Παπαλεωνίδα Παπαπολύζου

Τρεις νέες Αθηναίες εικαστικοί εκθέτουν

Οι Justyna Borucka, Αναστασία Παπαλεωνίδα – Πούντζα, Σοφία Παπαπολύζου, με τις δουλειές τους ως κόμβους ενός ιδεατού, τετράγωνου, κυκλώματος, συνομιλούν στον χώρο τέχνης MatchPoint Arts N’ More από την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 19:30 σε επιμέλεια των Άγι Ζήτα & Μαρίας Φιλίππου.

Τρεις διαφορετικές πορείες – προβληματικές εναρμονίζονται και ρέουν στο φυσικό χώρο εγκαταλείποντας το απτό. Η ενέργεια που προκύπτει λειτουργεί ως αφήγηση του πριν, του μετά και του πάντα.

Οι γλυπτικές συνθέσεις και τα prints της Σοφίας Παπαπολύζου αναζητούν τα νοήματα και τις αξίες που προκύπτουν από την ύπαρξη σε μία πραγματικότητα που είναι όλο και πιο δύσκολο να διαχωριστεί από την προσομοίωση της. Ένα αναλογικό στίγμα που σχολιάζει μια ψηφιακή πραγματικότητα.

Η διαδρομή που προτείνει η Αναστασία Παπαλεωνίδα – Πούντζα για την οριοθέτηση της ανθρώπινης αγωνίας, από την άμορφη μάζα στην αφαιρετική της απεικόνιση, αγγίζει τα όρια της ψευδαίσθησης. Το χαρτί και το μελάνι δημιουργούν μια σύνδεση αλλά και έναν διακεκομμένο περιορισμό που αναπαράγεται σε επανάληψη δημιουργώντας ρυθμική κίνηση μέσα από σταθερά υλικά.

Τα έργα της Justyna Borucka είναι τοπία εσωτερικής αντίληψης, ενσυναίσθησης και μνήμης που εκτελούνται μέσα από την υφή και το υλικό. Κόκαλα, χρώμα και καμβάς γίνονται ένα τρίπτυχο που αναδύεται μέσα από τα βάθη του Αιγαίου.

Μια διαδρομή από την πηγή στην πηγή, ένα ταξίδι ανάμεσα στο υλικό και το άυλο, το αγώγιμο και το μη αγώγιμο, την άμυνα και τη ροή. Με υλικά όπως ο γύψος, το ξύλο, το κόκαλο και το χρώμα, οι τρείς εικαστικοί ορίζουν το φυσικό, ψηφιακό προσωπικό τους σύμπαν – οχυρό – πεδίο επικοινωνίας. Μέσα σε αυτό, η έλλειψη φόβου γίνεται η πηγή (ενέργειας) και ο πειραματισμός, αντίσταση, στην πολλές φορές σκληρή, καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο αναμετρώνται με τα δικά τους υπαρξιακά matchpoint(s) με το βλέμμα καρφωμένο στην υπέρβαση.

Λίγα λόγια για τις εικαστικούς

Η Justyna Borucka γεννήθηκε στη Βαρσοβία. Μεγάλωσε στο Μιλάνο και αποφοίτησε με άριστα από το Chelsea College of Art & Design, University of the Arts, London. Σήμερα ζει ανάμεσα στην Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου. Η δουλειά της προσπαθεί να βρει τη σχέση μεταξύ του οργανικού και του ανόργανου, του ζωντανού και του νεκρού αλλά και να επαναπροσδιορίσει την αλληλεπίδραση των υλικών με τον καλλιτέχνη και τη φύση, γι’ αυτό και ζωγραφίζει en plein air. Έχει υλοποιήσει εικαστικά projects στη νησιωτική χώρα και έχει έντονη εκθεσιακή δραστηριότητα στο εξωτερικό (Λονδίνο, Τόκιο, Λαχόρη). Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Πολωνία.

Η Αναστασία Παπαλεωνίδα – Πούντζα γεννήθηκε στην Πάτρα, ενώ τώρα ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Οπτική Επικοινωνία (BA(Hons)) στη Vakalo Art & Design College και από το 2010 εργάζεται σαν γραφίστρια και εικαστικός. Έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρίες στην Αθήνα και τις ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα.
Ως εικαστικός, αναμετράται με διαφορετικά μέσα όπως ο γύψος, το μελάνι, το χαρτί, τα υφάσματα. Τα διαφανή όρια του δημιουργικού cosmos της τίθενται μέσα από το διάλογο της μονοχρωμίας και της επανάληψης. Εκεί ενεργούν ατέρμονα το θηλυκό και το αρσενικό, το άτομο και το σύμπαν, η γραμμή και η τελεία.

Η Σοφία Παπαπολύζου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Bristol University και του Goldsmiths University στην Αγγλία. Το 2015 εξέδωσε την πρώτη της συλλογή διηγημάτων νώ κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά site και εκδόσεις, αλλά και στο γερμανικό περιοδικό engagée.
Το έργο της αφορά στην αφομοίωση της ορμητικής ροής των δεδομένων, είτε μέσω news feed είτε μέσω του feed των αισθήσεων, με παράγωγό της έργα/κατασταλάγματα που συνδυάζουν το ψηφιακό, τεχνολογικό στοιχείο, αυτούσιο, ως αντικείμενο, ή ως διαδικασία, με γήινα υλικά, που συνδέονται με την ύπαρξη σε έναν κόσμο τριών διαστάσεων.
Έργα της αποτελούν μέρος ιδιωτικών συλλογών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας