Πέθανε ο θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής, Μισέλ Λεγκράν

O δημιουργός των μεγάλων επιτυχιών στον κινηματογράφο, ανάμεσά τους «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» και "The Young Girls of Rochefort"

Ο συνθέτης Μισέλ Λεγκράν, ο δημιουργός των μεγάλων επιτυχιών στον κινηματογράφο -ανάμεσά τους «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» και οι “The Young Girls of Rochefort”, πέθανε στο Παρίσι, σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του.

Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια και του χάρισε παγκόσμια φήμη και τρία Όσκαρ, ο διάσημος μουσικός συνεργάστηκε με τον Ray Charles, τον Orson Welles, τον Jean Cocteau, τον Frank Sinatra, τον Charles Trenet και την Edith Piaf.

Στα 81 του χρόνια είχε δημοσιεύσει την πρώτη του αυτοβιογραφία. Υπέγραψε πάνω από 200 κινηματογραφικά και τηλεοπτικά soundtracks, τζαζ δίσκους, μπαλέτα και όπερες, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται αριστουργηματικά.

«Δεν μπορώ να περιγράψω πώς γράφω τις μελωδίες και τα τραγούδια μου. Δεν έχω ιδέα. Τη μια μέρα μπορεί να γράψεις τρία καταπληκτικά πράγματα και την επόμενη τίποτα απολύτως.», έλεγε ο ίδιος.

Ο Μισέλ Λεγκράν κέρδισε τα τρία Όσκαρ για το τραγούδι “Les moulins de mon coeur”, που περιλαμβάνεται στη μουσική επένδυση της ταινίας «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), στη συνέχεια για το “Un été 42” (“Summer of ’42”, 1972) και το «Γεντλ» (1984).

Ο Λεγκράν άρχισε να εργάζεται στον κινηματογράφο το 1953 και έλεγε πως αντιμετώπιζε πάντα τη μουσική ως κάτι διαφορετικό από ένα απλό soundtrack ή κάτι που υπηρετεί απλά το όραμα του σκηνοθέτη. Μεταμόρφωσε κυριολεκτικά τις ταινίες του Ζακ Ντεμί και τα υπέροχα μουσικά του θέματα ανέδειξαν ταινίες που θα είχαν αλλιώς ξεχαστεί.

https://www.youtube.com/watch?v=Rq0yhizu0y8

«O μπαμπάς μου είχε ένα πολύ παλιό πιάνο. Η αδελφή μου πήγαινε ήδη σχολείο, η μητέρα μου πήγαινε στη δουλειά και εγώ έμενα σπίτι με τη λατρεμένη μου γιαγιά που δεν καταλάβαινε τίποτε απ’ όσα της έλεγα. Ήταν όλα τόσο βαρετά που περνούσα όλη την ημέρα μπροστά στο κλαβιέ. Και αυτό μου έσωσε τη ζωή», έλεγε.

Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται αυτές με τα ιερά τέρατα της τζαζ, όπως η Αρίθα Φράνκλιν, ενώ διακρίθηκε και στις ενορχηστρώσεις, αποδεικνύοντας το πολύπλευρο ταλέντο του. Ευτύχησε να ακούσει τις μεγάλες φωνές του 20ού αιώνα να ερμηνεύουν τα τραγούδια του από τον Φρανκ Σινάτρα, την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, τον Ρέι Τσαρλς και τη δική μας Νάνα Μούσχουρη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.