2.8 εκατομμύρια εικόνες για δημόσια και ελεύθερη χρήση από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν

Στο πλαίσιο του ανοίγματος των αρχείων σε όλο τον κόσμο προκειμένου να έχουν πρόσβαση τα ερευνητικά κέντρα, οι μελετητές, οι ερευνητές, οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία και οι απλοί πολίτες

Το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν ανακοίνωσε την απελευθέρωση από δικαιώματα 2.8 εκατομμυρίων εικόνων για δημόσια χρήση στο πλαίσιο του ανοίγματος των αρχείων σε όλο τον κόσμο προκειμένου να έχουν πρόσβαση τα ερευνητικά κέντρα, οι μελετητές, οι ερευνητές, οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία και οι απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται να καταδυθούν στον πλούτο της γνώσης που υπάρχει παγκοσμίως.

Στην ιστοσελίδα του Smithsonian Open Access οι επισκέπτες του ιστοτόπου μπορούν να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν τα αρχεία με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμούν χωρίς να ζητήσουν ρητή άδεια από τον οργανισμό. Ο στόχος είναι να απελευθερωθούν περισσότερες από τρία εκατομμύρια εικόνες μέχρι το τέλος του 2020.

Αντικατοπτρίζοντας τη μακροχρόνια αποστολή του στην «αύξηση και διάδοση της γνώσης», το Σμιθσόνιαν κάλεσε τους δημιουργούς να επαναπροσδιορίσουν τις συλλογές του με νέους και καινοτόμους τρόπους. Οι εικόνες των αντικειμένων, στα οποία μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση καλύπτουν πάνω από δύο αιώνες δουλειάς από την ίδρυση του ινστιτούτου το 1846, από τα 19 μουσεία του Σμιθσόνιαν, εννέα ερευνητικά κέντρα, βιβλιοθήκες, αρχεία και τον Εθνικό ζωολογικό κήπο.

Η ανοιχτή πρόσβαση στα αρχεία προσφέρει κείμενα, ακίνητες εικόνες, ηχογραφήσεις, ερευνητικά σύνολα δεδομένων, τρισδιάστατα μοντέλα, δεδομένα συλλογής ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Το Σμιθσόνιαν έχει ήδη απελευθερώσει περίπου πέντε εκατομμύρια εικόνες και σύνολα δεδομένων διαθέσιμα στο κοινό για μη εμπορική χρήση. Η περιήγηση στα ανοιχτά αυτά αρχεία αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια του Σμιθσόνιαν να προσεγγίσει, να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει ακροατήρια και να ενδυναμώσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να συνεχίσουν την έρευνά τους και τη μελέτη τους με δημιουργικούς νέους τρόπους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.