Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς ονειρεύεται να κάνει Κάρμεν με μετανάστες στο Μάντσεστερ

Ο ροκ σταρ από την πρώην Γιουγκοσλαβία με τις εκατομμύρια πωλήσεις συνεχίζει ακατάπαυστα την περιοδεία του

Σήμερα, Παρασκευή 1 Μαρτίου, ο 68χρονος Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα βρίσκεται στο Λονδίνο, στο Royal Festival Hall, για να παίξει ξανά το Three Letters to Sarajevo και τη μουσική του που είναι βγαλμένη από τις βαθιές βαλκανικές του ρίζες. Στη συνέντευξη που έδωσε στον Guardian, αναπολεί τα ειρηνικά χρόνια στο Σαράγεβο και τη μουσική των Χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων με την οποία μεγάλωσε. «Ήμασταν φτωχοί, αλλά αν κοιτάξω πίσω μου αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή της ιστορίας μας», λέει. «Ήταν μια ειρηνική στιγμή. Η μητέρα μου ήταν Σέρβα, ο πατέρας μου Κροάτης και το μόνο πρόβλημα στο σπίτι ήταν ότι ο πατέρας μου έπινε. Ήταν συνταγματάρχης του γιουγκοσλαβικού στρατού και όλοι οι στρατιωτικοί έπιναν υπερβολικά».

Η ιστορία του Μπρέγκοβιτς είναι πολύχρωμη. Ροκ σταρ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, συνθέτης κινηματογραφικών ταινιών, και συνθέτης για ορχήστρες με τα χαρακτηριστικά χάλκινα πνευστά των Βαλκανίων, έγινε ο μεγαλύτερος πρεσβευτής αυτής της μουσικής με τις τσιγγάνικες ρίζες παγκοσμίως.

Έχει πουλήσει πάνω από έξι εκατομμύρια άλμπουμς και συνεργάστηκε με όλους, από τον Iggy Pop στον Scott Walker μέχρι τον Rachid Taha. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «παλιομοδίτη άντρα» που δεν κάνει βίντεο, τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά παρουσιάζει τη μουσική του ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια ατέλειωτη παγκόσμια περιοδεία.


Ο Μπρέγκοβιτς μεγάλωσε «περικυκλωμένος» από την μουσική των Χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων που συνυπήρχαν στην πόλη του και είναι αυτές οι επιρροές που γιορτάζει στο έργο του «Τρία γράμματα από το Σεράγεβο». Η πρωτεύουσα της Βοσνίας αποτελεί μια «μεταφορά» για την εποχή μας. «Αυτό που είδαμε στο Σεράγεβο», λέει, «μετά το 1991, το βλέπουμε τώρα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είμαστε καλοί γείτονες – και αύριο πυροβολούμε ο ένας τον άλλον επειδή έχουμε διαφορετικές θρησκείες». Αν και σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σαράγεβο, αποφάσισε να ακολουθήσει τη μουσική που αγαπούσε και να γίνει ένας ροκ σταρ όπως οι Βρετανοί που θαύμαζε, οι Led Zeppelin και ο Jimmy Page.

Ο Μπρέγκοβιτς κάνει περιοδείες σχεδόν χωρίς διακοπή πάνω από 20 χρόνια, το 2018 έκανε 120 εμφανίσεις, άλλες φορές κάνει και περισσότερες. Δικαίως τον αποκαλούν τον πιο γνωστό πρεσβευτή της βαλκανικής τσιγγάνικης μουσικής στον κόσμο. Συχνά του έχει ασκηθεί κριτική για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί την παράδοση των τσιγγάνων χωρίς να είναι τσιγγάνος ο ίδιος. «Δεν είμαι ο μόνος συνθέτης που έχει εντυπωσιαστεί και επηρεαστεί από τους Τσιγγάνους και αλίμονο αν δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη μουσική στοιχεία μιας παράδοσης. Ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι υπερήφανος είναι το ότι απόψε σε διάφορα μέρη του κόσμου εκατοντάδες τσιγγάνικες μπάντες θα παίξουν πολλά από τα τραγούδια μου, κάτι που κάνουν κάθε εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και μου αρέσει η ιδέα ότι εξαιτίας αυτού, κάποιο παιδί θα έχει μαρμελάδα στο ψωμί του».


Ο Μπρέγκοβιτς σχεδιάζει να κάνει την Κάρμεν, με Happy End, αλλά  αυτή τη φορά θα είναι βασισμένη σε ιστορίες μεταναστών του Μάντσεστερ στο οποίο θα ζήσει για μερικούς μήνες. «Ανυπομονώ να βρεθώ εκεί γιατί μου λένε  ότι έχει τους περισσότερους διαφορετικούς πληθυσμούς από οπουδήποτε στην Ευρώπη. Και είμαι και μεγάλος οπαδός της Manchester United» καταλήγει ο Μπρέγκοβιτς.

Πολλοί συνεργάτες του απορούν ακόμα και σήμερα για την αντοχή του. Έχει συναυλίες στη Γαλλία μετά στη Σιβηρία και στη συνέχεια στο Λονδίνο, ενώ η ατζέντα του για το 2019 περιλαμβάνει την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, το Μεξικό και – φυσικά – τις συναυλίες πίσω στο Σαράγεβο. «Πληρώνω τους φόρους μου στο Σεράγεβο. Είμαι τοπικός συνθέτης, οπότε πρέπει να είμαι εκεί», λέει ο Μπρέγκοβιτς. «Αλλά η πόλη έχει αλλάξει, δεν υπάρχει το πνεύμα που υπήρχε πριν τον πόλεμο, όταν διάφορες βαλκανικές εθνότητες, είτε μουσουλμανικές είτε χριστιανικές, έζησαν όλοι μαζί. Θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει σε αυτή την κατάσταση. Αλλά αγαπώ το Σαράγεβο».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.