Πρεμιέρα για την «Αμυγδαλιά» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αμυγδαλιά

Πρεμιέρα για το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Χριστίνας Φοίβης

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Αμυγδαλιά (Amygdaliá) από την Χριστίνα Φοίβη, πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από την 1 έως τις 10 Μαρτίου 2019. Η πρώτη προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 18:00, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Επιλεγμένη ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες από όλο τον κόσμο, η Αμυγδαλιά είναι μία εκ των μόλις δέκα ταινιών που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ και μία εκ των δύο ελληνικών ταινιών στο Διαγωνιστικό τμήμα.

Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο event αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εγχώριες αλλά και διεθνώς ανερχόμενες κινηματογραφικές διοργανώσεις, στο οποίο οι συμμετέχουσες ταινίες έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν και να προβληθούν διεθνώς. Από φέτος μάλιστα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γίνεται το «εισιτήριο» για τα Όσκαρ, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κιν/κών Τεχνών και Επιστημών για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

H σκηνοθέτις της Αμυγδαλιάς και διακεκριμένη απόφοιτος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), έχει στο ενεργητικό της εκθέσεις και πειραματικές ταινίες ενώ η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο Flux Factory της Νέας Υόρκης αλλά και στο Le Magazine του Μουσείου Jeude Paume στο Παρίσι. Με βλέμμα εναργές και παιχνιδιάρικο, η Χριστίνα Φοίβη αγκαλιάζει χωρίς φόβο και με πολύ χιούμορ τη βιωματική έκφραση και την ποιητική γλώσσα, θέτοντας διαρκώς ερωτήσεις. Δεν φοβάται να δημιουργήσει εικόνες και συνειρμούς ποτισμένα με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και τον σουρεαλισμό της θανατερής καθημερινότητας, προκαλώντας τον θεατή να συνεχίσει να διερωτάται, πολύ μετά την προβολή.

 

Σύνοψη

«Αμυγδαλιά» είναι ένα δέντρο που ανθίζει πριν την άνοιξη. Είναι επίσης η λέξη που στοιχειώνει τη σκηνοθέτιδα της ταινίας ως παιδί, όταν πρωτοφτάνει στην Ελλάδα. Η ίδια μαζί με άλλες γυναίκες μοιράζονται αναμνήσεις για το τι σημαίνει να θεωρείσαι ξένο σώμα σε έναν τόπο που συχνά θυμίζει καρτ-ποστάλ.

Στην «Αμυγδαλιά» οι άνθρωποι, τα μέρη και τα πράγματα συναντιούνται και χωρίζουν όπως σε ένα όνειρο. Βιώματα ανθρώπων διαπλέκονται μεταξύ τους και επιχειρείται να εφευρεθεί μια νέα γλώσσα μέσα από τοπία και χειρονομίες, αναδεικνύοντας μια άλλη οπτική στην έννοια της εντοπιότητας και το τι σημαίνει τελικά ξένο. Μέσα από χιούμορ, βλέμμα παρατήρησης, και φευγαλέες περφόρμανς, παραλίες, χωράφια, αμυγδαλιές και τσολιάδες γίνονται αλφαβητάρι μιας προσωπικής γλώσσας που διερευνά τα σύνορα γύρω μας και μέσα μας.

 

Αναλυτικά οι μέρες και ώρες προβολής της ταινίας

 

Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 18.00 | Αίθουσα Ολύμπιον 

Σάββατο 9 Μαρτίου στις 22.30 | Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Συντελεστές

Σενάριο – Φωτογραφία – Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Χριστίνα Φοίβη
Μοντάζ:Γιάννης Λάσκαρης
Ηχητικός Σχεδιασμός – Μίξη: Βάλια Τσέρου
Executive Producer: Φαίδρα Βόκαλη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.