Μπισκότα με μαρμελάδα, μπαχαρικά και ξύσμα λεμονιού, από το The Tasty Other

Εύκολα, νόστιμα και μυρωδάτα μπισκότα, σε δέκα βήματα

Συνεχίζοντας την αναζήτηση ιδιαίτερων γευστικών προτάσεων, η food blogger και φωτογράφος Αμαρυλλίς Τσέγκου, η οποία ζει μόνιμα στο Λονδίνο και διατηρεί το site TheTastyOther, μας προτείνει τη δική της αγαπημένη συνταγή για τις μέρες των γιορτών. Ο «εύγευστος άλλος» της φέρνει στο νου τον ανθρωπολογικό όρο «εξωτικός άλλος», ίσως γιατί κατά μια έννοια και η ίδια αποτελεί έναν γαστρονομικό «άλλο» ως μια Ελληνίδα στην Αγγλία. Οι συνταγές που προτείνει έχουν συχνά στοιχεία από την ελληνική κουζίνα, υλικά που συναντάμε στη Βόρεια Ευρώπη και μια ιδιαίτερη έμφαση στις χορτοφαγικές γεύσεις, ενώ συνοδεύονται πάντα με φωτογραφίες υψηλής αισθητικής, που επιμελείται η Αμαρυλλίς με την ιδιότητά της ως food photographer.

Τι εδέσματα περιλαμβάνει το ιδανικό εορταστικό τραπέζι για σένα, για 8-10 άτομα περίπου;
Ιδανικά έναν συνδυασμό από πιάτα που συνήθως περιλαμβάνει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της οικογένειάς μου και άλλα που έχω εμπνευστεί και φτιάξει κατά καιρούς εγώ: τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο), ψητούς ξηρούς καρπούς με μπαχαρικά και μέλι, απάκι με μπόλικη μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί, ελιές θρούμπες, καπνιστή πέστροφα με φέτες λεμονιού και πολύ φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμί. Στη συνέχεια μια ελαφριά, λίγο πικάντικη βελουτέ σούπα με κολοκύθα ή πατζάρι. Για κυρίως πιάτο, μια τάρτα με εποχιακά λαχανικά, φέτα και φρέσκα μυρωδικά και χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα, κάστανα και πράσα, κρατσανιστές μικρές πατάτες με μπόλικο ελαιόλαδο και μια μεγάλη σαλάτα με κινέζικο και μωβ λάχανο, καρότο, καρύδια και πορτοκάλι. Για επιδόρπιο κυδώνια στο φούρνο με κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλα σερβιρισμένα με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς. Τέλος, μια μεγάλη πιατέλα με τυριά (γραβιέρα Κρήτης, μανούρι, camembert, μετσοβόνε και stilton) παξιμάδια και εποχιακά φρούτα.  Άφθονο κρασί (λευκό ή κόκκινο) κατά τη διάρκεια.

Ποιο δίσκο θα ήθελες να ακούς φέτος, καθώς απολαμβάνεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου; 
To οικογενειακό soundtrack που θυμάμαι κατά τη διάρκεια των γιορτών περιελάμβανε σχεδόν πάντα, σε αρκετά υψηλή ένταση, Τρίτο πρόγραμμα, καθώς και μια αρκετά ευρεία γκάμα από ελαφρολαϊκά, παραδοσιακά τραγούδια από το Μεξικό, Chet Baker και Charlie Parker, αργόσυρτα Ηπειρώτικά και Χατζιδάκι. Η αγαπημένη μου μουσική υπόκρουση παραμένει πάντως το soundtrack του Home Alone.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό τα χριστούγεννα και γιατί;
Όλα τα παραπάνω – λόγω γεύσης, χρωμάτων, αρωμάτων, προετοιμασίας και αναμνήσεων.

Μελομακάρονο ή κουραμπιές;
Και τα δύο. Άργησα να τα εκτιμήσω, αλλά πλέον τα απολαμβάνω το ίδιο. Προτιμώ να φτιάχνω μελομακάρονα όμως, μου αρέσει πιο πολύ το άρωμά τους.

Με ποια μυρωδιά έχεις συνδυάσει τα χριστούγεννα;
Με τις μυρωδίες του σπιτιού μας στο Πήλιο. Το αναμένο τζάκι, τα χοντροκομμένα μήλα και πορτοκάλια που τρώγαμε το απόγευμα, το δυνατό τσάι που φτιάχναμε το πρωί και το ψωμί που ψήναμε στο τζάκι, τη μυρωδιά του αέρα και του κρύου, έξω απ’ το σπίτι.

Πες μας λίγα λόγια για τη συνταγή που μας προτείνεις. Γιατί την αγαπάς, πώς την ανακάλυψες, ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της;
Πρωτοέκανα τα μπισκότα αυτά πέρυσι το Δεκέμβρη. Ήταν η πρώτη φορά που έμπαινα στην κουζίνα μετά από ένα άσχημο κρυολόγημα που με είχε περιορίσει για 2-3 εβδομάδες μεταξύ καναπέ και υπνοδωματίου. Δεν είχα μαγειρέψει κάθόλου, αντ’ αυτού είχα περάσει όλο σχεδόν το διάστημα παραπονούμενη και βλέποντας απεριόριστες κακές ταινίες και σειρές. Έγραψα αυτή τη συνταγή βασισμένη σε παλιότερες απόπειρές μου και κοιτάζοντας και άλλες συνταγές online. Και ένα πρωί, μπήκα στην κουζίνα και την έφτιαξα. Πολλές φορές τα μπισκότα που φτιάχνω βγαίνουν λίγο κακομούτσουνα ή παραψημένα, αλλά αυτή τη φορά βγήκαν ακριβώς όπως έπρεπε. Μετά από μερικές μέρες τα ξαναέφτιαξα και τα φωτογράφησα και από τότε τα έχω κάνει αρκετές φορές. Παραδόξως, δε μου θυμίζουν τη θριαμβευτική επιστροφή μου στην κουζίνα – μάλλον τα αγαπάω γιατί βγήκαν πολύ νόστιμα, σχεδόν αβίαστα και εύκολα. Και λόγω της μαρμελάδας και του ξύσματος λεμονιού. Είναι αρκετά ανθεκτικά και πολύ μυρωδάτα, έτσι συχνά τα κάνω δώρο, μαζί με ένα ωραίο μπουκάλι κρασί. (Ή χωρίς το κρασί, όλοι κρασί φέρνουν.)

Μπισκότα με μαρμελάδα, μπαχαρικά και ξύσμα λεμονιού

Υλικά (για περίπου 25 διπλά μπισκότα)

1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ένα φλιτζάνι κρυσταλική ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
ένα μεγάλο αυγό
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού allspice σε σκόνη (προεραιτικά)
1/2 λεμόνι (ξύσμα μόνο)
1 φλιτζάνι μαρμελάδα της αρεσκείας σας
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 3’. Προσθέτουμ το αυγό και ξαναχτυπάμε.
2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού και προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μίξερ. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
3. Πλάθουμε το μείγμα σε δύο ισομερείς μπάλες, τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα (ή μπορούμε να το έχουμε φτιάξει αποβραδίς- σε αυτή την περίπτωση θα θέλει να σταθεί εκτός ψυγείου λίγο πριν το απλώσουμε).
4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC (160ºC στον αέρα) και στρώνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
5. Βγάζουμε τη ζύμη απ’ το ψυγείο και την απλώνουμε με τον πλάστη σε πάχος 2εκ , ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί.
6. Χρησιμοποιώντας κουπάτ, κόβουμε κύκλους και στους μισούς από αυτούς, κόβουμε και από το κέντρο, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ. Ένα η ζύμη μαλακώνει πολύ και αρχίζει να κολλάει στα χέρια, μεταφέρουμε στο ψυγείο για περίπου 15’.
7. Βάζουμε τα μπισκότα στις λαμαρίνες και ψήνουμε για περίπου 8-10’, ή μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες τους.
8. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν μέσα στο ταψί για 5’ και μετά μεταφέρουμε προσεκτικά σε μία σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
9. Στη συνέχεια, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα στο κέντρο των μπισκότων που δεν έχουν κοπεί και από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα μπισκότα.
10. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

* Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 4 μέρες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.