27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: Οι ελληνικές ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα μικρού μήκους

Νύχτες Πρεμιέρας 2021

Το νέο ελληνικό σινεμά γιορτάζει 10 χρόνια και παρουσιάζεται μέσα από 40 Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι και η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, που έρχεται από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021.

Το νέο ελληνικό σινεμά γιορτάζει 10 χρόνια και παρουσιάζεται μέσα από 40 Ελληνικές Μικρές Ιστορίες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αγαπά και στηρίζει έμπρακτα το ελληνικό σινεμά από την πρώτη του έκδοση μέχρι και σήμερα. Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών που αγκαλιάζονται από το τοπικό κοινό και ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εργαστήρια για την ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών, τιμώμενοι καλεσμένοι της εγχώριας κινηματογραφικής κοινότητας, βραβεύσεις και ανάδειξη παλαιότερων ή ανερχόμενων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών είναι κάποια από τα συστατικά που διατηρούν ζωντανή και εμπλουτίζουν κάθε χρόνο αυτή την σχέση υποστήριξης και αγάπης.

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ισχυρούς δεσμούς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με το ελληνικό σινεμά είναι το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», το οποίο κλείνει φέτος 10 χρόνια προβολών νέων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, μια δεκαετία που φροντίζει αδιάλειπτα και επιμελώς να βρουν οι φρέσκες δημιουργίες του ελληνικού σινεμά τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και το κοινό τους.

Μια αγάπη και εμπιστοσύνη που ανταποδίδουν και οι Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργοί, καταθέτοντας με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό τις ταινίες τους στις Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες φτάνουν να εκπροσωπούν δυναμικά το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 510 ταινίες τα τελευταία εννέα χρόνια, το ολοζώντανο και συναρπαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» γιορτάζει φέτος 10 χρόνια γεμάτα μεγάλες ταινίες μικρής διάρκειας που αφηγήθηκαν ιστορίες σύγχρονες, αστείες, τρομακτικές, ποιητικές, ρομαντικές, μεταφυσικές, σκοτεινές και φωτεινές, με τρόπο ιδιαίτερο, ευφάνταστο και συναρπαστικό. 10 χρόνια «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», που ξεκίνησαν από την Αθήνα και ταξίδεψαν στην Ευρώπη και στον κόσμο διεκδικώντας βραβεία και διεθνή απήχηση, παρουσιάζοντας την ελληνική δημιουργία ως μια ανερχόμενη αφηγηματική και επίκαιρη δύναμη.

Για τη φετινή 27η διοργάνωση οι συμμετοχές έφτασαν τις 273, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό σινεμά είναι παρόν και δραστήριο αλλά και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους.

Η διαδικασία επιλογής των ταινιών από την ομάδα προγραμματισμού του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε και επιλέχθηκαν 40 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 27ης διοργάνωσης.

Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι (σε αλφαβητική σειρά βάσει τίτλου):

«Αλάσκα», σκηνοθεσία: Μιχάλης Γιαγκουνίδης

«Αν Ήσουν Ταινία, θα΄Ήσουν Μικρού Μήκους», σκηνοθεσία: Γωγώ Μαραγγούλη

«Από το Μπαλκόνι», σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης

«Απολεσθέντα», σκηνοθεσία: Βίβιαν Παπαγεωργίου

«Βαθύκοφτο», σκηνοθεσία: Ιωάννα Κρυωνά

«Βίωμα Καλοσύνης», σκηνοθεσία: Ελένη Αλεξανδράκη

«Ζαμπέτα», σκηνοθεσία: Ελισάβετ Σφυρή, Σοφία Σφυρή

«Ιεροτελεστία μιας Άνοιξης», σκηνοθεσία: Όλια Βερροιοπούλου

«Μπιούτι», σκηνοθεσία: Θάνος Λυμπερόπουλος

«Ο Φοιτητής«, σκηνοθεσία: Βασίλειος Καλαμάκης

«Όλα τα Πλάσματα της Νύχτας», σκηνοθεσία: Μέμη Κούπα

«Ομφάλιος», σκηνοθεσία: Ελπίδα Σταθάτου

«Στο Αεροδρόμιο», σκηνοθεσία: Μιχάλης Μαθιουδάκης

«Το Βανκούβερ», σκηνοθεσία: Άρτεμις Αναστασιάδου

”A La Carte”, σκηνοθεσία: Ταξιάρχης Δεληγιάννης, Βασίλης Τσιουβάρας

”A Summer Place” σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Ματθαίου

”After Noon”, σκηνοθεσία: Αλέξιος Κουκιας-Παντελης

”Amygdala”, σκηνοθεσία: Μαρία Χατζάκου

”Apallou”, σκηνοθεσία: Νίκος Αυγουστίδης

”Bluebird”, σκηνοθεσία: Στέργιος Ντινόπουλος

«Brutalia, Εργάσιμες Μέρες», σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρής

”Cortázar”, σκηνοθεσία: Αργύρης Γερμανίδης, Κατερίνα Στράουχ

”Every Sunday”, σκηνοθεσία: Καίτη Παπαδήμα

”Exploitation”, σκηνοθεσία: Μαρίνα Συμεού

”First Swim”, σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κωστόπουλος

”Friends & Benefits”, σκηνοθεσία: Μαρία Κατσικαδάκου (Maria Cyber)

”Girlhood”, σκηνοθεσία: Βάνια Τέρνερ, Μαρία Σιδηροπούλου

”Horsepower”, σκηνοθεσία: Σπύρος Σκάνδαλος

”I, the house”, σκηνοθεσία: Ελένη Βεργέτη

”In Beauty it is Unfinished”, σκηνοθεσία: Γκρέκο Σκλαβούνος

”Luxenia”, σκηνοθεσία: Δήμητρα Κονδυλάτου

”Motorway 65”, σκηνοθεσία: Εύη Καλογηροπούλου

”Reflections”, σκηνοθεσία: Φώτης Σκουρλέτης

”Soul Food”, σκηνοθεσία: Νίκος Τσεμπερόπουλος

”The Beauty of Stigma”, σκηνοθεσία: Ηλίας Δούλης

”The Giraffe”, σκηνοθεσία: Κόνυ Ζήκου

”The Night I Left America”, σκηνοθεσία: Λάκι Καραβίας

”The Silver Mask”, σκηνοθεσία: Θάνος Τοπούζης

”Vidisova”, σκηνοθεσία: Γιώργος Παναγόπουλος

”Water on Mars”, σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Νύχτες Πρεμιέρας 2021

Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από την Πρόεδρο, Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα και μέλη τους/τις: Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό και Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host.

Νύχτες Πρεμιέρας 2021

ΒΡΑΒΕΙΑ | με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν, θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και η Κριτική Επιτροπής θα απονείμει τα εξής βραβεία:

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ έκαστο με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετά την απόλυτα ασφαλή και επιτυχημένη υβριδική διεξαγωγή του 26ου Φεστιβάλ, και καλώς εχόντων των πραγμάτων, η 27η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα φιλοξενηθεί στις θερινές αλλά και κλειστές κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα έχουν οριστεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών.

Για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλει και φέτος ένα μέρος του προγράμματός του και ψηφιακά, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα online.aiff.gr, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό προβολών, με εγγύηση συγκεκριμένου αριθμού geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα του περσινού παραδείγματος των Νυχτών Πρεμιέρας και άλλων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.