγκινήσεις τις οποίες ελάχιστα φιλμ κατάφεραν ποτέ να μιμηθούν, το «Mad Max 2».
Θα ακολουθήσει πάρτι με dj set από τον Best 92,6
Τα Κουρέλια τραγουδάνε ακόμα του Νίκου Νικολαΐδη (1979)
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το Σάββατο 22 Ιουλίου:
Μια από τις αδιαφιλονίκητες και πιο διαχρονικά cult δημιουργίες του ελληνικού σινεμά, τα ατίθασα «Κουρέλια» του Νίκου Νικολαΐδη είναι μια απρόσμενη ιστορία παρέας, ένα παραβατικό χρονικό σεξ, βίας και ροκ εντ ρολ το οποίο ξεσπά σαν εκτόνωση και σπαρακτικός αποχωρισμός για μια ολόκληρη εποχή.
Δράκουλας, ο Βρυκόλακας των Καρπαθίων του Τέρενς Φίσερ (1958)
Aφιέρωμα «British Gothic» – Σινέ Τριανόν την Τρίτη 25 Ιουλίου:
Ο Μπραμ Στόκερ εισήγαγε στη λογοτεχνία του φανταστικού έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες της και ο κινηματογράφος βρήκε στο χλωμό παρουσιαστικό και την υποβλητική φιγούρα του αιμοδιψούς Κόμη το πιο σαγηνευτικό τέρας της 7ης τέχνης, βρίσκοντας ιδανική ενσάρκωση στα χαρακτηριστικά του Κρίστοφερ Λι. Η προβολή γίνεται με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Μάντεψε ποιον θα σκοτώσουν απόψε των Α. Καβαλκάντι, Τσ. Κράιτον, Μπ. Ντίρντεν, Ρ. Χάμερ (1945)
Aφιέρωμα «British Gothic» – Πεζόδρομος Διον. Αρεοπαγίτου την Πέμπτη 27 Ιουλίου:
Η σπονδυλωτή ταινία τρόμου ενώνει δεξιοτεχνικά τις διαφορετικές αφηγήσεις σε ένα αμάλγαμα γοτθικού τρόμου, εκλαϊκευμένης ψυχανάλυσης, ονειρικής ατμόσφαιρας και βρετανικού φλέγματος, που κλιμακώνεται σε έναν αναπόδραστο εφιάλτη.
Το Καταραμένο Σκιάχτρο του Ρόμπιν Χάρντι (1973)
Aφιέρωμα «British Gothic» – Πλατεία Παναιτωλίου την Παρασκευή 18 Αυγούστου:
Ένα από τα πιο επιδραστικά φιλμ τρόμου όλων των εποχών εξιστορεί τις έρευνες ενός άκαμπτου αστυνομικού ο οποίος φτάνει σε ένα νησί για να αναζητήσει τα ίχνη ενός μικρού κοριτσιού και έρχεται αντιμέτωπος με την παγανιστική θρησκευτική αίρεση που βασιλεύει εκεί. Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη εκδοχή που είχε αρχικά οραματιστεί ο σκηνοθέτης της.
Το πέρασμα στην Ινδία του Ντέιβιντ Λιν (1984)
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Παρασκευή 18 Αυγούστου:
Για το κύκνειο άσμα του, ο Ντέιβιντ Λιν («Ο Λόρενς της Αραβίας», «Δρ. Ζιβάγκο») συγκέντρωσε 11 υποψηφιότητες και δύο νίκες στα Όσκαρ (Β’ Γυναικείος ρόλος για την υπέροχη Πέγκι Άσκροφτ και Καλύτερη Μουσική για τις αριστοκρατικές παρτιτούρες του Μορίς Ζαρ), αφήνοντας παρακαταθήκη ένα από τα τελευταία γνήσια μεγαλειώδη φιλμ στην ιστορία του σινεμά.

Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης του Έκτορ Μπαμπένκο (1985)
Πεζόδρομος Διον. Αρεοπαγίτου την Παρασκευή 25 Αυγούστου:
Γραμμένο το 1976 από τον εκπατρισμένο Αργεντινό λογοτέχνη Μανουέλ Πουίγκ, το «Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» θριάμβευσε στις Κάννες και κέρδισε 4 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, από τα οποία ο Γουίλιαμ Χαρτ κατέληξε με ένα χρυσό αγαλματάκι που του ανήκε δικαιωματικά.
Σεπτέμβριος
Η Νύχτα του Δαίμονα του Ζακ Τουρνέρ (1957)
Aφιέρωμα «British Gothic», Άλσος Πετραλώνων την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου:
Θα προηγηθεί η προβολή της μικρού μήκους ταινίας «The Mistletow Bough»: Ο αδιαφιλονίκητος μαέστρος του υπαινικτικού τρόμου στο σινεμά, υπεύθυνος για το «Cat People» και το «Περπάτησα με ένα Ζόμπι», παραδίδει εδώ ένα από τα αριστουργήματά του, αντλώντας μεγάλες ανατριχίλες.