Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας

Ένας νέος θεσμός στη μουσειοπαιδαγωγική αλλά και στη θεατροπαιδαγωγική εκπαίδευση με δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά συμπράττουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας».

Τριάντα διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες από τον χώρο της αρχαιολογίας, μουσειολογίας, θεατρολογίας και των παραστατικών τεχνών επιμελήθηκαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό στη μουσειοπαιδαγωγική αλλά και στη θεατροπαιδαγωγική εκπαίδευση.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την αρχαία τραγωδία, με τη σύγχρονη γλώσσα του θεάτρου και τη θεατρική πρακτική.

Η εκπαιδευτική δράση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες:

– Στην αρχή του προγράμματος πραγματοποιείται συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη λειτουργία τόσο του θεατρικού χώρου, όσο και της τραγωδίας, ως δραματικό είδος. Μεταξύ άλλων γίνεται  εισαγωγή στη γέννηση του θεάτρου και τη λειτουργία του ως φορέα κοινωνικοπολιτικής εκπαίδευσης στην αρχαία Αθήνα.

– Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολουθούν την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου.

– Στο τέλος οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες με τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς της παράστασης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι συμμετέχοντες θα λάβουν υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα   με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του υλικού.

Η διάρκεια  της εκπαιδευτικής δράσης είναι 2 ώρες.

Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο α) σε αρχαιολογικούς χώρους στα νησιά της Περιφέρειας Πειραιά (Κύθηρα, Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος, Γαλατάς Τροιζήνας, Αγκίστρι, Αίγινα,  Σαλαμίνα), β) στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου, στον Άλιμο και γ) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά www.dithepi.gr συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής.

**Λόγω του περιορισμένου αριθμού των παραστάσεων, θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.**

Αντιγόνη

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος  «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» στη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Λάλος ο οποίος σημειώνει για την παράσταση:

«Ένα σκονισμένο τοπίο. Ένας ρημαγμένος λαός μετά από έναν ανελέητο εμφύλιο. Οι αξίες βρίσκονται υπό δοκιμασία. Ο νέος κυβερνήτης θα πάρει μια απόφαση τραγική. Να μην θάψει τον εισβολέα που όμως είναι συγγενής του. Όλος ο λαός σιωπά για την απόφαση του. Εκτός από έναν. Την Αντιγόνη. Αυτή θα κάνει αυτό που το εθιμικό δίκαιο απαιτεί και θα θάψει τον αδερφό της.

Μια τιτάνια μάχη μεταξύ Κρέοντα και Αντιγόνης ξεκινά. Μια μάχη που αντηχεί μες στους αιώνες μέχρι και σήμερα. Το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή προβληματίζει ως τις μέρες μας για το αν το νόμιμο είναι και δίκαιο. Οι συνέπειες για τους ήρωες θα είναι ολέθριες αλλά και βαθειά λυτρωτικές. Στο τέλος θα καταλάβουμε ότι ο κόσμος είναι ένας γκρεμός και ο άνθρωπος γκρεμός στο χείλος τους γκρεμού».

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ 

Σκηνικά – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κρίστελ Καπερώνη

Βοηθός Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου: Έλενα Μπούγου

Make-up Artist & Hair Stylist: Lenia Saw & George Torosis

Ηθοποιοί:

Κρέων : Θανάσης Δόβρης 

Αντιγόνη: Ελένη Μπούκλη 

Ισμήνη: Νεφέλη Κουρή 

Αίμων: Γιώργος Τριανταφυλλίδης 

Φύλακας: Πάνος Καμμένος 

Άγγελος: Ουσίκ Χανικιάν 

Χορός: Μαριάμ Ρουχάτζε, Εύα Φρακτοπούλου, Τάσος Δέδες

Τειρεσίας: Δημήτρης Ήμελλος 

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα

Η Πράξη «Από το Μουσείο στο Θέατρο: Ανιχνεύοντας τη θεατρική Πράξη της αρχαίας τραγωδίας» με Κωδικό ΟΠΣ 5011026 εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους μέσω του ΠΔΕ. Η Πράξη υλοποιείται σε σύμπραξη του Ο.Π.Α.Ν. με την ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.