Ανακοινώθηκε ο νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015

Ο Άγγελος Πλέσσας είναι ο μεγάλος νικητής με ένα έργο που θίγει τόσο τις νέες τεχνολογίες, όσο και κοινωνικά ζητήματα

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσαν τον νικητή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015. Κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου και φιλοξενείται η έκθεση των 6 υποψηφίων καλλιτεχνών, το Βραβείο απονεμήθηκε στον Άγγελο Πλέσσα.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Bernard Blistène, Διευθυντής του Centre Georges Pompidou στο Παρίσι και μέλος της Κριτικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι:

«Ο φετινός νικητής μάς εντυπωσίασε με μια δουλειά που αγγίζει τόσο τις νέες τεχνολογίες όσο και πανάρχαια ανθρώπινα ζητήματα όπως η κοινότητα, η επίδραση της τέχνης στη ζωή και το πώς μπορούμε να φανταστούμε νέους τρόπους σύνδεσης μεταξύ μας. Πρόκειται για μια πρακτική ανοιχτή, πειραματική και αισθητικά ρηξικέλευθη που συνδυάζει τη σύνθετη σκέψη με το χιούμορ, τη συναισθηματική θέρμη και την πνευματική ανησυχία. Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015 είναι ο Άγγελος Πλέσσας.»

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εγκατάσταση του νικητή Άγγελου Πλέσσα:

Awards-39a

Awards-40

Awards-41

Awards-42

Άγγελος Πλέσσας, Αιώνια Ιντερνετική Αδελφότητα, (1-3), 2015
Εγκατάσταση μικτής τεχνικής
Μεταβλητές διαστάσεις
Ευγενική παραχώρηση ο καλλιτέχνης και η γκαλερί The Breeder, Αθήνα
Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανάκης

Λίγα λόγια για τον νικητή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015

Η δουλειά του Άγγελου Πλέσσα περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα ελευθερίας του διαδικτύου αλλά και της ανθρώπινης συμπεριφοράς ή προσωπικότητας που μεταλλάσσεται από τα κοινωνικά δίκτυα. Tα τρία τελευταία χρόνια έχει εστιάσει πολύ στην Αιώνια Ιντερνετική Αδελφότητα, ένα ετήσιο project το οποίο οργανώνει ανεξάρτητα και το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ολοκλήρου διαδικτυακά. Με τη δουλειά του ο Πλέσσας προσπαθεί να μιλήσει για την τρέχουσα εποχή του διαδικτύου. Το επίκεντρό της είναι να δικτυώσει το online με το offline με τρόπους που θα μας κάνουν να κατανοήσουμε πτυχές και των δύο αυτών καταστάσεων και να δημιουργήσουμε νέους τρόπους που σχετιζόμαστε και με τις δύο.

Ο Άγγελος Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως οι: “A Cab” σε επιμέλεια του Valentinas Klimasauskas, Kunsthalle Athena, (2014), “Food” σε επιμέλεια της Adelina von Furstenberg, MuCEM, Μασσαλία (2014), “Scenes d’Europe” σε επιμέλεια των Florence Derieux και Antoine Marchand, Frac Champagne-Ardenne, Ρενς, Γαλλία (2013), Frieze Projects σε επιμέλεια της Nicola Lees, Frieze London (2013), “Digitart at Studio 13/16” σε επιμέλεια του Abdel Bounane, Centre Pompidou, Παρίσι (2013), “This must be the place”, Kunsthalle Athena (2013), “Rhizome/Fact 5 videos for the 2012 Liverpool Biennial” σε επιμέλεια των Joanne McNeil και Omar Kholeif (2012), “Word of Mouth” στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας (2011), ,”A Rock and a hard place” στην 3η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια των Paolo Colombo, Mahita Ebu και Μαρίνα Φωκίδη (2011), “The Angelo Foundation School of Music” σε επιμέλεια του Σταμάτη Σχιζάκη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τεχνης (ΕΜΣΤ), Αθήνα (2011), “Visual Dialogues”, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Ίδρυμα Ωνάση (2010), “Spendid Isolation”, 2η Μπιενάλε της Αθήνας σε επιμέλεια της Cay Sophie Rabinowitz (2009), “Expanded Ecologies” σε επιμέλεια της Δάφνης Βιτάλη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αθήνα (2009), “In Present Tense”, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αθήνα (2007), “Her(his)story” σε επιμέλεια της Μαρίνας Φωκίδη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (2007).

Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015 ήταν οι εξής:

Ναταλί Γιαξή (γεννήθηκε το 1980 στη Λευκωσία)
Πέτρος Μώρης (γεννήθηκε το 1986 στη Λαμία)
Γιάννης Παπαδόπουλος (γεννήθηκε το 1975 στην Πάτρα)
Άγγελος Πλέσσας (γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα)
Σωκράτης Σωκράτους (γεννήθηκε το 1971 στην Πάφο)
Μαρία Χασάπη (γεννήθηκε το 1973 στη Λευκωσία)

Η επιτροπή επιλογής του Βραβείου απαρτιζόταν από τους:

Ανδρέας Αγγελιδάκης – Καλλιτέχνης, Αρχιτέκτονας, Επιμελητής
Δάφνη Βιτάλη – Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ΑΘήνα
Αντρέ Ζιβανάρη – Διευθύντρια, Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία
Ευαγγελία Λεδάκη – Επιμελήτρια, Κριτικός Τέχνης
Δημήτρης Πασσάς – Συλλέκτης
Κώστας Σαχπάζης – Καλλιτέχνης, νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013

Ενώ τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Βραβείου ήταν τα εξής:

Δάκης Ιωάννου – Πρόεδρος, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Bernard Blistène – Διευθυντής, Centre Georges Pompidou, Παρίσι
Max Hollein – Διευθυντής, Schirn Kunsthalle Frankfurt, Φρανκφούρτη
Tom Morton – Συγγραφέας, Επιμελητής, Συντάκτης, περιοδικό Frieze
Jakub Julian Ziolkowski – Καλλιτέχνης

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Απονομή Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015 (από αριστερά προς δεξιά: Max Hollein, Bernard Blistène, Jakub Julian Ziolkowski, Δάκης Ιωάννου, Άγγελος Πλέσσας, Πέτρος Μώρης, Ναταλί Γιαξή, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σωκράτης Σωκράτους, Μαρία Χασάπη, Tom Morton) Φωτογραφία: Μαρία Μαρκέζη

Λίγα λόγια για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη, που ζει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Στόχος του Βραβείου ΔΕΣΤΕ είναι η ανάδειξη μιας ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών, που αποτελεί κύριο κομμάτι της πολιτικής του Ιδρύματος για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης. Από το 2009, η έκθεση του Βραβείου ΔΕΣΤΕ, φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η συνεργασία αυτή μεταξύ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους», με το οποίο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει ένα διάλογο με τους νέους, ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ έχει απονεμηθεί στους Παναγιώτα Τζαμουράνη (1999), Γεωργία Σαγρή (2001), Μαρία Παπαδημητρίου (2003), Χριστόδουλο Παναγιώτου (2005), Λουκία Αλαβάνου (2007), Ειρήνη Ευσταθίου (2009), Αναστασία Δούκα (2011) και Κώστα Σαχπάζη (2013).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.