«Λεονάρντο ντα Βίντσι: Από τον homo universalis στον προφήτη και τον μάγο» στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Λεονάρντο ντα Βίντσι

Εκδήλωση για τα 500 χρόνια από το θάνατό του στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στον Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι αφιερωμένη η πέμπτη εκδήλωση του κύκλου «Λόγος 6», που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου, από 19:30 έως 21:30 (Πύργος Βιβλίων), με τίτλο «Λεονάρντο ντα Βίντσι – 500 χρόνια από τον θάνατό του». Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Παναγιώτης Ιωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η ομιλία του έχει θέμα «Από τον homo universalis στον προφήτη και τον μάγο». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα Τετράδια του Ντα Βίντσι, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη. Συντονιστής είναι ο Μάνος Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Την ημέρα της εκδήλωσης και μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 θα λειτουργεί έκθεση τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τον Λεονάρντο (Δευτέρα – Παρασκευή, 14:00 – 21:00, Σάββατο & Κυριακή, 09:00 – 21:00, Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων, 4ο επίπεδο). Τις εκδηλώσεις Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

O Λεονάρντο ντα Βίντσι εκπροσωπεί τον κατεξοχήν «οικουμενικό άνθρωπο» της Αναγέννησης, καθώς συγκεντρώνει τις ιδιότητες του καλλιτέχνη, του πολυσχιδούς στοχαστή, του φιλόσοφου, του επιστήμονα και του εφευρέτη. Με αυτές τις ιδιότητες καταξιώνεται ως πνευματική προσωπικότητα που μεταξύ άλλων πασχίζει για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τις προκαταλήψεις και τους φόβους του. Από την άλλη πλευρά, στο πρόσωπό του έχουν προβληθεί οι εικόνες του αλχηµιστή, του µάγου, του µύστη, του προφήτη κ.ά.

Με αυτές πολλοί μελετητές προσπάθησαν και ακόμη προσπαθούν να τον τοποθετήσουν σε μια σφαίρα μυστηρίου και αινίγματος, δηλώνοντας συχνά μια πνευµατική παρακµή. Οι αφετηρίες της διαμόρφωσης αυτών των αντιφατικών όψεων του Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτελούν το θέμα της διάλεξης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.