14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εικόνες του 21ου αιώνα

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται φέτος από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου 2012.

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει με το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ Indignados του Τόνι Γκάτλιφ για το κίνημα των αγανακτισμένων. Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ του Στεφάν Εσέλ «Αγανακτήστε!» και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Γκάτλιφ αναδεικνύει το αβέβαιο ευρωπαϊκό πεπρωμένο με οδηγό μια αφρικανή μετανάστρια που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Το τμήμα της Αγοράς φέτος καινοτομεί με τον Πρακτικό οδηγό για ντοκιμαντερίστες. Οι ημίωρες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, στην αίθουσα Excelsior του Electra Palace (17.30-18.00).

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αναδεικνύει δυο σημαντικούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που προβάλλουν μέσα από το έργο τους, όψεις της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Ο πολυβραβευμένος εκπρόσωπος του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ, Εγιάλ Σιβάν / Eyal Sivan, και ο Έλληνας της διασποράς, ελληνογάλλος ντοκιμαντερίστας Άγγελος Αμπάζογλου /Angelos Abazoglou, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους.

Ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής απ’ τη βαλκανική χερσόνησο και τη Δανία θα διεκδικήσουν στην 14η διοργάνωση την προσοχή του σινεφίλ κοινού, στο αφιέρωμα Δανέζικα ντοκυμαντέρ και Balkan Focus. Mέσα απ’ το αφιέρωμα Balkan Focus – το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού – αναδεικνύει την θεματική και αισθητική ποικιλομορφία του έργου δημιουργών απ’ τη βαλκανική χερσόνησο. Ντοκιμαντέρ απ’ τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και την Τουρκία, συνθέτουν ένα συναρπαστικό ψηφιδωτό του σύγχρονου κόσμου.

Μετανάστευση, κρίση, αστικό τοπίο, ανεργία, σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος, πολιτικές εξελίξεις και ιστορική μνήμη, κυριαρχούν στα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Περισσότερες από 75 ελληνικές ταινίες, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα, αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

Παράλληλα η φωτογραφική έκθεση «Urban Survivors» σε συνδιοργάνωση με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα φέρνει στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις ανά τον κόσμο. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από 11 – 18 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι.

Διαβάστε το άρθρο σχετικά με τα Highlights του 14ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ στη στήλη μας Stories from the sea

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ