Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» διοργανώνει έκθεση με τον τίτλο «Δημήτρης Πικιώνης. Σχήμα και Μορφή», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2025.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μια παρουσίαση της προσωπικότητας του αρχιτέκτονα και δημιουργού, το αρχείο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη, μετά τη σημαντική δωρεά της οικογένειας Πικιώνη, το 2001. Πρόκειται για το αρχείο ενός ξεχωριστού και ιδιαίτερου ανθρώπου της ελληνικής αρχιτεκτονικής ιστορίας, ο οποίος έχει επηρεάσει όσοι ελάχιστοι —και εξακολουθεί να επηρεάζει— την ελληνική αρχιτεκτονική συνείδηση.

 

Σπίτι στην Ιερά Οδό, λάδι σε χαρτόνι
Ελπίς,τέμπερα σε χαρτί

 

Επίσης, είναι μια συνοπτική και σφαιρική παρουσίαση του έργου του, μέσα από αναπαραγωγές του αρχειακού υλικού και περιλαμβάνει: την οικία Μωραΐτη (1923), την οικία Καραμάνου (1925), το Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού (1932), το Θερινό Θέατρο Κοτοπούλη (1933), τα σχέδια για το Δελφικό Κέντρο (1934), το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (1935), την Πολυκατοικία της οδού Χέυδεν (1936), την Οικία-Εργαστήριο της γλύπτριας Φ. Ευθυμιάδου-Μενεγάκη (1949), την Οικία Ποταμιάνου στη Φιλοθέη (1953-1955), το Ξενία των Δελφών (1951-1956), το Δασικό χωριό στο Περτούλι (1953), την οικία Πουρή (1953-1955), τα σχέδια για τον οικισμό της Αιξωνής (1950-1957), τη διαμόρφωση του χώρου γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου (1954-1958) και τον Παιδικό Κήπο Φιλοθέης (1961-1964).

 

Έπαυλη Ποταμιάνου

 

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει ένα αυτοβιογραφικό κείμενο του Δημήτρη Πικιώνη, καθώς και μια επιλογή του υλικού το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση.

 

Ο Δημήτρης Πικιώνης φωτογραφημένος από τον Παύλο Μυλωνά
Αιξωνή, προσχέδιο
O Παρθενώνας από το άνδηρο Φιλοπάππου

 

Εγκαίνια: Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025, 19:00
Διάρκεια: 24 Ιουνίου – 15 Οκτωβρίου 2025

Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου