Όσα ξεχωρίσαμε στο 9ο φεστιβάλ Animasyros

Για πέντε μέρες η Σύρος φιλοξένησε τη μεγάλη γιορτή του animation

Άλλο ένα Animasyros ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, το 9ο κατά σειρά Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων και λίγες μέρες μετά την επιστροφή στο σημείο εκκίνησής μας, αναπολούμε όσα απολαύσαμε το διάστημα που βρεθήκαμε στη Σύρο.

Πρωινό στην Ερμούπολη και βόλτα στα σοκάκια με τα αρχοντικά που κρατούν την αίσθηση της παλιάς πρωτεύουσας. Προβολές στο εντυπωσιακό θέατρο Απόλλων, το πρώτο θέατρο του νεοελληνικού κράτους, που λανθασμένα αποκαλούμε μικρογραφία του Σκάλα του Μιλάνου, αφού η αρχιτεκτονική του βασίζεται σε τουλάχιστον τέσσερα ιταλικά πρότυπα. Ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που απολαύσαμε τόσο στο Απόλλων, όσο και στην πλατεία Μιαούλη, παρά τον έντονο αέρα. Ένα πάρτι στην ταράτσα ενός νεοκλασικού (Ίδρυμα Κυβέλη), στην καρδιά της Ερμούπολης. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να δούμε τις προβολές στο μοναστήρι των Καπουτσίνων στην Άνω Σύρο και όλους τους χώρους στους οποίους επεκτάθηκε φέτος το φεστιβάλ, πέρα από την Ερμούπολη, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τα κινούμενα σχέδια, που πραγματοποιούνταν τα πρωινά, στους χώρους του Φεστιβάλ.

https://www.instagram.com/p/BKxveBljfBN/?taken-by=elculture

Από τις προβολές στην Ερμούπολη ξεχωρίσαμε το animation μεγάλου μήκους «Psiconautas, los niños olvidados» (Psiconautas, τα ξεχασμένα παιδιά) από την Ισπανία, χώρα που μαζί με τη Γαλλία και την Αγγλία είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή animation στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια ταινία 2D animation, που έχει διακριθεί με το βραβείο του καλύτερου animation μεγάλου μήκους σε φεστιβάλ της Γερμανίας και της Βουλγαρίας. Οι δημιουργοί του, Alberto Vázquez και Pedro Rivero, είχαν σκηνοθετήσει τη μικρού μήκους ταινία “Birdboy” που είχε κερδίσει το βραβείο Goya 2012 και η οποία αποτέλεσε τον προπομπό του Psiconautas, στο οποίο επίσης πρωταγωνιστεί ο ήρωας Birdboy. Μια ιδιαίτερα «σκοτεινή» ταινία, που μπορεί να διαβαστεί και ως ένα εύστοχο σχόλιο στο προσφυγικό, με πρωταγωνιστές τον Birdboy και τη Dinky, δυο εφήβους που αποφασίζουν να αποδράσουν από ένα νησί το οποίο χτυπήθηκε από μια οικολογική καταστροφή. Ο Birdboy ωστόσο απομονώνεται από τον κόσμο και η Dinky ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι, με την ελπίδα ότι ο Birdboy θα τη συνοδεύσει.

"Psiconautas, los niños olvidados" των Alberto Vázquez και Pedro Rivero
“Psiconautas, los niños olvidados” των Alberto Vázquez και Pedro Rivero

Στη συνέχεια, το εξαιρετικό 2D animation, «Window Horses» από τον Καναδά, το οποίο παρακολουθήσαμε σε ένα κατάμεστο Απόλλων, ταινία που εν τέλει κέρδισε και το βραβείο κοινού του Φεστιβάλ. Η Ann Marie Fleming υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο, το οποίο βασίζεται στο ομότιτλο Graphic Novel της, με κεντρική ηρωίδα τη Rosie Ming, μια νεαρή Καναδή ποιήτρια που ονειρεύεται το Παρίσι, αλλά μια μέρα προσκαλείται σε ένα φεστιβάλ ποίησης στο Ιράν. Μέσα από αυτό το ταξίδι, η Fleming σχολιάζει τα θέματα της πολιτισμικής ταυτότητας και της γεφύρωσης του χάσματος των πολιτισμικών διαφορών, ενώ υμνεί την ανακάλυψη της φωνής μας μέσα από τη μαγεία της ποίησης.

"Window horses" της Ann Marie Fleming
“Window horses” της Ann Marie Fleming

Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με εκπροσώπους των κυριότερων θρηκευτικών ρευμάτων.  Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ένα μέρος της χρηματοδότησης της ταινίας καλύφθηκε μέσα από καμπάνια στο IndieGoGo, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από $80,000 σε 50 μέρες, με 730 δωρητές από 28 χώρες.

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το αφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες από την Τουρκία, που μας έδωσε μια καλή αίσθηση της παραγωγής της γειτονικής χώρας. Ξεχωρίσαμε το «Zling soup» (Σούπα από το Ζλινγκ), «Mercury» (Ερμής) και «Tetrist».

Σχετικά άρθρα:

– Animasyros 9.0: Το αρχιπέλαγος του animation

Animasyros 9.0: ο διαπολιτισμικός διάλογος στο επίκεντρο

Ποιες ταινίες Κινουμένων Σχεδίων απέσπασαν τα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ «Αnimasyros 9.0»

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.