Περισσότερες από 150.000 σπάνιες εικονογραφήσεις του φυσικού κόσμου ελεύθερες στο διαδίκτυο

Η Βιβλιοθήκη Κληρονομιάς της Βιοποικιλότητας διέθεσε στο διαδίκτυο εικόνες ζώων, διαγράμματα, βοτανικές μελέτες και αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας

Όταν μιλάμε σήμερα για βιοποικιλότητα, εννοούμε ένα μεγάλο αριθμό και την ποικιλομορφία των σύγχρονων μορφών ζωής στη γη που είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρόνων εξελικτικής ιστορίας.

Το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, και των οικοσυστημάτων μιας περιοχής που τη συγκροτούν εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι αντικείμενο μελέτης για χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Στη βιοποικιλότητα περιλαμβάνονται τα χερσαία, τα θαλάσσια και τα οικολογικά συμπλέγματα, ενώ σήμερα παρατηρείται μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση των εδαφών, η ρύπανση των υδάτων και η αυξημένη θήρευση.

Η Βιβλιοθήκη Κληρονομιάς της Βιοποικιλότητας διέθεσε στο διαδίκτυο εικόνες ζώων, διαγράμματα, βοτανικές μελέτες και αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο ψηφιακό αρχείο ανοιχτής πρόσβασης στον κόσμο, αφιερωμένο στον φυσικό κόσμο.

Οι εικόνες ανήκουν σε ένα αρχείο με περισσότερες από 55.000.000 σελίδες για τα είδη χλωρίδας και πανίδας της γης που συλλέχθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες περιοδικά και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Ορισμένες από τις εικονογραφήσεις χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη BHL [Biodiversity Heritage Library], το «άνοιγμα» αυτών των αυτών των αρχείων στο κοινό είναι καθοριστικό για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Δείτε εδώ όλο το αρχείο

Οι ερευνητές χρειάζονται σήμερα όσο ποτέ αυτό που καμία φυσική βιβλιοθήκη δεν μπορεί να προσφέρει, πρόσβαση στις συλλογικές γνώσεις του κόσμου για τη βιοποικιλότητα. Μεγάλο μέρος από τα βιβλία και τα αρχεία φυσικής ιστορίας που περιέχουν πληροφορίες κρίσιμες για τη μελέτη της βιοποικιλότητας, διατίθενται σε λίγες μόνο βιβλιοθήκες παγκοσμίως. Αν και απολύτως χρήσιμη σε ερευνητές η ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι μια όαση για κάθε επισκέπτη. Σπάνια ή εξαφανισμένα ζώα, παράξενα φυτά και άγνωστες μορφές ζωής ζωντανεύουν και έρχονται από περασμένους αιώνες για να μας υπενθυμίσουν πόσο αλλιώτικη ήταν η φύση, αλλά και τον μαγικό τρόπο με τον οποίο κατέγραφαν οι επιστήμονες και ερευνητές των περασμένων αιώνων τον κόσμο που τους περιέβαλε. Φυσικά, ανάμεσα στα βιβλία της ψηφιακής βιβλιοθήκης φιγουράρει και η περίφημη Flora Graeca, το σπανιότερο και πολυτιμότερο επιστημονικό βιβλίο βοτανικής, το οποίο προέρχεται από την εποχή των ξένων φιλελλήνων περιηγητών στον ελλαδικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γραμμένο από τον καθηγητή Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, John Sibthorp.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.