Το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Γαλαξίδι «Μαζί στη Γιορτή» έρχεται φέτος από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Μαΐου, με δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις που θα αναδείξουν κάθε γωνιά του Γαλαξιδίου.
Θεατρικά και μουσικά δρώμενα, αγώνες δρόμου, εκθέσεις τέχνης, υπαίθρια εργαστήρια, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, θεματικές γαστρονομικές εμπειρίες, δράσεις στη φύση και για τη φύση, την οικολογία και την αλληλεγγύη. Το φεστιβάλ αποτελεί πρωτοβουλία της κοινότητας «ΕΣΤΙΑ Άγιος Νικόλαος».
Ήδη εδώ και μήνες, πάνω από 1.700 άτομα -ενεργοί πολίτες από όλες τις ηλικίες, κοινωνικές ομάδες και περιοχές της Ελλάδας- συμβάλλουν εθελοντικά στην προετοιμασία των δράσεων του Φεστιβάλ, μέσα από σχολεία, οργανώσεις και πολιτιστικούς και αθλητικούς ομίλους.


Όλες οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν, για να μπορέσουν όλοι να τις χαρούν, εκτός από το συμβολικό κόστος εγγραφής στους αγώνες δρόμου και η προσωπική εστίαση και διανυκτέρευση. Οι σημαντικοί πυλώνες είναι:
Ισότιμες Κοινότητες
Παρασκευή 16/5 12:00 – 15:00
Μια τελετή που θα τιμήσει τα 106 τμήματα με 1.100 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών από όλη την Στερεά Ελλάδα και 140 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συνεργάστηκαν για μήνες και δημιούργησαν ΜΑΖΙ 38 εμπνευσμένα ομαδικά έργα. Ο πρώτος Καλλιτεχνικός Περίπατος, ο οποίος θα προβάλει όλα τα έργα μέσα σε εμβληματικά κτίρια του Γαλαξιδίου.
Δημιουργούμε με της ΕΣΤΙΑ
Παρασκευή 16/5 18:00 – 22:00
Η κοινότητα ΕΣΤΙΑ καλεί τους συμμετέχοντες στο κτήμα της, να δημιουργήσουν σε εργαστήρια κεραμικής, κηπουρικής, να συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικές δράσεις και παιχνίδια, να δροσιστούν στην “pop up” Γερμανική μπυραρία… και όλα αυτά με πολλή μουσική, με τη συνεργασία πολλών μουσικών ομάδων. Θα λειτουργεί συνεχώς δωρεάν μεταφορά για τα 2 χλμ. από το κέντρο του Γαλαξιδιού.
Χρειάζεται εγγραφή. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

Όλοι ΜΑΖΙ!
Σάββατο 17/5 10:00 – 17:00
Κυριακή 18/5 10:00 – 12:00
Μια σειρά από δράσεις ομαδικότητας και αλληλεγγύης όπου μπορούν όλοι να συμμετέχουν:
- Στην καμπάνια ενημέρωσης και εγγραφής για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και στην αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί από το ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή σε συνεργασία με τον ΣΕΑ Άμφισσας «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
- Στο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού για μικρούς και μεγάλους.
- Στο υπερθέαμα «ΜΑΖΙ στη Γιορτή, ΜΑΖΙ στη Σκηνή, ΜΑΖΙ στη Ζωή» την νύχτα του Σαββάτου με παραγωγό την Νανά Δόγκα.
- Στις κρουαζιέρες με καταμαράν στα κοντινά νησιά.
- Στο καινοτόμο παιχνίδι ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων, φιλικό προς το περιβάλλον, για παιδιά.
- Στο pasta party, προσφορά για τους δρομείς των 21,1 χλμ., και στα επετειακά πιάτα σε ειδικές τιμές για όλους, σε όλα τα εστιατόρια του Γαλαξιδιού.
Ενώνουμε τα Βήματα μας.
Αγώνες Δρόμου – διαφορετικών αποστάσεων και προκλήσεων:
- Σάββατο 17/5 18:45: 5 χλμ. ESTIA Run, μια διαδρομή μέσα στα τοπόσημα του Γαλαξιδιού σχεδιασμένη για όλους, που μπορεί να καλυφθεί είτε με τρέξιμο είτε με περπάτημα.
- Σάββατο 17/5 20:00: 1.000 μέτρα, για παιδιά και όσους επιθυμούν να τρέξουν ή να περπατήσουν αυτή την απόσταση με ή χωρίς συνοδούς.
- Κυριακή 18/5 8:00: “21,1 χλμ. Ημιμαραθώνιος βουνού – trail”, μια πανέμορφη διαδρομή που αγκαλιάζει το Γαλαξίδι, διασχίζοντας άσφαλτο και χωμάτινα τμήματα.
Δηλώσεις συμμετοχής για τους αγώνες δρόμου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Λίγα Λόγια για την ΕΣΤΙΑ
Από το 1993, το Κοινωφελές Ίδρυμα Εστία Άγιος Νικόλαος στο Γαλαξίδι, λειτουργεί ως κοινότητα συμβίωσης ενηλίκων με και χωρίς αναπτυξιακές αναπηρίες όπου όλοι ζουν, εργάζονται και διασκεδάζουν μαζί, με γνώμονα τον αμοιβαίο εμπλουτισμό. Η Ισότιμη Συμπερίληψη, η Εξωστρέφεια αλλά και η Διακυβέρνηση αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της λειτουργίας της ΕΣΤΙΑΣ, της οποίας το μοντέλο είναι πρότυπο εντός και εκτός Ελλάδας.
Με στόχο τη συνεχή εδραίωση των αξιών της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα, το Φεστιβάλ «ΜΑΖΙ στη Γιορτή» εκφράζει και ενισχύει το παράδειγμα που δίνει η ΕΣΤΙΑ εδώ και 32 χρόνια.
