Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει και φέτος την εξωστρεφή του διαδρομή, με εκδηλώσεις πέρα από τους δικούς του χώρους, σε διαφορετικές τοποθεσίες της Ελλάδας που συνδέουν την τέχνη με την ιστορία και την τοπική κοινωνία, ξεκινώντας από τις 14 Ιουνίου με μια συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο και το Apollωn Ensemble στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.
Με βαθιά πίστη στον ρόλο του πολιτισμού ως φορέα συνοχής, μνήμης και αναγέννησης, το Μέγαρο φέρνει τη μουσική σε τόπους ιστορικής, κοινωνικής και συμβολικής σημασίας, δημιουργώντας συνθήκες ουσιαστικής συνάντησης ανάμεσα στο κοινό, το τοπίο και την τέχνη.
Μέσα από συνεργασίες με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, και σε στενή σύμπραξη με θεσμικούς και τοπικούς φορείς, το πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού αγγίζει με σεβασμό το παρελθόν και κοιτά με δημιουργικότητα το μέλλον.
Λεωνίδας Καβάκος & Apollωn Ensemble
Ιερά Μονή Αρκαδίου | Σάββατο 14 Ιουνίου
Προαύλιος Χώρος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Κρήτη
Ώρα: 20.30
Ο Λεωνίδας Καβάκος πλαισιώνεται από τους μουσικούς του Apollωn Ensemble (Αλ. Σακαρέλλο, Ηλ. Λιβιεράτο, Τ. Γαβριηλίδη-Πέτριν, Chr. Miroshnikov) για μια μοναδική βραδιά μουσικής δωματίου σε έναν χώρο-σύμβολο ιστορικής μνήμης, που βρίσκεται Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων.
Πρόγραμμα:
L. v. Beethoven: Violin Sonata No. 9 in A Major, Op. 47, Kreutzer Sonata
(Ενορχήστρωση για κουιντέτο εγχόρδων: 2 βιολιά, βιόλα, 2 βιολοντσέλα)
(Διάρκεια ~36’)
I. Adagio sostenuto – Presto
II. Andante con variazioni
III. Finale: Presto
Διάλειμμα
Fr. Schubert: String Quintet in C Major, D 956, Op. 163
(2 βιολιά, βιόλα, 2 βιολοντσέλα)
(Διάρκεια ~55’)
Ι. Allegro ma non troppo
II. Adagio
III. Scherzo. Presto – Trio. Andante sostenuto
IV. Allegretto
Νικόλα Πιοβάνι, Μεγάλες Ταινίες – Μεγάλες Μουσικές
Ωδείο Ηρώδου Αττικού | Τρίτη 8 Ιουλίου
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2025
Ώρα: 21.00
Ο Νικόλα Πιοβάνι, βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μια βραδιά αφιερωμένη στα αριστουργήματα του ιταλικού κινηματογράφου.
Σουίτες από ταινίες των: Ταβιάνι, Μπενίνι (Η ζωή είναι ωραία), Φελλίνι (Τζίντζερ και Φρεντ, Η φωνή του φεγγαριού κ.ά.)
Vincenzo Bellini – Norma (σε συναυλιακή μορφή)
Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου
Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης | Σάββατο 12 Ιουλίου
Ώρα: 20.30
Στο Θέατρο της επιβλητικής Αρχαίας Μεσσήνης, παρουσιάζεται η Norma του Bellini σε συναυλιακή μορφή, με Έλληνες και ξένους λυρικούς τραγουδιστές και την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.
Διανομή / Συντελεστές:
Karine Deshayes, Norma
Moises Marin, Pollione
Χριστόφορος Σταμπόγλης, Oroneso
Raffaela Lupinacci, Adalgisa
Γιάννης Καλύβας, Flavio
Διαμαντή Κριτσωτάκη, Clotilde
Συμμετέχει η Χορωδία Δωματίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου
Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια – Οι Γέφυρες της Μουσικής
Καλοκαίρι–Φθινόπωρο 2025
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιστρέφει στη Βόρεια Εύβοια, με σκοπό να στηρίξει τις πυρόπληκτες περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τη δύναμη της μουσικής. Συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές εκδηλώσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με τo Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας.
